Kornfeil vyrovnal nejlepší výsledek kariéry. V Jerezu skončil pátý.

Ve třetím závodě Mistrovství světa silničních motocyklů si Čech Jakub Kornfeil vybojoval skvělý výsledek. Závod dokončil na páté pozici a vyrovnal tak své nejlepší umístění v dosavadní kariéře.

Po startu se závodník stáje Redox RW Racing GP usadil na deváté pozici. Během prvního kola se ale před našeho borce dostal Efren Vazquez. Po několika kolech se zde vytvořila čtyřčlenná skupina, ve které bojovali Efren Vazquez, náš Jakub Kornfeil, Miguel Oliveira a Zulfahmi Khairuddin. Jezdci v této skupince však začali spolupracovat a postupně se dotáhli na kvarteto jedoucí před nimi. Zde se o páté místo prali Jack Miller, Brad Binder, Niklas Ajo a Niccoló Antonelli. Vznikla tedy skupinka osmi jezdců. Po pádu Alexe Rinse z vedoucí skupiny tahle osmička bojovala už o čtvrté místo.

 

Velký souboj probíhal mezi Jackem Millerem a Miguelem Oliverou, kteří se ale po kolizi odporoučeli k zemi. Necelé kolo po této události je následoval také Ital Antonelli. Mezitím ze skupiny ujel Brad Binder. V tu chvíli byl Jakub na páté pozici a třísekundový náskok Bindera desetinku po desetince stahoval. Sedm kol před koncem ale závod už podruhé letos přerušil červený prapor. Francouz Alan Techer totiž po svém těžkém pádu zůstal ležet v jedné ze zatáček. Tentokráte však byly dvě třetiny závodu splněny a k restartování už nedošlo. Kornfeil byl tedy klasifikován na pěkném pátém místě a do hodnocení šampionátu si připsal velmi cenných jedenáct bodů. V průběžném hodnocení mu pak patří deváté místo.

 

Jakub Kornfeil: „Start jsem neměl špatný. Snažil jsem se to nepohnojit jako například v Kataru, kde jsem byl sedmý a pak jsem se hodně propadl. Naštěstí se to tentokrát nestalo. Hned v úvodu se zajížděla strašně rychlá kola. Zajel jsem si čas 47.7, což je neuvěřitelný mazec. Chtěl jsem následovat Niklase Aja. Bohužel se zezadu přiřítil Vazquez a dostal se přede mě. Utvořila se tam ta čtyřčlenná skupina. Na rozdíl od jezdců ve skupině před námi jsme se snažili spolupracovat, abychom se na ně dotáhli. To se nám po několika kolech také povedlo. Zhruba v osmém, devátém kole začaly strašně rychle odcházet gumy. To byla ta pasáž závodu, kdy upadli postupně Rins a z naší skupiny taky Oliveira, Miller (ten za to moc nemohl, já vím J) a Antonelli. Řekl jsem si, že pojedu hlavou. Po chvíli jsem se dostal na nějaké tempo, kdy jsem se cítil pohodlně. Dokonce jsem stahoval Bindera. Nebylo to o moc, ale vzhledem k počtu kol to vypadalo, že by to snad mohlo vyjít. Pak ale upadl Alan Techer. Zatím o něm nemám žádné zprávy. Jen doufám, že to nebude nic vážného. Už podruhé v sezoně to bylo takhle zastaveno. Nedá se ale nic dělat. I tohle k závodům patří. Motorka fungovala výborně. Sice to klouzalo, ale to klouzalo všem. V týmu panuje obrovská spokojenost a všichni si teď ze mě střílí, že bych si měl i příště před závodním víkendem napsat nějakou další písemku. Samozřejmě všem v týmu děkuju za výbornou práci a už se moc těším do Le Mans.“

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Jančálek | neděle 5.5.2013 15:39 | karma článku: 5,59 | přečteno: 202x