Kornfeil v pátek maturoval a dnes už si vybojoval deváté místo.

Kvalifikace na třetí podnik letošní sezony Mistrovství světa silničních motocyklů na okruhu Jerez de la Frontera jsou definitivně u konce. Ve třídě Moto3 odstartuje do zítřejšího závodu náš zástupce Jakub Kornfeil ze třetí řady. V kvalifikačním tréninku mu patřilo deváté místo.                               Včerejší volné tréninky musel Kubajz, jak jsme již předeslali po závodě v Texasu, vynechat kvůli státní maturitě. Proto do dění na trati zasáhl až v sobotní volné sekci. Do rozjetého vlaku ale Kornfeil naskočil poměrně s bravurou - skončil na jedenácté pozici.

V samotné kvalifikaci se český reprezentant nejprve potýkal s neklidným motocyklem. Proto musel zajet do své garáže, aby mechanici změnili nastavení. Po vyjetí z boxu se Jakubův pocit na motorce hodně zlepšil a záhy přišla velmi pěkná série rychlých kol. Když hodiny pod krásným ufem na cílové rovince ukazovaly šestnáct minut do konce, Jakub poskočil na devátou pozici s momentálním časem 1´48:542. Na velmi dobré tempo se podařilo navázat také v následujících dvou kolech, když si Kornfeil polepšil na sedmé místo. V dalším okruhu jsme našeho borce dokonce mohli sledovat na páté pozici, svoje maximum totiž stlačil na 1´48:083. Zbývalo osm minut do konce a Jakub Kornfeil opět zamířil ke svým mechanikům. Po vyjetí zpět na trať Kubovi patřila devátá příčka a na vylepšení svého času mu zbývalo zhruba šest minut. V úplně posledním měřeném kole kvalifikační sekce si pilot týmu Redox RW Racing GP polepšil ve druhém a čtvrtém úseku a byl z toho výsledný čas 1´48:009, který tak potvrdil Kornfeilovu devátou pozici pro start do zítřejšího závodu.  

 

Jakub Kornfeil: „Jsem totálně nevyspaný a před kvaldou jsem málem usnul v kamionu na gauči. Přispěl tomu prášek na alergii, ale hlavně ta cesta. Do postele jsem včera ulehal až kolem čtvrté hodiny ranní, takže jsem naspal něco málo přes tři hodiny. Ráno to bylo ještě dobré, ale postupem času se únava projevovala. Na okruh jsme přijeli kolem osmé. S Hansem jsem probral plán, podle kterého se dnes mělo jet, a který se nám také daří plnit. Když jsme vyjeli do pro mě prvního tréninku, cítil jsem se na motorce výborně. Chytl jsem se v rychlé skupince a hned se mi povedlo zajet čas 49.0. Nakonec jsme ale měli ty hrozné problémy se skákajícím předkem. Během kvalifikace jsme při první zastávce v boxech přitvrdili předek i zadek a hned to bylo mnohem lepší. Ve druhém zajetí jsme to ještě trošku přitvrdili. Mechanici navíc ještě vyztužili rám takovou přepážkou, čímž se snad definitivně podařilo tento problém odstranit. Nyní mám z jízdy velkou radost. Zítra budu stát tedy ve třetí řadě. Chtělo by to tak dobrý úvod závodu jako v Texasu. Starty jsem si zkoušel a všechno by mělo být v pořádku. Děkuji mechanikům za trpělivost a bezchybnou práci. Teďka si půjdu nejspíš lehnout a nabrat síly.“

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Jančálek | sobota 4.5.2013 18:47 | karma článku: 6,42 | přečteno: 162x