Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cal Crutchlow jde k Ducati!

Anglický motocyklový závodník Cal Crutchlow přišel do MotoGP v roce 2011 ze superbikového Mistrovství světa, kde v roce 2010 závodil za tovární tým Yamaha Sterilgarda. Tuto sezonu zakončil na pátém místě. V sezoně předešlé pak pro tým Yamahy uzmul mistrovský titul ve třídě supersport. Spolupráce mezi rodákem z Coventry a druhým největším motocyklovým výrobcem této planety vyústila dle očekávání v přestup do týmu Monster Yamaha Tech3. Netřeba dodávat, že dlouholeté partnerství s výrobcem energetických nápojů značkou Monster hrálo v celém přestupu důležitou roli. Momentálně se Cal nachází v běhu jeho třetí sezony v nejprestižnějším světovém mistrovství. Na svém kontě má celkem šest pódiových umístění. Zcela právem pak lze chápat jeho přání, aby se stal továrním jezdcem. Jenže uvážíme-li, kteří dva jezdci jsou pro Yamahu momentálně ti dva vyvolení, je tohle zcela nemožné. Proto Crutchlow ve vidině sedlat tovární motocykl v továrním týmu kývl na nabídku italské továrny Ducati, se kterou podepsal kontrakt na sezony 2014 a 2015.

Jak velkou roli hrají peníze?

S podpisem smlouvy se samozřejmě neustále rozvíjí diskuze a pochybnosti o výkonech Ducati v posledních sezonách.  O tom, zda je tahle nedůvěra oprávněná, nechť pohovoří statistiky. Poslední jezdec, kdo s Ducati dokázal zvítězit, byl v roce 2010 Casey Stoner, který deklasoval své soupeře ve své domácí velké ceně na Phillip Islandu. Když už jsme u sezony 2010, rád bych zmínil jeden dost opomíjený fakt. Výkony Nicky Haydena totiž můžeme hodnotit jako ty světlejší. Určitě si každý vzpomene na tři čtvrtá místa z prvních tří závodů, nebo na krásné předjetí z aragonského esíčka, kde Hayden předjel Lorenza a zajistil si tak podium. To stejné jako od Stonera  se ale čekalo také od příchodu ikony motocyklového závodění Valentina Rossiho. Velká událost, Ital na italské motorce, kontrakt za bezmála patnáct milionů euro ročně, pohádka pro fandy motosportu. Jenže tahle pohádka neměla až tak pohádkový děj. A její výsledek také všichni známe. Pouho pouhá tři pódiová umístění za dvě závodní sezony jsou poměrně chudým skóre pro jednoho z nejbohatších týmu paddocku MotoGP. Nováček u Ducati Cal Crutchlow ale strach zjevně nemá:,,Kdo říká, že se Ducati nemůže změnit? Jde jen o to, co kdo bude na motorce dělat. Možná se všechno zlepší, rozhodně ale nemám strach. Proč bych měl? Je tu snad něco, čeho se mám obávat? Nějaký duch?“, odráží pochybnosti na stranu budoucího zaměstnavatele sedmadvacetiletý Crutchlow.

Někdo každý den vstává do práce, někdo píše knihy, někdo závodí. Každý se snaží ve svém oboru prosadit a co nejlépe se zajistit. Nejinak tomu nepochybně bude i v kontraktu Cala Crutchlowa, o kterém se sever motorcyclenews.com vyjádřil jako o opravdu velikém. Každá mince má dvě strany, Cal a jeho management jsou určitě velkými profesionály a jsou si vědomí všech možných rizik, ale také benefitů. Na co ale nesmíme zapomínat, že teď už velmi dobře zapsaná ,,pětatřicítka“ je opravdu velmi rychlým jezdcem, který svou kůži neprodá jen tak zadarmo.

Jak to ovlivní další dění v paddocku?

Už tady něco padlo o vlivech osobních sponzorů na umístění do týmu. Generální partner týmu Tech3 je výrobce energetických nápojů firma Monster Energy. Ta už od roku 2010 podporuje jednoho velmi talentovaného jezdce z města Granollers. Samozřejmě je řeč o Polu Espargarovi. Mladší ze známé bratrské dvojice tedy nahradí odcházejícího Cala Crutchlowa a po boku dalšího Angličana Bradley Smitha bude reprezentovat tým pana Hervé Poncharala. Odchod Espargara pochopitelně otevře dveře někomu dalšímu do Tuenti HP 40. Pokud se tedy pan Sito Pons rozhodne zachovat počet míst. Žádná konkrétní jména v tuhle chvíli nejsou známá. Dá se ale kalkulovat s tím, že na 99% to bude Španěl, kterých je momentálně v Moto3 na špici opravdu hodně.   

 

Foto:theguardian.com

Autor: Martin Jančálek | pátek 2.8.2013 11:47 | karma článku: 6,65 | přečteno: 287x
  • Další články autora

Martin Jančálek

Kornfeil má jasno o další sezóně. Svým krokem překvapil.

Jakub Kornfeil může být po víkendu v Malajsii opravdu spokojený. Nejenom že o sobě dal pořádně vědět během závodního víkendu. Konečně se ale také rozhodlo o jeho dalším působení v mistrovství světa.

26.10.2014 v 16:40 | Karma: 11,24 | Přečteno: 705x | Diskuse| Sport

Martin Jančálek

Kornfeil se na testech blýskl parádním výkonem. Skončil druhý!

S úsměvem na rtech a také velkou spokojeností se může po druhém oficiálním testování vydat ke svému domovu v Rohatci u Hodonína závodník týmu Calvo Jakub Kornfeil. Ve třech dnech příprav na start sezony 2014 se náš reprezentant hned několikrát blýskl umístěními v nejvyšších patrech tabulky.

20.2.2014 v 21:20 | Karma: 7,53 | Přečteno: 222x | Diskuse| Sport

Martin Jančálek

Rozhodnuto! Kornfeil s týmem La...

Všechny úvahy, spekulace a tipy můžou jít konečně stranou. Jakub Kornfeil se po sezoně trablů, ve které ovšem i tak až do posledního závodu bojoval o umístění v první desítce, rozchází se svým dosavadním týmem RW Racing GP.

11.11.2013 v 7:14 | Karma: 9,09 | Přečteno: 588x | Diskuse| Sport

Martin Jančálek

Kornfeila bude zastupovat bývalý manažer Jorge Lorenza

Při vstupu do paddocku MotoGP je poměrně zřejmé, že všechny piloty něco spojuje. Je to láska k závodění, rychlosti, touha po vítězství a um řídit závodní motocykl na té nejvyšší úrovni. Když odmyslíme tuto závodnickou stránku věci, můžeme se dostat někam, kde jednotlivé závodníky pojí věcí mnohem více. A co že to tedy konkrétně mají společného Jorge Lorenzo a Jakub Kornfeil?

26.9.2013 v 14:43 | Karma: 7,69 | Přečteno: 262x | Diskuse| Sport

Martin Jančálek

Motocyklista Kornfeil:„Dnes mně to připomínalo corridu."

Těžký víkend s neustálým balancováním na hranici první dvacítky má za sebou závodník týmu Redox RW Racing GP Jakub Kornfeil. Start až ze sedmnácté pozice znamenal, že si v dnešním závodě Kornfeil hodně mákne. A taky že ano. Rozhodně to ale stálo zato!

1.9.2013 v 20:40 | Karma: 8,16 | Přečteno: 285x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 434x
Tiskový mluvčí Jakuba Kornfeila. Závodníka třídy Moto3, který v sezóně 2014 reprezentuje španělský Calvo Team.

Seznam rubrik