Kde se ztratilo 4884 lidí?

Jde zřejmě o další mystérium naší městské části. Je to dost lidí na to, aby se takové množství lidí ztratilo po chodbách a šatnách škol. Matematika je ale jednoznačná…

A fakta v podstatě také. Jsou následující:

Souběžně s doplňovacími senátními volbami se 19. a 20. září 2014 na Praze 10 konala i první část místního referenda. Volební místnosti byly oddělené: zvlášť pro volby a zvlášť pro referendum. Přesto ve stejných termínech a ve stejných školách…

Voličů v seznamech = právoplatných voličů bylo 84211.

Účast u senátních voleb byla 13305 odevzdaných obálek = 15,8%.

Účast v referendu byla údajně 11% (údaj dle ČTK - na stránkách MČ Prahy 10 jsem stále nenašel žádné informace o výsledcích…?).

Z toho vyplývá, že na 3 otázky referenda zodpovědělo přibližně 8421 lidí. Vyjádřeno v procentech: pouze 63,3% lidí, kteří přišli k senátním volbám, zároveň hlasovalo v referendu! (A to tedy v případě, kdy zcela ignorujeme reálnou možnost, že někteří voliči se zase naopak vyjádřili pouze k referendu a k senátním urnám nepřišli.)

Rozdíl mezi účastí v senátních volbách a v referendu tedy činil: 13305 – 8421 = 4884 voličů.

Otázka zní: proč téměř pět tisíc lidí vážilo cestu na již tak málo atraktivní senátní volby a nedalo si námahu zajít do sousední třídy hodit do urny ještě jeden papírek? Bylo to znechucením, že toto referendum je vlastně pouze habaďůra pana starosty a spol. nebo to byl důsledek špatné organizace a prezentace referenda (k volbám přišlo 10 papírků = kandidátů + další vysvětlení, kdežto k referendu jeden přiložený papírek hozený do schránky)?

Každopádně městská část určitě neměla žádnou velkou motivaci, aby vše bylo jasné a přehledné. Nikdo zatím ani nepochopil, proč bylo referendum rozděleno na tři termíny a nikdo to ani nevysvětlil. Hlavní je, že panu Richterovi byl návrh pana starosty naprosto jasný – jak řekl na zastupitelstvu před hlasováním o tomto bodu.

Takže doufám, že těch necelých pět tisíc lidí stále ještě nebloudí v  šatnách inkriminovaných základních škol či nejsou drženi ve sklepních prostorách školníky. I takovéto teorie se totiž mohou brzy objevit, protože v Praze 10 by se člověk ničemu nedivil.

***********************************

***************************

**************

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Baše | úterý 23.9.2014 4:33 | karma článku: 9,02 | přečteno: 1030x