Jak získat v Praze plochu na zastavění?

Tohle jsou moje úvahy poté, co jsem si přečetl v zpravodaji Prahy 10 článek Miloše Mrkvičky nazvaný "Trojmezí a nový územní plán". Článek je psaný velmi volně, jemně a bez emocí, nicméně ve mně to přesto vzkypělo: copak je to vážně tak jednoduché?!

Pokud stručně shrnu to, jak jsem to pochopil, dělá se to takhle:

Developeři, kteří chtějí získat další místo pro stavění lukrativních bytů v Praze, si vyhlédnou nějakou nezastavěnou plochu, například park či jinou zelenou plochu. V tomto konkrétním případě (Trojmezí) přímo pozemky, které mají v územním plánu status přírodního parku. A pak začnou pomalu ale systematicky pracovat na tom, aby zastupitelé té které pražské části (v tomto případě Prahy 10) byli ochotni zvednout ruku pro to, aby se dané pozemky přepsaly na stavební parcely. Tedy, přesněji řečeno, aby podaly za Prahu 10 žádost na změnu územního řízení a to sice na magistrát. Pokud i na magistrátu hlavního města jsou zastupitelé "pro" tento návrh a to už z jakéhokoliv důvodu (bojím se, že mnohdy čistě z důvodu držení "stranické linie"), je změna v územním řízení schválena. Již tímto okamžikem se dané stavební společnosti veškerá doposud vyvinutá snaha mnohokrát zúročuje, protože cena jejich pozemku tímto několikanásobně vzrostla. Z jiného úhlu pohledu se dá říci, že na pozemku velice ušetřili, čímž se jim ještě zvedá zisk z pozdějšího prodeje domů či bytů, protože do ceny nemovitosti jistě započtou cenu běžného metru v dané lokalitě.

Pak mohou vzniknout různé občanské aktivity (v tomto případě vznikla petice ještě před jednáním na magistrátu, leč schválení změny jaksi neovlivnila... ), nicméně status se nemění každý rok, takže stavební společnost mezitím přetvoří studie do projektů, na různé námitky udělá "velkorysé" ústupky ("No podívejte, udělali jsme to přesně tak, jak jste požadovali!") a ejhle: jednoho dne pojedu kolem a uvidím tam nový plot z plechů, na němž si přečtu: Zde staví XYZ!

Hrůza!!!

Do toho se mi pořád nenápadně vkrádá myšlenka, jakým způsobem asi zastupitelé získávají přesvědčení, že právě to je ta správná změna v územním rozhodnutí... Zastupitelé městské části i magistrátu. Kdybych se alespoň mohl domnívat, že tam jako hlavní pohnutka figuruje snaha zajistit pro nebohé spoluobčany nějakou tu střechu nad hlavou, spalo by se mi lépe. Jenže, je mi líto, ale tomu se mi pořád nedaří věřit. Obzvláště, když městské části mají jisté firmy tak oblíbené, že by jim mohli dát přízvisko "dvorní"...

*****************************
************
***

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Baše | pátek 17.7.2009 15:50 | karma článku: 32,24 | přečteno: 4366x