Bezpečnostní agentura ABL - 3. policie?

Firma ABL, kterou založil a dříve vedl nynější ministr Vít Bárta, má zřejmě velmi dobrou pozici. Její služby, které se před parlamentními volbami proslavily jako "nové milice", dle mého osobního pozorování nadále využívá  Městská část Praha 10. Služby samozřejmě placené... Ptám se, je to nutné?

Dle mé chabé paměti jde o vcelku výnosný "business": nevím, jak dnes, ale zmíněnou městskou část tato službička stála měsíčně něco kolem 2 milionů korun. Odvedená práce tkví v tom, že něco kolem 7 až 10 osob hlídkuje na veřejných prostranstvích a "hlídá". Má udržovat pořádek, umravňovat bezdomovce (nebo je rozptylovat?) a kdo ví co všechno. Přiznám se, že neznám přesný rozsah činností, které mají oni bezpečnostní pracovníci vykonávat, ale je jisté, že to není špatný obchod. Pokud tak činí i ostatní pražské městské části, tak se korunky množí a zisk i spokojenost ABL jistě roste.

Ale co občan?

Nedávno ke mě dorazil zajímavý email, v kterém se jeden občan naší republiky snažil vypsat z toho, co všechno by chtěl ze státních služeb odhlásit, protože tyto služby nepotřebuje. Byl to zajímavý přehled všeho toho, na co platíme daně a jiné desátky, jaké státní úřady a společnosti si stát vydržuje, a které dotyčný považuje pro sebe za zbytečné a tudíž by se jich chtěl zřeknout. Když pomineme fakt, že "odhlásit" se dá snad jenom vystěhováním do jiného, pravděpodobně lépe fungujícího státu, tak dotyčný prosil prezidenta, poslance i senátory (a nevím, koho všeho dalšího) mimo jiné i o snížení daní, které jdou na podporu policie i městské policie, protože mu údajně nikdy nepomohli. Ve svém výčtu ovšem zapomněl právě na tyto služby ABL... Není to něco jako druhá městská policie či třetí celkově?

Ztratil jsem pár minut pozorováním jednoho "strážce pořádku" u metra Strašnická. Dotyčný se procházel s deštníkem v ruce kolem výstupu z metra. Nějakou dobu rozmlouval s osobou podle gest lehce podnapilou, s kterou si vcelku rozuměl. Poté se pomalým krokem šoural dál a prohodil pár slov s kolemjdoucím strážníkem - asi se znali. Minul bezdomovce, který v těch místech má svoje stabilní stanoviště a došel k zídce. Tam jsem ho párkrát vyfotil, ale to už šel zase dál, směrem k zastávce tramvaje... Co víc psát? Prostě kroužil kolem dokola. Kdyby nebyl ozdoben krásnou reflexní vestou s nápisem "BEZPEČNÁ PRAHA 10", tak bych si ho ani nevšiml. A kdyby nebyl placen z rozpočtu MČ Prahy 10, tak by mi to ani nevadilo.

Ale ptám se: opravdu potřebuje Praha 10 další policii?! Tentokrát ozbrojenou deštníky?!

 

***********************************
********************
********

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Baše | čtvrtek 7.10.2010 6:00 | karma článku: 14,65 | přečteno: 2413x