Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ddnes

16. 11. 2007 15:45
reakce

souhlasím!současné zdělovací prostředky se zmůžou na to aby vláčeli ve špíně lidikteří byli mnohdy ke spolupráci donuceni násilím buď na sobě nebo svých blízkých,ale kým??proč noviny nenapíší co dělá ten nebo onen kapitán nebo poručík se kterým se scházel jarek nohavica nebo jozef dvořák jak žijí kolik ¨mají důchodu kolik mají výsluhy a popřípadě jak byly potrestáni za to co dělali DOBROVOLNĚ!!!!

0 0
možnosti

Pavel

16. 11. 2007 6:07
Není estébák jako estébák

Spoustu lidí si pod pojmem STB představí bezcharakterního člověka, který mučí odpůrce režimu a znepříjemňuje jim život. Realita však byla a je jiná.

Samotná STB se skládala z několika správ. Opravdu špinavou práci (o tom se asi nedá diskutovat) dělala správa zabývající se bojem proti vnitřnímu nepříteli. To jsou ti, kteří týrali a terorizovali podobné jako Nohavica. Potom se dá uvažovat ještě o rozvědce. Ta mimo jiné podobnou práci dělala v zahraničí (mimo obvyklé činnosti pro stát).

V neposlední řadě bylo pod STB zařazeni kuchaři, hudba, sportovci,....  chce snad někdo tvrdit, že tito lidé dělali tu nejhorší věc na světě?

například dnešní Útvar rychlého nasazení vznikl jako SNB, pak byl STB, pak vojska ministerstva vnitra (tam došlo ke zneužití útvaru režimem)

Nakonec chci říct, že ač jsem k PČR vstoupil až po revoluci, tak si spousty bývalých příslušníků STB vážím jako odborníků, kterým hodně dnešních vedoucích pracovníků nesahá ani po kotníky. Bohužel, ale je to tak

0 0
možnosti

Kratochvíl

16. 11. 2007 8:45
Re: Není estébák jako estébák

Milý Pavle!

Ač nerad, musím trochu poopravit Váš příspěvek. Nikoli "samotná StB se skládala z několika správ...", ale Sbor národní bezpečnosti (SNB) byl tak složen. Takže např. I. Správa SNB byla rozvědka, II. Správa SNB kontrarozvědka, III. Správa SNB byla vojenská kontrarozvědka atd. Jednotlivé správy se pak dělily na odbory, např. Vámi zmiňovaný boj proti vnitřnímu nepříteli byl myslím 10. odborem II. Správy SNB (snad jsem se trefil...). Vedle tohoto dělení existovaly "regionální" útvary StB, podléhající podle působnosti jednotlivým správám. Vámi uvádění sportovci, kuchaři atd. byli tudíž příslušníci ??? Správy SNB (číslo opravdu netuším), nikoli StB.

A již jen dovětek: Jak autor blogu zcela správně uvedl, byli to zejména příslušníci bezpečnostních složek, kteří udržovali totalitní režim při životě. Na těchto složkách je totiž každý režim závislý. Takže tito příslušníci, bez ohledu na svoji odbornost, zaměření apod., se aktivně podíleli na udržování komunistického režimu v ČR.

0 0
možnosti
OB

sinon

16. 11. 2007 0:26
Když žijete v eSTéBáckým baráku a nevíte o tom..

Rodiče zdědili byt po příbuzných.Když táta v 80. letech maloval,snažil se oškrabat starší malbu a mezi panelama našel štěnice.Nefunkční.Štěnice vyhodil a dál nic neřešil, říkal si, že to bylo připravené pro švagra. V té době už strejda žil v jiném městě, tak jako by se nás to netýkalo. Až do cesty do Chorvatska v roce 1986, kde jsme strávili měsíc, protože můj bratr byl často nemocný. Zdrhnout jsme nechtěli a taky jsme se vrátili.Po roce 1989,že půlka baráku byli estébáci,co na nás donášeli a co věděli o každém kroku v našem bytě..o cestě do Chorvatska nemluvě..včetně všech detailů.Je docela těžké se potkávat s těmi samými lidmi, dnes již skoro- nebo důchodci a řešit s nimi odpady a výměny plastových oken a neposlat je do těch míst,když člověk ví, že stále žerou komunisty a domnívají se, že dělali správnou věc.Zklamání z člověka, co byl pro někoho morální autoritou a najednou se přijde, že zklamal, je veliké a jen těžko se odpouští.I když odpouštění je lidské.. stejně jako zrada..

0 0
možnosti
MK

sarumánek

15. 11. 2007 23:16
poněkud hodně popletené

Především autor (přestože vypadá docela odrostle ze školních lavic) kupodivu netuší, že "agent" je to samé jako "spolupracovník". Pracovník StB, neboli "estébák" není agent, ten pro něj pracoval po "verbovce" - tedy po podepsání spolupráce. Samozřejmě - tento podpis byl většinou výsledkem vydírání, psychického a někdy i fyzického nátlaku - takže dělat z "agentů" jako byl Nohavica nějaké viníky a ne oběti perzekuce je opravdu nesmysl a morálně neospraveditelný odsudek. Ale o to tu nejde. Na autorův výkřik - proč nejsou odhalování estébáci samotní, kteří za všechno mohli - je celkem prostá odpověď: protože to nejsou celebrity. A kdo není celebrita, ten nikoho nezajímá. Ze stejného důvodu si média vybírají ze seznamů agentů (a dokonce nejen agentů, ale i důvěrníků, kteří o kontaktu s StB vůbec nemuseli vědět a povídali si s utajeným estébákem často nevědomky), který čítá tisíce lidí jen ty "špeky": herce, zpěváky... Je to hnusné a nemorální? Ano, je. Taková je doba.

0 0
možnosti

Jan Baše

15. 11. 2007 23:35
Re: poněkud hodně popletené

Omlouvám se, máte pravdu. Trochu jsem poplet dojmy s pojmy :-) Děkuji za připomínku. Pokusil jsem se to tam lehce poopravit - snad mi bude prominuto :-)

0 0
možnosti

Fretkoun

15. 11. 2007 23:01
:-)

podle myho o argumenty vubec nejde.. ty muzeme uplne vypustit ;-D proste pro jedny bude Jarek stbak pro druhy to bude milacek pro jedny bude Cunek zlodej pro druhy to bude nejkristaloveji cisty politik pod sluncem. tak to bude vzdycky. o argumenty vubec nejde. lidi se vzdy rozdeli na dve skupiny :)

0 0
možnosti