Zákaz burkin

Zákaz nošení burkin  na koupání byl prosazen v jednom francouzském městě a na Korsice. Je to opatření z rodu „zásadových“, nicméně problém islamismu neřeší ani omylem.

Po nedávném útoku nákladním autem na zástup lidí při oslavě francouzského státního svátku v Nice, při němž zahynula bezmála stovka naprosto nevinných obětí (a podle francouzských údajů z nich asi třetina byli muslimové!) se zviditelnil jistý francouzský starosta zákazem nošení burkin ke koupání.

Poprvé jsem viděl takovou hrůzu na Krétě, kde se u hotelového bazénu koupala jedna mladá muslimka s dítětem v oděvu, zatímco její partner byl v normálních plavkách. Se ženou jsme onu mladou muslimku spíše litovali, než aby to v nás budilo „odpor“.  Na opatření ve Francii už francouzské muslimky reagovaly s tím, že jim „nikdo nebude diktovat, co mají nosit k vodě“.  Jinak, pokud bychom se podívali na koupací úbory pro ženy v Evropě koncem 19. století, moc se od současných burkin  nelišily. Chyběla vlastně jen pokrývka hlavy.

Shodou okolností jsem před několika dny četl i nějakou zprávu o „rozhořčení muslimek“ kdesi v arabských Emirátech, kdy klasické bikiny budí pohoršení a úřady vyzývají „ke slušnému oblečení“. Po takové zprávě moje ochota cestovat do těchto končin klesá hluboko pod bod mrazu.  Zdá se tedy, že konzervativní arabské režimy typu Saúdské Arábie a Emirátů chtějí otrávit dovolenou u moře „zápaďákům“ se vším všudy. Tam, kde mají turistiku k moři jako byznys (Egypt, Tunisko) by takovéto mentorování neprošlo. Nicméně, ránu tam turistickému ruchu zasadily teroristické útoky a některá egyptská letoviska na to doplatila tak, že jsou uzavřena.  

Zákaz burkin  patří do kategorie administrativních opatření, která jsou ihned „vidět“ a pan starosta už myslí na další volby. Je to ale opatření, které z hlediska problémů s islamisty je naprosto marginální a některé „věrné“ muslimky mohou pak své islamistické „bratry“ považovat za „obhájce jejich zájmů“.

Kdyby se francouzský problém s muslimy dal vyřešit zákazem nošení burkin k vodě, to by byla „nádhera“. Všichni ale tušíme, že je to jen takové plácnutí do vody. Místo takovýchto opatření je zřejmě mnohem důležitější nestavět další mešity s podporou Saúdů a zaměřit se na radikální islámské kleriky, kteří povzbuzují své ovečky k násilí proti evropské společnosti.  

 

 

 

 

 

Autor: Jan Bartoň | středa 17.8.2016 12:42 | karma článku: 22,58 | přečteno: 965x