Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

NATO – návrat k lhaní do vlastní kapsy

Londýnský zpravodaj ČT, který komentoval návštěvu amerického prezidenta ve Velké Británii, setkání G7  i jednání NATO, opět lakoval situaci na růžovo, když zdůrazňoval rozdíl v „atmosféře“.

Návštěva amerického prezidenta Joea Bidena ve Velké Británii ukázala zejména na propagandistické umění převážné většiny hlavních médií.  Odehrávala se ve znamení „srovnávání“ s návštěvou Donalda Trumpa, proti kterému protestovaly davy lidí a připomínalo se „nevhodné“ chování Trumpa při přijetí u britské královny.  Jen okrajově zaznívaly hlasy o tom, že nadšení Evropy z Bidena poněkud „vychladlo“. Londýnský zpravodaj ČT ale plnil svou roli nadšeného demagoga „úspěšně“ a referoval o „restartu“ transatlantických vztahů.  Kritika neplnění obraných rozpočtů řady států NATO včetně Česka se nekonala. Bidenova administrativa totiž plánuje snížení výdajů na armádu ve stylu „defund police“, což kritizují republikáni v Senátu i ve Sněmovně reprezentantů.  Nebudeme tak nyní „napomínáni“, že neplníme závazky a vše se tak vrátí do starých kolejí.

Biden označil po jednání G7 projekt EU za skvělý a „plný života“.  Jen jakoby z zpovzdálí se ozývala nespokojenost Francie se současnou politikou Velké Británie, která odmítá plnit dohody s EU o „zvláštním postavení Severního Irska“. Britský premiér Boris Johnson se nechal slyšet, že EU nerespektuje jednotu Velké Británie. Francouzský prezident Emmanuel Macron zase namítal, že si snad Johnson dohodu s EU před podpisem přečetl a kritizoval, že teď dělá „překvapeného“.  Do tohoto sporu připomínala média irský původ Bidena a jeho podporu „jednotnému Irsku“.  Byl to další „dobře utajený spor“.

Nakonec tedy jednali lídři členských zemí NATO a i tady se podle médií a českého zpravodaje Bohumila Vostala  vše změnilo. Všude vládla „pozitivní atmosféra“, Biden se na rozdíl od Trumpa „nikam necpal“ – (protože se dodržovaly dvoumetrové rozestupy!) a NATO se tak mohlo „ v klidu“ věnovat vztahům s Ruskem a Čínou.

Rusko je podle většiny komentátorů ekonomicky upadající stát, který ohrožuje záměrně své okolí. V tomto duchu jednalo o Rusku i NATO. Vztahy s Ruskem jsou podle všech vyjádření „nejhorší od konce studené války“.  I tento výraz je ale ne zcela přesný. Podle všeho jsou vztahy s Ruskem mnohem horší, než byly na konci studené války v éře Michaila Gorbačova.  Jako bychom se vrátili do dob vietnamské války.

Mnohem zajímavější je však to, o čem se na vrcholném jednání NATO a jeho vztahu s Ruskem nemluvilo vůbec. Ani jednou nepadla zmínka o tom, že NATO plánuje přijmout do svých řad Ukrajinu.  A ani jednou se neprobírala skutečnost, že Turecko, které má v rámci evropské části NATO největší pozemní armádu aliance, kupuje zbraňové systémy z Ruska.  Prostě se to do „oslavné“ atmosféry nehodilo? Nicméně, právě to je symptomem zvláštní schopnosti Západu vyhýbat se skutečným problémům.

Náš prezident Miloš Zeman vystoupil s kritikou „volby termínu“ odchodu NATO z Afghánistánu.  Připomeňme, že Trump plánoval odchod z Afghánistánu na jaro 2021 a Biden termín posunul na 11. září 2021, v den výročí teroristického útoku na „dvojčata“ v New Yorku. Vzhledem k tomu, že se po odchodu NATO z Afghánistánu očekává rychlý pád tamějšího režimu a nástup Talibanu, je volba termínu skutečně podivná.  Bude to další vítězství teroristů nad vojenskou silou NATO stvrzené právě v den teroristického útoku na USA. V tom má Zeman naprostou pravdu.

NATO také definovalo svou „novou“ politiku vůči Číně. Vojenská síla Číny je samozřejmě obrovská vzhledem k počtu obyvatel Číny a jejímu ekonomickému postavení. Je pozoruhodné, že čínský komunistický režim není považován na nepřítele NATO, ale pouze jako „bezpečnostní výzva“.  V tom se projevují úzké ekonomické vazby mezi řadou států NATO a Čínou, zejména pro Německo je ekonomická spolupráce s Čínou zásadní.

Lze tedy konstatovat, že NATO opět předvedlo líbivou politickou show „jednoty a spolupráce“, ale k faktickému pokroku nedošlo.  Všechny vnitřní spory byly jakoby „potlačeny“ a demonstrovala se navenek jednota.  Už nejbližší měsíce ukáží, že tato formální jednota nic neznamená a spory uvnitř aliance se opět rozhoří plnou silou nejen kvůli Rusku, ale zejména kvůli politice Turecka, které si hraje na hegemona muslimského světa s výraznou protiizraelskou rétorikou. V Izraeli samotném pak nová vláda narazí na stejné problémy, s jakými zápasila vláda bývalá. Už dlouho totiž Západ není hybatelem světové politiky a jen reaguje na rostoucí sílu Číny a protiamerickou politiku Ruska.  A právě to lze považovat za realitu světové politiky. Tvářit se, že NATO hraje ve světě vůdčí roli je proto ono pověstné lhaní si do vlastní kapsy.

Autor: Jan Bartoň | úterý 15.6.2021 8:30 | karma článku: 39,32 | přečteno: 1402x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Macron není Fico?

Poté, co se slovenský premiér vyjádřil k tomu, že „některé státy chtějí poslat své vojáky na Ukrajinu“, oznámil Emmanuel Macron, že v tomto ohledu „neexistuje jednota“.

27.2.2024 v 12:00 | Karma: 35,03 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Česko chce legalizovat konopí a zakazuje HHC

Podle pirátky a drogové expertky Michailidu je alkohol nebezpečnější než HHC. Česko získalo „souhlas“ se zákazem prodeje HHC z Bruselu.

27.2.2024 v 8:00 | Karma: 17,40 | Přečteno: 450x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Biden považuje na největší existenční hrozbu pro lidstvo klima

Joe Biden se ve své předvolební kampani vyjadřuje i o zahraniční politice. Označil sprostým slovem ruského prezidenta a vyjádřil se o existenčních hrozbách.

23.2.2024 v 8:00 | Karma: 27,59 | Přečteno: 581x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Biden věří, že Kongres pomoc Ukrajině schválí

Ve vězení zemřel největší kritik Vladimira Putina Alexej Navalnyj, ukrajinská armáda se stáhla z Avdijivky a na Bezpečnostní konferenci v Mnichově se dál diskutovalo o pomoci Ukrajině.

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 31,49 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je 800 milionů pro školy otázkou principu?

Když sleduji kličky ministra školství ve vztahu k financování školství obecně a základního školství zvláště, nemohu se ubránit dojmu , že jde o jakýsi „princip“.

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 37,27 | Přečteno: 2490x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,57
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články