Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kubera o kauze Klause - z nekorektního politika skorokorektním?

Jaroslav Kubera, charismatický politik ODS a současný předseda Senátu Parlamentu České Republiky, se vyjadřuje k poslednímu vývoji v ODS. Václavu Klausovi juniorovi vyhrožuje vedení ODS vyloučením za „výstřelky“.

Jaroslav Kubera, dlouholetý primátor Teplic, který si zakládal na tom, že toto město se pod jeho vedením prakticky nezadlužilo a nepůjčovalo si na „megaprojekty“, byl oblíbeným řečníkem na všech kongresech ODS. Posluchači od něho čekali „postřehy“ ze života a on je dokázal vždycky vyslyšet a nějaký bonmot z úst vždycky vypustil. 

Kubera poskytl rozhovor na novinky.cz a vyjadřuje se i ke kauze Václava Klause juniora.

Měla by v sobotu výkonná rada ODS Klause ml. vyloučit z klubu i ze strany?

Myslím, že by to měl udělat sám, ale to není možné, protože on pro svou další politickou kariéru potřebuje být vyloučen. Když ho vyloučí, tak mučednictví je velmi oblíbené a Václav Klaus ml. to umně využije a získá na tom body. Myslím, že on čeká právě na to, až bude vyloučen a stane se tím mučedníkem.

Byl podle vás tento výrok za hranou?

Ten výrok byl nešťastný a zbytečný, protože v době, kdy sílí antisemitismus v zemích, jako je Francie, tak je to nepatřičné. Je tisíc možných srovnání, která se mohou použít. Někteří politici ale mají v takovýchto vyjádřeních oblibu. Začal to Topolánek (Mirek Topolánek – předseda ODS v letech 2002 až 2010 - pozn. red.) s nocí dlouhých nožů, což si myslel, že je povedený vtip. Den nato jsem byl na židovské obci, kde mi ukazovali vytetovaná čísla z Osvětimi.

Václav Klaus ml. to myslel dobře a bral to jako žert, ale někdy je to opravdu složité. Sám s tím mám občas potíže, protože v dnešní době přehnané korektnosti je to o to nebezpečnější. Je to nebezpečné hlavně proto, že je to jen voda na mlýn pro ty, kteří prosazují přehnanou korektnost.

Z výše uvedených zásadních vyjádření Kubery nechápu, proč by měl Klaus junior odejít „dobrovolně“, jak říká Kubera v odpovědi otázku, zda ho ODS vyloučí. Hned v další odpovědi totiž Klause juniora hájí tím, že „to myslel dobře“. Kubera je jakoby mezi dvěma mlýnskými kameny. Na jedné straně si to nechce moc rozházet se současným vedením ODS na čele s profesorem Petrem Fialou. Na druhé straně ale jasně chápe, že v meritu věci - tj. Klausově kritice totální podřízenosti členských zemí EU všem nápadům, které přicházejí tak zvaně „z Bruselu“, má Klaus stoprocentní pravdu.

Potíže současné ODS jsou totiž zcela viditelné a pocházejí z „profesorského“ pojetí politiky. Fiala se drží zuby nehty „osvědčených“ politologických klišé, nikdy by na veřejnosti snad neřekl nespisovné slovo, natož něco i jen vzdáleně připomínající něco neslušného. ODS je v současnosti zapouzdřena v upjatosti a okaté „slušnosti“. Aféra Petra Nečase srazila ODS na kolena, Fiala sám ale nikdy Nečasovu vládní politiku neodsoudil. Volební výsledek roku 2017 byl sice téměř o 75% lepší jak volební výsledek roku 2013, ale ODS nic praktického nepřinesl. Možnost vlády s ANO ODS razantně odmítla, stěžuje si systematicky na to, že ANO vládne s levicí včetně komunistů, ale cudně zamlčuje, že je to i díky její politice „nulové tolerance“ k hnutí ANO a Andreji Babišovi.

Jaroslav Kubera nikdy nebyl politikem „korektním“, který váží každé slovo doslova na lékárnických vahách. Situace v ODS ho ale doslova dotlačila k tomu, aby se Klause juniora nejen že nezastal, ale doporučuje mu odchod z ODS dobrovolný. Navíc tvrdí, že Klaus potřebuje vyloučení, aby se stal „mučedníkem“.

Pokud Klause juniora ODS skutečně vyloučí, nevytváří si ani tak „mučedníka“, ale spíše se zbavuje jediného člověka v poslaneckém klubu, který je slyšet, když ostatní politici ODS mlčí. Profesorská „upjatost“ a moralizování je naopak všudypřítomná (Miroslava Němcová o hře na kytaru v poslanecké sněmovně, ta samá dáma o výroku poslance SPD o „pseudokoncentráku“). ODS tak postupně zapadá do škatulky „vzorných“ a „bezchybných“. To dle mého soudu nepomůže ODS k návratu na politické výsluní někdejších 30%, protože touto politikou oslovuje pouze velmi malou skupinu vzdělaných voličů, kteří preferují morálku před politickou realitou.

Čekají nás nyní volby do Evropského parlamentu. ODS ztratila punc eurorealistické strany, nechce jasně pojmenovat stav EU po Lisabonské smlouvě, když se snížila váha Evropské rady díky možnosti v různých „detailech“ hlasovat kvalifikovanou většinou místo jednomyslnosti. Posunula se tak tam, kde už je ČSSD i hnutí ANO, tj. smířila se se stavem, v jakém se EU nachází.  ANO se ústy Babiše snaží zdůrazňovat to, co se mu údajně podařilo na Bruselu „vymáčknout“ a bojuje proti návrhu rozpočtu EU. To je klasická výhoda strany, která je v Česku u moci. ODS tuto možnost nemá a její program proto příliš voličů k volbám do Evropského parlamentu nepřitáhne.

Autor: Jan Bartoň | sobota 16.3.2019 9:00 | karma článku: 36,38 | přečteno: 1328x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina nemá zbraně a vojáky

Ruská agrese proti Ukrajině už trvá déle než dva roky a situace Ukrajiny je doslova tragická. Její vojáci nemají zbraně a zřejmě jich není na frontě tolik, kolik by situace vyžadovala.

1.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,76 | Přečteno: 4450x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Macron není Fico?

Poté, co se slovenský premiér vyjádřil k tomu, že „některé státy chtějí poslat své vojáky na Ukrajinu“, oznámil Emmanuel Macron, že v tomto ohledu „neexistuje jednota“.

27.2.2024 v 12:00 | Karma: 35,03 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Česko chce legalizovat konopí a zakazuje HHC

Podle pirátky a drogové expertky Michailidu je alkohol nebezpečnější než HHC. Česko získalo „souhlas“ se zákazem prodeje HHC z Bruselu.

27.2.2024 v 8:00 | Karma: 17,40 | Přečteno: 450x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Biden považuje na největší existenční hrozbu pro lidstvo klima

Joe Biden se ve své předvolební kampani vyjadřuje i o zahraniční politice. Označil sprostým slovem ruského prezidenta a vyjádřil se o existenčních hrozbách.

23.2.2024 v 8:00 | Karma: 27,59 | Přečteno: 581x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Biden věří, že Kongres pomoc Ukrajině schválí

Ve vězení zemřel největší kritik Vladimira Putina Alexej Navalnyj, ukrajinská armáda se stáhla z Avdijivky a na Bezpečnostní konferenci v Mnichově se dál diskutovalo o pomoci Ukrajině.

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 31,49 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56

Ve čtvrtek odpoledne najel osobní vlak u Skalné na Chebsku do spadlého stromu a částečně vykolejil....

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2655
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články