Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jenom sdílená zkušenost odradí další cestovatele do Evropy

Neutěšené podmínky, v nichž žijí uprchlíci v Řecku a Srbsku, zvláště teď, když udeřila krutá zima, jsou pro nás téměř nelidské.  Je to druhá tvář Evropy po „vítání“ z léta 2015.

Pavel Holub napsal zajímavý článek o tom, že nám Strach ze ztráty blahobytu a konzumu zatemňuje mysl i svědomí. V článku jsou fotografie z uprchlických táborů v Řecku a Srbsku. Nyní v zimním období jsou tamní podmínky doslova kruté. Nicméně, nedomnívám se, že hlavním problémem neochoty pomáhat lidem v nouzi či kritizovat „ziskové neziskovky“ je právě strach ze ztráty blahobytu a konzumu.

V roce 2015, když naplno propukla migrační krize a přes Balkán procházelo až 15000  migrantů do Německa za den, se z otázky pomoci lidem v nouzi stala přes noc otázka ryze politická, protože náklady na migranty nakonec někdo přeci jenom musí zaplatit. Tak vznikl v hlavách politiků západní Evropy plán na „přerozdělování migrantů“ pomocí kvót a i Česko „vyfasovalo“ svůj podíl několika tisíc běženců.  Nefunkčnost tohoto plánu je dnes jasná i malému dítěti. Jak donutit tisíce migrantů, kteří touží pobývat v zemi zaslíbené, tj. Německu, aby bydleli v o dost chudším Česku, když do Německa je to jenom kousek. Měli jsme tu i irácké křesťany, kteří při první příležitosti doslova „zdrhli“ do Německa a do Česka se nechtějí vrátit ani za nic.

Osobně jsem byl zastáncem pomoci lidem z válkou postižených oblastí s tím, že jim Evropa poskytne azyl a po ukončení války v Sýrii se tito lidé vrátí do své vlasti. Úmysl pomoci právě Syřanům si dala jako svou politickou vizitku německá kancléřka Angela Merkelová. Těžko pak ale mohla prosadit v celé EU plán na „rozdělení migrantů“ pomocí kvót. A tento záměr zcela zkrachoval. Navíc, když se díky této politice začala tenčit podpora politice CDU/CSU, Merkelová otočila o 180 stupňů a prohlásila, že se situace roku 2015 již nesmí opakovat a že nyní nastává čas  neúspěšné žadatele o azyl vyhošťovat. Naráží to ale na spoustu problémů a zatím se daří vracet ty, co se vrátit sami chtějí.  Ten kdo nechce, má celou škálu možností jak se „vypařit“ úřadům z dohledu. To byl i případ neúspěšného žadatele o azyl, který vraždil v Berlíně a byl náhodně zastřelen při pokusu dostat se do Itálie.

Kdyby to tedy bylo tak, že tu jde pouze a jenom o strach ze ztráty blahobytu a konzumu, který nám velí nepomáhat migrantům z Blízkého a Středního východu, bylo by to na pováženou. Protože však má migrace i náboj bezpečnostního rizika, a to od prvopočátku, nejde zdaleka jenom o blahobyt a konzum. V podání tak zvaného Islámského státu jde o životy. To už ale zdaleka není „jenom“ o blahobytu. Připomeňme si, že v Berlíně zahynula rukou islamisty i jedna česká občanka žijící dlouhodobě na území Německa. Nakonec i Austrálie, která se stala cílem migrace zejména z jihovýchodní Asie, zavedla tak přísný režim, že každý imigrant, který do Austrálie přijede ilegálně a je v Austrálii zatčen, musí počítat s doživotním zákazem vstupu a deportací.

Mobilní spojení, kterým se migranti po celou dobu nikým a ničím nekontrolované migrace z léta 2015 dorozumívali, jim pomáhalo obejít kontrolní body a snadněji proniknout do Německa. Dnes, o rok a půl později, si tak migranti mohou telefonovat o tom, že je cesta zavřená a že je lepší zůstat v Turecku nebo Jordánsku. Každý, kdo se za takových podmínek vydá na cestu, riskuje dobrovolně nejen ztrátu financí ale i ztrátu života. Vlády evropských států už pod domácím tlakem (budou volby!) začínají přemýšlet stejně jako Australané. Hovoří se o tom, že žadatelé o azyl v Evropě budou podávat své žádosti z míst, kde pobývají. To už se hodně podobá australskému systému, který navíc umožňuje přistižené ilegální migranty vracet na místa, s nimiž má australská vláda dohodu. O podmínkách v tamních táborech si také není radno dělat zvláštní iluze.

Závěr - Evropa není v současnosti připravená přijmout takové zákony, které by plně umožnily aplikovat „australský model“ imigrace. Není v zájmu Evropy připravovat zájemcům o imigraci ubytování v pětihvězdičkových hotelích. Jenom takový imigrační systém, který oddělí oprávněné žadatele o azyl od lidí, kteří touží jenom si „polepšit“, má šanci.  V současnosti je to jenom o přijetí realistických imigračních zákonů. Ty stávající jsou naprosto nefunkční a zneužitelné. A navíc, velké a nejbohatší evropské státy si nemohou představovat, že migraci „vyřeší“ tím, že do méně atraktivních evropských lokalit pošlou až polovinu migrantů na základě kvót. To byl pokus , který zahájil proces rozvolňování EU, přesně pravý opak toho, co bylo kvótami zamýšleno.

Autor: Jan Bartoň | neděle 22.1.2017 13:35 | karma článku: 38,56 | přečteno: 1751x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina nemá zbraně a vojáky

Ruská agrese proti Ukrajině už trvá déle než dva roky a situace Ukrajiny je doslova tragická. Její vojáci nemají zbraně a zřejmě jich není na frontě tolik, kolik by situace vyžadovala.

1.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,76 | Přečteno: 4450x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Macron není Fico?

Poté, co se slovenský premiér vyjádřil k tomu, že „některé státy chtějí poslat své vojáky na Ukrajinu“, oznámil Emmanuel Macron, že v tomto ohledu „neexistuje jednota“.

27.2.2024 v 12:00 | Karma: 35,03 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Česko chce legalizovat konopí a zakazuje HHC

Podle pirátky a drogové expertky Michailidu je alkohol nebezpečnější než HHC. Česko získalo „souhlas“ se zákazem prodeje HHC z Bruselu.

27.2.2024 v 8:00 | Karma: 17,40 | Přečteno: 450x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Biden považuje na největší existenční hrozbu pro lidstvo klima

Joe Biden se ve své předvolební kampani vyjadřuje i o zahraniční politice. Označil sprostým slovem ruského prezidenta a vyjádřil se o existenčních hrozbách.

23.2.2024 v 8:00 | Karma: 27,59 | Přečteno: 581x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Biden věří, že Kongres pomoc Ukrajině schválí

Ve vězení zemřel největší kritik Vladimira Putina Alexej Navalnyj, ukrajinská armáda se stáhla z Avdijivky a na Bezpečnostní konferenci v Mnichově se dál diskutovalo o pomoci Ukrajině.

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 31,49 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 2655
  • Celková karma 31,52
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články