Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

COVID-19 : Kritika přírodního výběru

Stále častěji čtu komentáře o tom, jak jsou opatření proti čínské chřipce přemrštěná, jak omezují lidská práva a jak vlastně tímto způsobem směřuje společnost k totalitě. Je to chvála přírodního výběru!

Ať chceme nebo nechceme, současná pandemie čínské chřipky má za sebou již desítky tisíc zemřelých.  Je možné, že statistiky jsou zfalšované (jak tvrdí neúnavná zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová), nebo zahrnují i osoby, které „zemřely s nemocí COVID-19“, ale na něco jiného (infarkt, mrtvice apod.). Nicméně, pokusme se představit si situaci, kdy by lidská společnost proti pandemii neudělala vůbec nic a nechala by jí tak zvaně „projít“ populací. Toto ostatně byla teze britské vlády, že tím britská společnost získá „kolektivní imunitu“.

Máme k dispozici příklad, jak by to teoreticky mohlo vypadat, a to na příkladu Itálie, nyní Španělska. Nemoc se tam šířila ve formě „rýmičky“ a že jde o čínskou chřipku, se zjistilo až potom, co někoho napadlo testovat „rýmičku“ na nemoc COVID-19 ,jakmile v severní Itálii začali po desítkách umírat starší lidé. Existují názory, že se i v Itálii začala tato nemoc šířit na konci loňského roku, tedy mnohem dříve, než se myslelo.

Luboš Motl si dovolil při kritice postupu „Západu“ vůči šíření čínské chřipky napsat tuto „větičku“ : „jisté množství velmi starých nebo nemocných lidí odejde o několik týdnů nebo měsíců dříve, než by odešli jinak“. Podle Motla tedy není nutné podnikat proti viru žádná opatření, natož ta, která se promítnou do poklesu HDP a ovlivní tak ekonomickou sílu státu.  Co na takovou „argumentaci“ říci? Přiznám se, že jsem už dlouho nečetl tak specificky jasnou podporu přírodnímu výběru v dané věci. Na rovinu – jsem v kategorii seniorů a tudíž patřím k těm ohroženějším. Přiznám se bez mučení, že osobně bych raději z tohoto světa odešel o několik měsíců později než dříve. Ach ano, nakonec odejdeme z tohoto světa všichni – „dříve nebo později“ – a jsem pevně přesvědčen, že každý z nás si přeje být tu mezi svými co nejdéle (kromě sebevrahů a psychopatů obecně).

Co se stalo v Itálii? Lidé tam najednou umírali po stovkách denně, zdravotníci pro ně neměli buď žádné podpůrné prostředky nebo, pokud je měli, volili,  komu je poskytnout a komu ne. A jaksi automaticky se podpůrné prostředky dávaly lidem mladším, kteří mají větší naději na přežití. To je de facto válečný stav – ti starší lidé umřeli dříve „jenom“ kvůli tomu, že nebylo dost podpůrných prostředků (kyslík, ventilace, mimotělní oběh). Skutečně se vám tento typ přírodního výběru líbí? Italská vláda pak přikročila k zákazu pohybu, nicméně v situaci, kdy už byla virem populace promořená, a lidé umírali a umírají stále. Na příkladu Itálie tak lze dokumentovat, co by se stalo, pokud by státy přistoupily ke hře „silnější přežije“. Podobně to dopadá i v Íránu, kde se nemoc nekontrolovatelně šířila, tady s poučením nejvyššího duchovního vůdce, že je to „americký vir“ a Íránci ho porazí.

Další otázkou, kterou nastolil například bývalý prezident Václav Klaus, je to, zda je správné usilovat o nadřazenost medicínského přístupu (medicínský absolutismus) nad potřebami společnosti, pokud takový přístup zásadním způsobem neguje hospodářský růst. Zase jde nejspíše o míru. Všichni víme, že jsou dnes léky na relativně vzácné nemoci dětí (svalová atrofie), a ty jsou nesmírně drahé. Někdy je pojišťovna proplatí, jindy ne a na zaplacení léčby se pořádají sbírky mezi lidmi. Víme, že léky jsou drahé a tudíž, že lidský život je nesmírně drahá záležitost. Zdraví se nedá penězi vyjádřit.

Přesto, pokusme se i v tomto směru udělat jakousi kalkulaci záchrany života. Česká vláda navrhla zvýšit schodek státního rozpočtu o 160 miliard korun, a to proto, aby mohla hradit některé náklady firem a ulevit na daních. Pokud by se současnými omezeními podařilo snížit počet zemřelých v Česku jen o 1000 osob, je to 160 milionů za jeden lidský život, pokud by to znamenalo záchranu 10000 lidských životů, 16 milionů na jeden život. Je to hodně nebo málo? A nechá se vůbec takto život člověka vyčíslit?  Nebo jsme mohli na jakoukoliv akci proti šíření viru rezignovat, ekonomika mohla běžet svým tempem a zemřelo by možná deset tisíc seniorů (kteří by, jak píše Motl, stejně dříve nebo později zemřeli). Mohli bychom to eufemisticky nazvat „daň za ekonomický progres“. Byl by to „přirozený proces“, v němž by přežili jen ti silnější a zdravější.  Chtěli bychom v takové společnosti fakticky žít?

Autor: Jan Bartoň | středa 1.4.2020 8:00 | karma článku: 43,40 | přečteno: 6385x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina nemá zbraně a vojáky

Ruská agrese proti Ukrajině už trvá déle než dva roky a situace Ukrajiny je doslova tragická. Její vojáci nemají zbraně a zřejmě jich není na frontě tolik, kolik by situace vyžadovala.

1.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,76 | Přečteno: 4450x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Macron není Fico?

Poté, co se slovenský premiér vyjádřil k tomu, že „některé státy chtějí poslat své vojáky na Ukrajinu“, oznámil Emmanuel Macron, že v tomto ohledu „neexistuje jednota“.

27.2.2024 v 12:00 | Karma: 35,03 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Česko chce legalizovat konopí a zakazuje HHC

Podle pirátky a drogové expertky Michailidu je alkohol nebezpečnější než HHC. Česko získalo „souhlas“ se zákazem prodeje HHC z Bruselu.

27.2.2024 v 8:00 | Karma: 17,40 | Přečteno: 450x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Biden považuje na největší existenční hrozbu pro lidstvo klima

Joe Biden se ve své předvolební kampani vyjadřuje i o zahraniční politice. Označil sprostým slovem ruského prezidenta a vyjádřil se o existenčních hrozbách.

23.2.2024 v 8:00 | Karma: 27,59 | Přečteno: 581x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Biden věří, že Kongres pomoc Ukrajině schválí

Ve vězení zemřel největší kritik Vladimira Putina Alexej Navalnyj, ukrajinská armáda se stáhla z Avdijivky a na Bezpečnostní konferenci v Mnichově se dál diskutovalo o pomoci Ukrajině.

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 31,49 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 2655
  • Celková karma 31,50
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články