Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čeká na Británii po Brexitu socialismus?

Opoziční Labour Party se rozhodla „radikálně změnit britskou ekonomiku“. Chce prosadit socialismus a slibuje, že už se lidé „nenechají vykořisťovat“. Ještě by měli Marxovi postavit druhý pomník v Londýně.

Po nedávném odhalení sochy Karla Marxe v nadživotní velikosti v jeho rodném Trevíru u příležitosti 200. výročí jeho narození, se kritikové zaměřovali i na to, že Marxovy ideje o vytvoření beztřídní společnosti zdaleka nejsou mrtvé a socialismem zavání či možná přímo „čpí“ i Evropská unie. Nyní se ukázalo, že opoziční labouristé ve Velké Británii, kteří mají v současnosti preference na úrovni britských konzervativců, mají v plánu „radikálně změnit“ britskou ekonomiku.

Britská Labouristická strana v případě volebního vítězství radikálně změní ekonomiku země a vytvoří socialistickou společnost, „kde už se nenecháme vykořisťovat“. V rozhovoru s BBC to v neděli řekl stínový ministr financí labouristů John McDonnell. Příští parlamentní volby by se ve Spojeném království neměly konat dřív než v roce 2022.

McDonnell britské stanici sdělil, že s hospodářskou politikou své strany už seznámil kapitány britského průmyslu, aby o ní měli jasno. Řekl jim, že něco se jim bude líbit, něco ne, což chápe. „Nic schováno v klobouku nemám. Dostanete spravedlivý výnos, ale už se nenecháme vykořisťovat. Tak je to jednoduché,“ oznámil prý podnikatelům.

Mezi transformací ekonomiky a svržením kapitalismu podle McDonnella není rozdíl. „Chci koneckonců socialistickou společnost, a to znamená transformaci, která radikálně změní systém oproti nynějšímu stavu,“ prohlásil stínový ministr labouristů.(podtrženo autorem)

Podle tohoto pána (či soudruha?) ve Venezuele socialismus není, protože to tam nabralo „špatný směr“. O Severní Koreji se nevyjadřoval a v komunistické Čínské lidové republice panuje státem řízený kapitalismus, což je zřejmě také špatně. Británie tak směřuje ke světlým zítřkům. Teprve nyní je mi o něco pochopitelnější politika této strany, která více či méně rezignovala na to, aby Velká Británie zůstala v EU. Eso socialismu, se kterým nyní Labour party přišla, by totiž i v natolik pokřiveném Bruselu zřejmě neprošlo. Státy bývalého východní bloku totiž mají se socialismem jistou zkušenost a snažit se o socializaci EU takto otevřeným způsobem, jako nyní Labour party, by v EU prostě neprošlo.

Kdepak jsou ony dnes již legendární časy britského premiéra Tonyho Blaira! Ten po 18 letech (!!) vyhrál v roce 1997 v Británii s Labour party volby a to tím, že převzal značnou část programu konzervativců. U moci se udržel deset let a předal premiérské křeslo svému stranickému kolegovi Gordonovi Brownovi, který však ve volbách 2010 křeslo premiéra neobhájil.

Představa „radikální změny ekonomiky“, s jakou přichází britská levice, je obludnou chimérou. Změny, které by Labour Party chtěla realizovat, by totiž nutně musely obsahovat i změnu parlamentního režimu na diktaturu jedné strany. Jinak by totiž samozřejmě další volby, v nichž by zvítězili konzervativci, znamenaly další „radikální změnu ekonomiky“. Je evidentní, že soudruh stínový ministr má Marxe přečteného od shora až dolů. Pokud by snad v Británii socialismus zvítězil (což bych obyvatelům britské monarchie opravdu nepřál), je docela možné, že by se Británie vzdala jaderných zbraní (jako gesto dobré vůle), možná by vrátila Španělsku Gibraltar a otevřela svou náruč pro imigranty z celého světa. Tak takovou Británii bych osobně v EU už nikdy více vidět nechtěl. Uvidíme, jak ona „splendid isolation“ - tj. britskými politiky tolik oceňovaná „skvělá izolace“ od okolního světa díky ostrovní poloze Velké Británie, vydrží experiment socialismu s britskou marxistickou tváří. K tomu stačí jen dodat - „zlatí komunisti (tedy čeští)“. Ti jsou rádi za to, že už si se socialismem nemusejí lámat hlavu a o obnově socialismu v Česku se zatím neodváží ani špitnout.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 21.5.2018 8:00 | karma článku: 29,30 | přečteno: 1371x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Macron není Fico?

Poté, co se slovenský premiér vyjádřil k tomu, že „některé státy chtějí poslat své vojáky na Ukrajinu“, oznámil Emmanuel Macron, že v tomto ohledu „neexistuje jednota“.

27.2.2024 v 12:00 | Karma: 35,03 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Česko chce legalizovat konopí a zakazuje HHC

Podle pirátky a drogové expertky Michailidu je alkohol nebezpečnější než HHC. Česko získalo „souhlas“ se zákazem prodeje HHC z Bruselu.

27.2.2024 v 8:00 | Karma: 17,40 | Přečteno: 450x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Biden považuje na největší existenční hrozbu pro lidstvo klima

Joe Biden se ve své předvolební kampani vyjadřuje i o zahraniční politice. Označil sprostým slovem ruského prezidenta a vyjádřil se o existenčních hrozbách.

23.2.2024 v 8:00 | Karma: 27,59 | Přečteno: 581x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Biden věří, že Kongres pomoc Ukrajině schválí

Ve vězení zemřel největší kritik Vladimira Putina Alexej Navalnyj, ukrajinská armáda se stáhla z Avdijivky a na Bezpečnostní konferenci v Mnichově se dál diskutovalo o pomoci Ukrajině.

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 31,49 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je 800 milionů pro školy otázkou principu?

Když sleduji kličky ministra školství ve vztahu k financování školství obecně a základního školství zvláště, nemohu se ubránit dojmu , že jde o jakýsi „princip“.

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 37,27 | Přečteno: 2490x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,58
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články