Profesionální pěstounská péče funguje pouze v Norsku a ČR ???

Podle většinové reakce  to skoro tak vypadá : jako by  profesionální pěstounská péče byla jen v Norsku, v ČR a pro "znalce" i v Anglii. A co ty ostatní země jako např. Rakousko, Německo, Itálie, Francie, Slovinsko, Maďarsko, Polsko, SLOVENSKO ?

Proč se  zatracuje systém v ČR kvůli několika případům v Norsku a Anglii ?

 Ať  si v naší republice vezmou odborníci ponaučení a udělají kontrolní mechanismy.

Třeba při výběru pěstounů, zajistit jejich " kvalitu " .

Ale pozor, aby se to nepřehnalo, jako ve zdravotnictví, kde bylo zavedeno , že zdravotní sestra nemůže mít jen středoškolské vzdělání s maturitou ,ale potřebuje vyšší - to zní líbivě že.  Po deseti letech je ovšem nedostatek sester a hlavně studentek - protože s maturitou jste něco mezi ošetřovatelkou a zdravotní sestrou . Musíte studovat dále , abyste pak v práci stejně nemohla bez lékaře podat ani paralen .

 Pěstouni jsou proškolení, prověření a kontrolováni. Procházejí i psychologickým posuzováním. Musí se dále vzdělávat.

Funguje to tak i pro zaměstnance v ústavech a klokáncích ?

 Jsem úplně ohromena jak se " všichni " ohánějí právy "norských dětí ".

  A co PRÁVA dětí v České republice, které se ocitnou v krizi - což znamená, že potřebují okamžitou pomoc- ať už jsou opuštěné nebo odebrané ?

Ty NEMAJÍ právo např. na lepší start do života ?

NEMAJÍ právo na individuální péči v rodině i když náhradí ? ( kde má několik "rukou " pro sebe a né ústav, kde jsou jedny ruce na několik dětí ? )

NEMAJÍ právo na zdravý psychosomatický vývoj bez ústavní deprivace ? ( kterou popisoval, již v 60.letech náš přední dětský psycholog prof. Matějček )

 Často se argumentuje , že skoro všichni psychologové jsou proti rozdělení sourozenců a já argumentuji, že skoro všichni psychologové jsou proti ústavní péči.

 

Proč je neustále podsouváno, že kdo dělá pěstouna jako profesi, tedy za peníze , má jediný ( až na vyjímky ) motiv a to právě ty finance , ovšem pracovníci ústavů a tety v klokánku jsou bráni jako lidé málem  se svatozáří, kteří dělají potřebnou práci za málo peněz ?

Zneužít se dá všechno, to je samozřejmě pravda , ale tvrdit, že se budou odebírat děti , aby měli pěstouni práci je opravdu "silné kafe".

Podle této logiky se dá tvrdit, že je potřeba profesionální péče omezit nebo zrušit, aby se nemuselo propouštět v ústavech.,kde je daleko více zaměstnanců ( sestry, lékaři, vychovatelky, kuchařky, uklízečky.....) Možná se už teď odebírají děti, aby byla zaměstnanost. Taky vám to zní otřesně ?

 Stačilo, že se musí snižovat počty v Klokánku a jaký byl poprask - kolik tet přijde o práci - to je v pořádku ?

 


Pořád nechápu, proč jsme tak PROÚSTAVNÍ národ...

 Vždyť na Slovensku mají podobnou historii i mentalitu a profesionální pěstounská péče tam funguje již deset let. Že by měli sociálně citlivější OBČANY a rozumnější poslance ? 



 

Autor: Jana Toušova | sobota 24.1.2015 17:33 | karma článku: 16,20 | přečteno: 978x