Proč mají opuštěná miminka opět putovat do ústavů ???

Sociální výbor parlamentu, navrhuje změny zákona Náhradní RODINNÉ péče.. Byla jsem osobně na jednání sociálního výboru a nevěřila jsem vlastním uším.

 

Ačkoli první věta vystupujících poslankyň vždy byla: „Samozřejmě si nikdo nepřeje dávat děti do ústavů...“, všechny návrhy k tomu směřují.

A já se ptám proč???

Jak je možné, že se ještě v roce 2015 vede diskuse, jestli jsou ústavy pro děti (v našem zákoně – pro DĚTI DO TŘÍ LET ) ŠPATNÉ JENOM TROŠKU, NEBO TROŠKU VÍC?

Již v 70. letech MINULÉHO STOLETÍ Prof. PhDr. Zdeněk Matějček, CSc., popisoval deprivaci u dětí v ústavní výchově. Mnoho států se podle něj zařídilo už dávno, jen my jako poslední a ještě to zrušíme?

V nemocnicích je samozřejmostí, že jsou spolu s dětmi přijímané i matky (doprovod). Do šesti let je to placené pojištovnou. I NEDONOŠENÁ miminka mají kontakt s rodiči, i když potřebují odbornou péči – už jen neleží v inkubátoru, ale "klokánkují se" v náruči.

Opuštěné děti potřebují individuální a rodinnou péči, ne pěkný, vybavený pokoj, pravidelné vizity a jako bonus fotku s celebritou.

Vždyt přece každý by dal kotě nebo štěně do dobré rodiny raději než do útulku!

 

Autor: Jana Toušova | pondělí 19.1.2015 15:15 | karma článku: 18,94 | přečteno: 1020x