Kdo zpochybňuje prověřenost osvojitelů (adoptivních rodičů)?

Nikdo ? To je dobře, že osvojitele nikdo nezpochybňuje ! I když procházejí stejnou přípravou a prověřováním jako pěstouni ! Teda vlastně né, pěstouni na přechodnou dobu mají přípravu delší ! Přesto jsou pěstouni méně důvěryhodní ?

Ještě jednou a jasně :  Je dobře, že osvojitele nikdo nezpochybňuje !! (Už tak mají těžkou životní situaci).

 

 Já vím proč, ty peníze ...kdyby byla pěstounská péče bez odměny, byl by to jasný DŮKAZ...čeho ? (charity, dobrovolnictví)

 

Pokud se někdo stará doma o někoho, kdo to potřebuje a dostává příspěvek : Znamená to, že se stará, protože má peníze NEBO : PROTOŽE MÁ PENÍZE MŮŽE SE STARAT ?

Před novelou zákona o sociálně právní ochraně dětí, žádný minimální počet hodin přípravy v zákoně nebyl. Říká se, je těžší se pěstounem stát, ale je prověřenější a má větší podporu.

Osvojitelé - min.48h 
Pěstounská péče - min.48h
Pěstouni na přech.dobu min. 72h 

Novela také, nepodporuje velké pěstounské rodiny, a není automatické proplácení příbuzenské pěstounské péče.

Bohužel pro osvojitele, uplyne ode dne ( ukončení přípravy a prověřění ) zařazení mezi čekatele a přijmutí dítěte několik měsíců i let. Pěstouni pokud projdou prověřením a přípravou jsou "téměř" okamžitě v procesu přijetí a také mají povinnost se dále vzdělávat.

ADOPCE : je VĚTŠINOU pro bezdětné páry, které zastihla velká nespravedlnost (oni děti mít nemohou a jsou ženy, které děti mají, ale nechtějí je ). A pro děti, které jsou tzv.právně volné . Je to RADOST pro rodiče, kteří získají dítě a pro dítě, které získá rodiče. Vůbec si neumím představit, čím vším si musí projít. Já už vidím ten štastný okamžik, kdy miminko předáváme a můžu vám říct to je v té profesi to nejhezčí...Naplňuje se jejich rodičovská potřeba...

PĚSTOUNSTVÍ : nemá být skrytou adopcí. Je to péče o děti, které nejsou tzv. právně volné - i pro ty co na "volnost" čekají (můžou čekat i u osvojitelů, pokud půjdou do rizika nejistoty). Nebo pro děti u kterých se čeká na vyřešení situace biologických rodičů. Hlavně je to péče o děti na dobu, kterou potřebují .

 

Dodatek proč je přechodná pěstounská péče potřeba a proč se zpomalily adopce :

Ještě před rokem 2014 mohly předpěstounskou péči - formu pomoci nezletilým využívat úřady sociálně-právní ochrany dětí. 

     S platností nového občanského zákoníku však musí čekat až na verdikt soudce. Těch ale Česko nemá dostatek, stejně ani znalců. Trvá proto i měsíce, než mohou děti opustit ústav a usadit se v nové rodině.

Konkrétní situace, bohužel né úplně vyjímečná : Matka se vzdá miminka v porodnici, nepřijde k soudu po šestitýdnech potvrdit své "přání". Čeká se tři měsíce, kdy se může dát návrh k soudu pro nezájem matky. Čeká se na rozhodnutí soudu, které po PĚTI měsících přijde, ale v něm se dočtete : soud rozhodl, že nemá rozhodovat a předá to jinému soudu a můžeme čekat DÁL ! Dítěti je 8 měsíců, matka je kdoví kde, nemá zájem, ale právní volnost je v nedohlednu....  
     

Myslím, že bychom, měli být rádi, že se v naší společnosti najdou lidé, kteří jsou ochotni se vzdát svého pohodlí a jít cestou nejistoty ( Nevíte jaké dítě k vám příjde, jak dlouho u vás bude, komu budete předávat atd.). Musí být zároveň tolerantní celá rodina, protože péče o dítě ovlivňuje všechny členy. ( Děti i manžela, který by po práci rád, ten "klid" u zpráv :-) )

S kýmkoli se  budu bavit na téma pěstounské péče na přechodnou dobu, přijdou dvě otázky - vždy a v tomto pořadí :

            JAK NĚKDO MŮŽE OPUSTIT DÍTĚ  ? ?

             Odpověd :  Ač je to pro nás nepochopitelné, jsou mezi námi takoví lidé..

            JAK HO MŮŽETE DÁT ??

             Odpověd : Kdybyste se starali o dítě své nemocné sestry, také jí po nějaké  době neřeknete, promiň , já ti ho nedám- my jsme si na sebe zvykli...

            Poté přijde konstatování, v rodině je mu lépe...


 

Autor: Jana Toušova | sobota 7.2.2015 8:21 | karma článku: 16,54 | přečteno: 710x