Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Špičky ČSSD míří do Číny. Co to znamená?

Aneb Učme se číst mezi řádky. Na příklad jde-li o reprezentativní návštěvu Číny, pak je důležité to, zda jsou do Číny pozváni a odjíždějí tam špičky ČSSD, nebo špičky současné vládní koalice.

 

Kdyby na příklad jely špičky současné vládní koalice, média by psala o tom, že česká reprezentace odjíždí jednat o možné budoucí ekonomické spolupráci do země s jednou z nejsilnějších ekonomik a nevýznamnějším exportérem do Evropské unie. Také by média přidala zprávu, že podle šéfky MMF Christine Lagardeové  by se čínský jüan v budoucnu mohl stát rezervní měnou.

Zpráva ale zní jinak: Špičky ČSSD zamíří na návštěvu komunistické Číny. Když jde o oranžové šály, jede se tedy do komunistické Číny. Nic to samozřejmě nemůže změnit na tom, že Čína je považována za ekonomického tygra, její měna za velmi významnou a obchod s Čínou je pro EU na výsost důležitý a zajímavý.

Mezi řádky by si dále mohl přečíst i pan Paroubek, ale nejen pro něj je to zajímavá zpráva, že na přípravě této významné cesty se podílel bývalý ústřední manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík, jemuž Paroubek vděčí za své tehdejší volební úspěchy, je blízký Jaroslavu Haškovi, nikoli třeba Bohuslavu Sobotkovi.

Mezi řádky se dále píše pro ty, co považují moravskoslezský region a jeho problémy související s aglomerací za bleší kousání do vzácného kožichu zbytku celé ČR, že prvního místopředsedu ČSSD a šéfa Asociace krajů ČR Michala Haška, místopředsedu Sněmovny na cestě do komunistické Číny, takto ekonomického tygra s čím dále tím významnější měnou, doprovodí místopředseda Sněmovny a stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach, stínový ministr financí Jan Mládek a ostravský primátor a stínový ministr průmyslu Petr Kajnar.

Výprava odletí na návštěvu Čínské lidové republiky tento čtvrtek a opravdu s sebou nebere pana Paroubka, ani Bohuslava Sobotku. To je mezi řádky zase dobrá zpráva pro členy ČSSD, kteří by rádi viděli nějaký nadějný krok uvnitř ČSSD ve smyslu odlepení se od paroubkovského stylu, který nakonec ČSSD oslabil do té míry, že Paroubkem proklamované volební vítězství ČSSD se nezúčastněnému divákovi jevilo jako čistokrevná porážka.

Pro ty, co je zajímá míra politické bezbrannosti ČSSD, se mezi řádky uvádí, že na programu jsou schůzky se zástupci čínského parlamentu, s představiteli Všečínského shromáždění lidových zástupců, se zástupci resortu zahraničí i vládnoucí Komunistické strany Číny. Pro jistotu se delegace ČSSD učí vyslovovat jméno Si Ťin-pching. Je to jméno budoucího čínského prezidenta a delegace se ho učí proto, že není vyloučena schůzka i s ním, respektive i on by si mohl všimnout delegace z ČR.

Pro ty, co už mají dávno plné zuby paroubkovského stylu, stále udržovaného Bohuslavem Sobotkou, který lze výstižně vyjádřit slovy „rozdupeme, rozkopeme, zrušíme a trváme na demisi“, je mezi řádky uvedeno, že významným aktérem při pořádání cesty je Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce, které vedená bývalým ministrem zahraničí Haškovým poradcem Janem Kohoutem. Tato obchodní komora sice vznikla už v roce 2009, ale naplno rozjela činnost loni na podzim.

A to je zase vzkaz mezi řádky pro ty, co mají plné zuby asociální politiky TOP09, Kalouskových úšklebků nad bezradností domácností ve snaze vyjít s rozpočtem od výplaty k výplatě a náčrtků vize, jak nezaměstnaní budou pracovat zadarmo proto, aby pracovní agentury inkasovaly měsíčně 5000 Kč za to, že je evidují ve své databázi, zatímco úředníci úřadů práce se budou léčit na psychiatrii z nevšedních zážitků s novým informačním systémem 21. století, vyvinutého nikoli zapomenutým kmenem domorodců pouštního pralesa, ale přímo specializovanou firmou rovnou ve středu Evropy.

Pro pana Popelku s jeho Holešovskou výzvou a také odboráře s vuvuzelami je pak mezi řádky psáno, že netřeba příliš humbuku a velkých výzev ke svržení současné politické moci, neboť hašteřivá vládní garnitura se nakonec díky své neschopnosti a neustálým bojům o koryta položí sama, a do té doby se moci nevzdá ani s vuvuzelou u ucha, ale je třeba v tichosti a systematicky připravovat záložní plán, který bude dobrým adeptem na plán hlavní.

Pro ty, co přemlouvali bábu a dědka, připomínám, že v ČR platí jednotka dočasnosti 22 let, o čemž by mohla vypovídat i spřátelená vojska záchranného týmu Dubčekovské éry, vyslaná v rámci Varšavské smlouvy k záchraně civilizace ve středu Evropy zde, a že letos už jeden rok pomalu přetahujeme.

O významu rozpolcenosti ODS, přetahované mezi TOP a VV o zbylá koryta, nezabraná politiky z ODS, jakož i o stupni naštvanosti lidí z ulice, ale hlavně o naprosté neschopnosti vlády provést cokoliv jiného, než ožebračování občanů a oškubávání státní pokladny prostřednictvím stále pikantnějších tanců kolem státních zakázek, netřeba dlouze psát, ani vést dlouhých řečí. Na tuhle vládní kreativitu žádný sebeobjemnější slovník a sebekošatější vyjadřovací schopnosti nestačí.

Nakonec i Kalouskův manévr odklánění majetku podle scénáře rozvod s vypořádáním dědiců a manželky s výsledkem Kalouskovy prázdné ruce vypovídá mnoho o tom, co pan Kalousek očekává, že se v ČR semele. I ten Pitr se vrací střežit majetek, který mu v ČR uvízl. Možná i Krejčíř by se vrátil, nebýt toho, že mu v JAR hrozí 10 let za mřížemi. Jistě i Mrázek by se rád vrátil, kdyby pro něj byla možnost návratu z onoho světa.

Slovy Christine Lagardeové, šéfky MMF, pronesenými přes víkend v Pekingu: "Globální ekonomika se nachází na cestě k zotavení, ale není tam velký prostor pro manévrování a vůbec žádný prostor pro politické chyby."

Vůbec ne mezi řádky, naopak velmi okatě je zjevné, že zatímco Christine Lagardeové hledá ekonomickou budoucnost v Pekingu a spekuluje o čínském jüanu jako o rezervní světové měně, Schwarzenberg-Kalouskova klika hledá cesty, jak co rozdat církvi, Němcům a jak co zprivatizovat bokem.

Už proto je zajímavá orientace reprezentace jedné z nejsilnějších politických stran v ČR na Čínu, ať již o Číně budou média psát jako o ekonomickém tygrovi se silnou měnou, nebo o velké zemi plné Číňanů se silnou komunistickou stranou. Média píší, slova se mluví, voda teče a světová ekonomika jde dále.

Článek najdete také na serveru Ceskamedia.cz:

http://www.ceskamedia.cz/politika/427795/spicky-cssd-miri-do-ciny-co-to-znamena 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Šimonová | úterý 20.3.2012 7:11 | karma článku: 30,04 | přečteno: 1516x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.