Rozjímání nad prázdným talířem o věčnosti lidské hlouposti

Cikánský řízek si prý ve Vídni už nedáme. Ani Černocha v košili – čokoládový puding se šlehačkou. Má to dvě výhody. Jednak prý takto společnost dá veřejně sama sobě najevo, že zatočila s rasistickými názvy pokrmů, jednak už nebude třeba ctít rozmary a desítky let pěstované návyky chuťových buněk. Řízek s omáčkou a puding se šlehačkou se následně nespoutány pravidly dají provést jakkoliv k překvapení klienta.

 

Co v Česku? Nahlédněme pod pokličku, co my si v Česku připravujeme za chutné krmě. Cikánskou pečeni! Tak místo ní by se hodilo dát název „ani pečeně, jen nějaká uzenina“. Moravský vrabec! Vrabec je chráněný živočich a na Moravě teprve. Pražská šunka! Pražáci si mohou nadále válet šunky v klidu, míru a pohodě. Jejich šunka není ohrožena, ale v nejhorším ten produkt tedy přejmenujeme, aby si snad někdo nemyslel, že nějaký lidožrout chce snad sežvýkat kus Pražana.

V cukrárně bude asi také poněkud poloprázdno. Indiánek, Ostravan, ty nebudou. Zajímavé je, že některé názvy vznikly kvůli podobě (Indiánek), ale jiné jako propagace (Ostravan, Marlenka). I ta Cikánka je název z důvodu propagace. No nic, zrušit, pro jistotu, aby kdyby … jeden nikdy neví. Ještě se musíme vypořádat s názvy bílý a černý, což bývá často používáno u pečiva. Kdo by si byl pomyslel, že pekaři jsou takovými rasisty. To je pořád černý chleba, bílý chleba, bílé pečivo, tmavé pečivo. Zrušit pečivo a zavřít pekaře.

Vážně si lidé nechají nakukat, že proto, aby se společnost nechovala rasisticky, diskriminačně, či šovinisticky, je třeba přejmenovat potraviny a pokrmy? Že by i v Rakousku na dotacích žila nepovedená občanská sdružení, která svoji činnost vykazují tak hloupými nápady? Přece za peníze nikoli darované, ale opravdu vydělané, nemůže nikdo společnosti nabízet tak podivnou službu, jakou je analýza názvů potravin a pokrmů, které se mají změnit kvůli soucitu s těmi, jejichž název je v názvu potraviny či pokrmu obsažen?

Proč je moravský vrabec moravským vrabcem, to nevím, je mi to i docela jedno. Ale co bych opravdu chtěla vědět, to je to, který vtipálek zamontoval do slova knihovna exkrementy. Dříve to ani moc nevadilo, ale v dnešní době automatů, hlídajících, aby text prošel vulgarit prostý, se nedaří protlačit slova na příklad knihovna, nebo špičatý.

A teď hrozí, že snad někoho napadne nastavit antirasistické a živočichy chráněnecké automaty i na elektronickou kuchařku, nebo tisk jídelního lístku. Lidstvo ve svém vývoji spěje vpřed díky své kreativitě a chytrosti. Bohužel s sebou táhne kouli na noze v podobě nekonečné demagogie, která s nepřekonatelnou převahou dokáže stavět na všudypřítomné a nesmrtelné lidské hlouposti.

Na hlouposti je nebezpečné zejména to, že v malé míře pobaví, proto je tolerovaná. Jenže ve velké míře je jako nálet kobylek, zanechá spoušť a ohromnou výzvu k obnově stavu takového, jaký byl, než přiletěly kobylky, případně hloupost lidská věčná. Ta výzva k budování, tvoření a napravování, to je ale právě to přínosné a dobré, co po útoku hlouposti spolehlivě přichází.

Zdrojem mojí úvahy se stalo rozhodnutí Rakouské asociace restaurací, podle kterého prý asociace nechce nabízet hostům Zigeunerschnitzel (cikánský řízek) nebo Negerbrot (tmavý chléb). Tato označení považuje za rasistická, a tudíž by měla být podle ní zakázána.

 

článek byl posunut v čase redakcí blogu iDNES.cz jako reakce na včerejší technickou poruchu, díky které nebylo možné pod článkem diskutovat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Šimonová | pátek 6.4.2012 13:25 | karma článku: 34,39 | přečteno: 1880x