Panu Kalouskovi to zase jednou mluvilo

Pan Kalousek je zdatný řečník a ve slovním souboji nepříjemný sok. Jenže on je nepříjemný sok i jako ministr financí. Komu? Státnímu rozpočtu, ale i občanům. Posuďte sami.

 

V úterý na XI. Fóru Zlaté koruny pan Kalousek byl pravil, že za krizi může zbabělé, nezodpovědné a populistické chování politiků, zapomněl pak dodat, že také jejich korupční chování, provázanost politiky a ekonomiky ve smyslu politicko-ekonomických klik a také tunely ze státní kasy do stranických pokladen.

Podle pana Kalouska prý nyní čelíme pádu mýtu o tom, že jsou vlády zodpovědné za trvalý růst životní úrovně. Pan Kalousek se asi chystá nastolit mýtus, že vlády jsou zde od toho, aby životní úroveň občanů regulovaly směrem dolů.

Za zlatý hřeb páně Kalouskova projevu považuji jeho prohlášení: "Nyní vidíme, že státní dluhopisy přestaly být nejbezpečnější investicí.“ A že s tím pan Kalousek přišel zrovinka pár týdnů poté, co úspěšně prodal emisi českých dluhopisů. Nemohl se takto vyslovit dříve, kdy to bylo pro občany skutečně aktuální?

Myšlenka "Vláda může nést odpovědnost za skutečně hendikepované občany, ale těch nemůže být polovina národa,“ se podle mne panu Kalouskovi poněkud vymkla z pantů. Jednak vláda musí nést odpovědnost za všechny občany, od toho ji občané volí. Takže pojem „může“ je zde nemístný.

Hendikepovaných občanů opravdu není polovina, chce to znovu přepočítat. Ale na tak hloupou větu lze odpovědět podobným tvrzením, že sice občané musejí daněmi podporovat své státní zaměstnance, ale těch nemůže být polovina, případně, že nemohou spolknout polovinu toho, co na provoz státu občané nastřádají. To ovšem znamená, že nemohou ani hrabat na povinných a zaběhaných úplatcích z každé státní zakázky ani oni, a ni jejich rodinné a spřátelené kliky. Protože bude-li se to dít, z krize se nevymotáme.

S páně Kalouskovým tvrzením, že se jedná především o krizi důvěry, souhlasím plně. Jen doplňuji, že čeští politici po sametové revoluci měli tolik důvěry voličů, že překlopit veškerou důvěru v nedůvěru a uvrhnout ČR do krize důvěry je výkon hodný zápisu do dějin. A nejen zápisu, ale i zúčtování.

Jestli to takhle půjde dále, tak z Fóra Zlaté koruny budeme brzy mít fórky devalvované koruny a na přednášky, bonmoty a jiné slovní kreace vysokých politiků opravdu nikdo nedá.

Zdroj fota v perexu: novinky.cz

Autor: Jana Šimonová | úterý 29.11.2011 14:50 | karma článku: 34,23 | přečteno: 2403x