Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nečas si chce pohovořit s mazánkem Bémem. Kdy dostaneme odposlechy?

O čem asi? Mohu tipovat? O tom, že se nepodělil se ostatními kmoši z ODS? Že si se svojí klikou nahrabal, a jim nedal? Že se nechal v roce 2007 odposlouchávat a Janoušek to nezařídil, aby se věc utajit déle, než těch pět let?

 

Nebo snad, že si nedal majzla na nějakou proradnou firmu ABL, která dokázala zřejmě zkorumpované hochy uplatit a nahrávky získat? Že ještě všechny peníze nezmizely v nedohlednu a nenávratnu? Že nejsou nastaveny pravidla hry tak, aby teď vypečení kontroverzní podnikatelé, nebo rovnou mafiáni z důvodu zmaření investic odrbali republiku na holou kost?

Pročpak pan Nečas projevuje tolik péče a touží pohovořit si s bývalým pražským primátorem, nadšeným horolezcem a otcem syna, jenž v alkoholovém opojení ničí památky a padá do kašny? Co tak najednou? To se dříve neznali? Ostatně jaképak rozhovory vysokých politiků s panem Bémem nyní, po zveřejnění tak závažných kompromitujících materiálů, které nota bene kriminalisté měli v archívu od roku 2007?

Neměli by snad s panem Bémem hovořit už jen kriminalisté a držet ho ve vazbě, aby neovlivňoval a nemohl býti ovlivňován, třeba nějakým spolupachatelem, nebo jinou velkou rybou, stranickou špičkou, či snad premiérem Vlády ČR? A měli ho mít v base už přibližně pět let, pokud tedy v roce 2007 pochopili, o čem se na odposleších mluví. Pokud to nepochopili, za co pak berou své mzdy a odměny? Právě za tu loajálnost, mlčení a spoluvinu?

Nebo snad máme počítat zase jen s tím, že se zjistí, že se nic nestalo? Vzkáže snad nějaká mluvčí lidu, že i pan Bém se občas může mýlit, dobré záměry zcela nevyšly a na některé lidi zkrátka není spoleh, ale mazánek Bém je nejnejnej? Nakonec se budou zodpovídat u soudu ti „grázlové“, co to nahráli, co to zveřejnili, co to pochopili, a ti, co to převyprávěli dále?

Kdo si ještě se mnou vzpomene na jisté společné vystoupení Pavla Béma a Cyrila Svobody v OVM? Tehdy Svoboda něco plácnul, na což mu Bém oponoval: „Cyrile, jsi křesťan? Jsi křesťan? Jsi! No tak nelži, Cyrile, nelži.“ V  Bémově vytřeštěném zraku jsem ale četla „co to meleš, ty jelimane, vždyť nás oba zavřou“, zatímco moderátorovi Moravcovi vyrostly uši aspoň tři centimetry nad hlavu, oči vykulil jak pes na kus uzeného a trpělivě bez vyrušování čekal, co ti dva ještě vyklábosí. Ale nic jsme se tenkrát nedozvěděli.

Až včera, dnes a asi i zítra, dnes a pak ještě určitě něco ze soboty na neděli. Kdyby ta česká politika nebyla jako vystřižená z nějakého vystoupení Felixe Holzmanna, nebo kdyby aspoň bylo snadné všechny tyhle špinavé politiky zabalit a odeslat někam na Mars, člověk by se i zasmál. Ale tahle česká tragédie, co si prožíváme téměř souvisle od listopadu roku 1989 je opravdu tristní a je k pláči.

Firmě ABL ovšem patří dík, že se skandálem počkala, až zesne občan Havel a přejmenujeme po něm letiště. Živý pan Havel s heslem „Pravda a Láska vítězí“ by nyní vypadal dost hloupě, asi tak hloupě jako všichni, co tomuhle heslu ještě dnes jsou ochotni uvěřit. Kde je pan Svoboda se svým KDU-ČSL? A kde je pan Kalousek se svým novým kabátem TOP09! To koukáte, pane Svobodo, že jo. Nejste sám, koukáme s vámi, určitě kouká těch 85 % nespokojených.

To je česká politická scéna. Jeden heslonosič, co strhne pozornost médií a zaměstná lidi úvahami nad nereálnými spojeními slov, a spousty spratků, co v klidu, nerušeně, nepozorovaně a za mlčenlivého souhlasu těch, co o tom něco vědí, okrádají davy. Nejdůležitější je ale ten dav naivních občanů a voličů. Bez nich by to totiž nešlo. Tak ti tady pořád ještě jsou. Ale udělali krůček vpřed. Pochopili, že heslo „Pravda a Láska vítězí“ bylo poněkud zavádějící a ačkoliv svůj účel splnilo, nebylo to k jejich dobru.

Ona naivita, kterou mám na mysli, je přesvědčení, že do vysoké politiky ČR se za pravidel politické hry, uplatňovaných v ČR, dostanou slušní lidi a že ekonomicko-politické kliky se vzdají moci po dobrém. Možná by s léčením takové naivity mohlo pomoci, kdyby tajné nahrávky rozhovorů pánů Nečase a Béma opět unikly do médií a ta je neopomněla zveřejnit. Ale hned, ne až po pěti letech.

Článek vyšel a je diskutován také na serveru Parlamentnilisty.cz: http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Jana-Simonova-Necas-si-chce-pohovorit-s-mazankem-Bemem-Kdy-dostaneme-odposlechy-227105 

Autor: Jana Šimonová | pátek 23.3.2012 20:26 | karma článku: 34,36 | přečteno: 1378x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.