Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Moje novoroční předsevzetí jako obvykle nepadla žádná

Rok co rok poslouchám, jak si lidé s ohněm v srdci, písní na rtech a bradou předsazenou v předkusu jako politik na cestě vzhůru dávají různá novoroční předsevzetí a někteří z nich později s pokleslými rameny, pohledem stočeným stranou a hlavou s bradou na hrudi jako politik padající do nižších pater sociální struktury bilancují, vykrucují se, a zdůvodňují, proč to tento rok zase nevyšlo.

 

Já si vždy při večerním mytí zubů prvního dne nového roku uvědomím, že jsem zapomněla na novoroční předsevzetí. Hlavní problém je v tom, že jsem zapomněla nějaké předsevzetí vymyslet. Ta obligátní, jako že nebudu kouřit, pít, přejídat se a zhubnu, ta nepadají v úvahu, neboť jsem nekuřák, abstinent, nepřejídám se a můj index BMI je taktak, abych podle tohoto hodnocení nebyla podvyživená a přehublá koza.

Mohla bych si dát předsevzetí, že nebudu jezdit výtahem a namísto toho budu chodit po schodech pěšky. Prý je to zdravé. Takové předsevzetí je ale z ekonomického hlediska hloupost, protože za výtah povinně platím. Předsevzetí, že budu chytřejší, je z rangu sci-fi, protože hlupák nebo autor hloupého nápadu neumí svůj stav, pozici, ani statut hlupáka posoudit.

Tak tedy bych si mohla předsevzít, že budu naopak hloupější, budu věřit české vládě, že to s českými občany myslí dobře a že všichni její reprezentanti chápou slovo reforma, nikoli po svém, ale tak nějak objektivně.

Že budu věřit, že ministr práce a sociálních věcí pracuje na tom, aby trh práce poskytl více lidem lépe placenou práci a že uvede v praxi zákony, které na jedné straně nedovolí kriminalizovat nezaměstnané hozením do jednoho pytle a na druhé straně vybere z pytle programové příživníky a nedovolí, aby tyli z blahovůle štědrého sociálního systému.

Že budu věřit, že současná česká protikorupční vláda zatočí s korupcí, nikoli vytočí si milionové ceny pro výherce v zábavné hře s korupcí, k čemuž dopomůže Bůh, papež, touha po čistém svědomí, nebo alespoň ministr spravedlnosti.

Také bych si mohla předsevzít víru v touhu ministra financí vydobýt všechny uniklé peníze ze státního rozpočtu díky korupci státních úředníků a díky jejich zvláštnímu talentu pro zvláštní typ podnikání se státními penězi, k čemuž mu dopomůže Bůh, papež a touha po osobní cti a osvědčení oprávněnosti důvěry široké veřejnosti v něj vložené.

Pomýšlím i na předsevzetí, že budu věřit i tomu, že ministr dopravy naučí české dálnice nejen se vlnit, ale také tančit a zpívat, k čemuž dálnicím dopomůže srovnání cen v zahraničí za metr tamní běžné dálnice proti ceně za metr české nadstandardně vyboulené dálnice, stále vidím prostor pro zakomponování dalších uměleckých atributů.

Jak si ale mohu dát taková krásná předsevzetí, když ani ministři Vlády ČR svými činy nenapovídají, že by si snad někdy dali předsevzetí, že budou pěstovat a cizelovat svoji touhu po čistém svědomí a po osobní cti a že budou dělat vše proto, aby nezklamali důvěru v ně vložené širokou veřejností, nikoli jen pár spřátelených členů svého klanu?

Volat a podplácet Boha nelze a podplácení církve miliardami zvládají vysocí čeští politici i bez mých předsevzetí. Jenže praxe v historii církve vždy byla taková, že odpustky církvi se mocnými a movitými uplácela tolerance lumpáren mocných a movitých. Chudák leda dostal za uši a byv přichycen při nějaké špatnosti, šel bručet do báně.

Tak si snad už mohu dát jen předsevzetí, že alespoň nebudu příliš sponzorovat lumpárny mocných a movitých a jejich uplácení církve, aby si politici a církev v klidu, míru a poklidném vzájemném soužití hlodali každý svoji kost a hrabali na svém hnojišti.

Pro daňového poplatníka ale platí nikoli kladení si takových předsevzetí. Ten smí jen přestat kouřit, méně debužírovat, více pracovat, hubnout a nehýřit. Tohle jsou předsevzetí, z nichž si smí vybírat. Tak jsem si nakonec žádné předsevzetí nevybrala. Divíte se mi?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Šimonová | pondělí 2.1.2012 12:44 | karma článku: 14,98 | přečteno: 643x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

U Neapole bylo nejsilnější zemětřesení za posledních 40 let. Mělo 4,4 stupně

21. května 2024  6:16,  aktualizováno  6:29

Okolím jihoitalského města Neapol v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP...

Předčasné volby budou v Íránu na konci června. Lidé uctí památku zesnulého prezidenta

21. května 2024  6:22

Předčasné prezidentské volby v Íránu se uskuteční v pátek 28. června. Registrace zájemců o...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45

Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3035x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.