Klausův institut … a až nadejde čas, i Klausovo letiště

Po vzoru knihoven bývalých amerických prezidentů vznikne ne knihovna, ale rovnou institut bývalého prezidenta Klause, pravda, až bude bývalým. To se plánuje na březen příštího roku. Zatím je Václav Klaus stále ještě rezidentem. Nicméně nejde o plány v předstihu. Tato obecně prospěšná společnost je již zapsaná v obchodním rejstříku a jako činnosti uvádí "studijní a výzkumné aktivity, dokumentaci a propagaci díla a myšlenek Václava Klause a také shromažďování literatury související s jeho veřejným působením".

 

Zakladatelé a budoucí správci toho klenotu budou, jak jinak, Klausovi synové, prezidentův kancléř Jiří Weigl a také svoji finanční podporu zvažuje nejbohatší Čech Petr Kellner. Hledejme ve všem logiku, tedy i v tomto – a najdeme ji.

Institut zatím provizorně sídlí v Centru pro ekonomiku a politiku, další Klausovy spřízněné organizace, jež se časem stane součástí nového Institutu Václava Klause. Ten by pak mohl sídlit v domě na Hradčanech blízko Kramářovy vily. "Chceme, aby to nebyla pouhá knihovna na zpracovávání a dokumentování veřejné činnosti. Bude též institucí výzkumnou a vzdělávací," doplnil Weigl. V tom případě je třeba zajistit trošku nadčasovosti, aby za pět deset let nenastal trapný problém na téma kam s tím, dodávám já.

Prezidentské knihovny jsou běžné ve Spojených státech, jejich smyslem je uchovat odkaz svých zakladatelů. Dokážu si představit, kolik by bylo knihoven a institutů, kdyby všichni, jejichž odkazu si nyní lidé váží, případně respektují jej, si nějaký takový institut právě pro uchování svého odkazu založili.

Někdo holt nechal odkaz tak nějak bezděčně, někdo pro jistotu zanechá institut, aby nehodní potomci na jeho odkaz nezapomněli. Ještě je zde ta provokace s Havlovým letištěm. Někde poblíž by se asi mělo naplánovat i Klausovo letiště. Kdybychom pojmenovali letiště Václavovo nebo Václavské, nemusel by se takhle hloupě založit další problém, co dříve pojmenovat, až nadejde čas.

Nemělo by upadnout v zapomnění, že podobný projekt prezidentské knihovny pro bývalého prezidenta Václava Havla financuje podnikatel Zdeněk Bakala. Ten Bakala, co se proslavil koupením zprivatizované firmy OKD včetně těch bytů na Ostravsku, co jsou stále jádrem sporu nájemníků s velkopodnikatelem o tom, jak bylo či nebylo přislíbeno tyto byty prodat nájemníkům. Ten Bakala, který se nezbavil titulu gauner, uděleného panem Zaorálkem, posvěceného soudním rozhodnutím.

Jak jsem již předeslala výše – hledejme logické souvislosti, a najdeme je. Ale kromě těch souvislostí je samozřejmě nadmíru pěkné, že v ČR prezidentské knihovny a instituty podporují i soudem uznaní gauneři.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Šimonová | pátek 9.3.2012 10:14 | karma článku: 16,50 | přečteno: 669x