Je lepší odpojit od zdroje babyboxy nebo úředníka z OSN?

Úředníci s visačkami OSN na obojku pracují usilovně a nahlas. Vodítko k obojku zajisté drží pevná pěst. Já se ptám, čí pěst to je. Je to závistník? Ignorant? Milovník zmatků, rozbrojů a nedorozumění? Nebo lobbista, brojící za kšefty nějaké sekty? Nebo spousta malých lidiček, ale tak malých, že trumfnou i pověstného malého českého človíčka, myslím v omezenosti, neobratnosti, taktu a komunikativnosti?

 

Tentokrát úředník OSN zacílil na babyboxy a vypálil dělovku Zrušit. Proč zrušit? Co tak nechat je být a vyčkat, jestli babyboxy zůstanou ignorovány veřejností? To by nešlo? Nešlo, že jo – jako s žárovkami. Praktičnost žárovek i babyboxů udržuje zájem veřejnosti o ně, a tak úředník, opájející se mocí a myšlenkou, že může komplikovat život společnosti, vydá verdikt, kterým jejich používání zakáže.

A že si úředník z OSN vzpomněl až nyní, kdy babyboxy oslovily veřejnost a svojí existencí v mlčení a poněkud stranou v ČR daly šanci na šťastný život 50 novorozencům. Samozřejmě se dá žít ještě šťastněji i bez babyboxu. Vtip je však v tom, že babybox startuje nový život na úplně jiné koleji pro človíčka, přicházejícího na svět nevítaně. Stačí, že ho jeho maminka nebo zástupce uloží do kouzelné skříňky a zavře za ním dvířka.

Pak automaticky přiběhne zdravotník a miminko unese do nového života. O opečování na kojeneckém oddělení mu krátce zfandí celá republika díky médiím, ale pak už pro veřejnost utajeně běží mechanismus přidělení miminka čekajícím rodičům. Našli se – rodiče, co čekali na svoje miminko, a miminko, co se narodilo pro milující rodiče.

Vlastně babybox nehraje až tak časově náročnou roli. Vždyť většinu času je nevyužit, jen vyhříván v pohotovostním režimu. Nemusel by vůbec být. Přece stačí zazvonit na zdravotní personál a miminko předat do náručí příchozímu zdravotníkovi. Je to jako s linkami či schránkami důvěry. Je to přeci tak jednoduché – někoho vhodného oslovit a vysvětlit mu, co člověka tíží a s čím si neví rady.

Nakonec je vlastně hloupost školit nějaké policejní vyjednavače. Copak se úředníkovi z OSN nezdá zbytečně přepychové školit psychologa jakožto vyjednavače, pak jej shánět a přivést pod most nebo střechu, aby potenciálnímu sebevrahovi promluvil do duše a od sebevraždy jej odradil? To přece první příchozí policista umí také pronést větu: Takhle ne.

Místo babyboxu by stačil stejný nápis: Takhle ne. Všichni víme, že tak se nemají řešit problémy, ale člověk je stále jen člověk, a chová se tak, jako se choval už pár řádek let v historii. Právě proto si civilizovaná společnost vymyslela a finančně podpořila projekty typu psycholog, vyjednavač, babybox a podobné. Sice se takové instituty využijí jen občas, navíc využívají se v situacích, které zdravě myslící lidé odmítají vzít na vědomí, ale jejich užitečnost nelze zpochybnit.

Kdyby akční úředník z OSN zakázal psí útulky a stanice pro záchranu živočichů, řekla bych si, že nemá rád altruisty a péči o opuštěné či zraněné živočichy, potřebné pomoci okolí, aby přežili. Jestliže ale akční úředník zakazuje rovnou babyboxy, pak mně se jeví jako neznalý faktu, že nechtěné děti se odkládají, ba i zabíjejí, co svět světem stojí, a že děti se adoptují, ba i kupčí se s nimi, co svět světem stojí. Navíc ho podezírám z toho, že chce fandit trhu s novorozenci, nebo podporovat kriminální činnost, spočívající v odkládání nechtěných dětí v igelitkách do kontejnerů, házení do vody a podobném jednání, směřující k naplnění jediného – zbavit se nechtěného novorozence.

Babyboxy svojí existencí působí proti černému trhu s novorozenci, proti kriminalitě páchané na nechtěných dětech a navíc, což je to nejúžasnější berou novému občánkovi špatnou kartu nechtěného a nadbytečného a vkládají mu do vínku novu kartu pro spokojený život v rodině, která na něj čekala, a ve společnosti, která ho přivítala úsměvem nějaké zrovna sloužící sestřičky, péčí zrovna sloužícího lékaře a krátkou zprávou v médiích, že bylo nalezeno v babyboxu a dostalo jméno po dni nálezu, tedy po dni, kterým se pro něho jako zázrakem nastartoval.nový život.

Mně vychází, že babyboxy jsou pro společnost nakonec užitečnější než zmiňovaný snaživý úředník z OSN a i přes svoji nákladnost, jsou nepoměrně levnější než onen úředník. Za další neoddiskutovatelnou převahu babyboxu nad úředníkem považuji to, že vydrží nerušit a nekibicovat a spouští alarm jen opravdu k věci. Mně se jeví, že než odpojit od napájení a vytrhnout ze zdi, případně zazdít babybox, by bylo efektivnější odpojit od zdroje a zazdít úředníka, nebo alespoň jeho vliv na řízení péče o nechtěné a matkou jednou pro vždy odmítnuté kojence.

Pro zvídavé připojuji popis babyboxu a velkoryse předpokládám, že popis úředníka OSN připojit netřeba, jeho rozměry, signální systém i užitečnost pro záchranu dětského života nechť si každý vykreslí po svém.

Babybox je vytápěná schránka o rozměrech 100 cm (šířka) x 50 cm (hloubka) x 60 cm (výška), sledovaná kamerou a opatřená čidly, reagujícími na světelný i zvukový podnět. Signál z čidel přenáší systém zdravotnickému personálu. Jakmile se dvířka babyboxu uzavřou, dozví se to jednak sloužící zdravotní sestra, jednak se vyšle signál na mobily, případně pagery dalším zdravotníkům.

Důležité je, že ten, kdo dítě do babyboxu uloží, nebo řekněme i odloží, zůstává v anonymitě, nerozešel se se zákonem a zároveň si z babyboxu může odnést dokument, v němž si v klidu přečte, jak může svoje dítě získat zpět, pokud si svůj čin rozmyslí.

V tomto bodě je situace velmi diametrálně odlišná od situace, kdy matka v šoku odloží dítě venku v podmínkách pro novorozence nepřátelských, ale na příští den by svůj skutek ráda odvolala. To už totiž odložený tvoreček nemusí vůbec žít, kdežto dítě z babyboxu je ve stejném okamžiku v nejlepších rukou, vyšetřeno, případně ošetřeno, nakrmeno a ulebeděno v prostředí pro něj velmi přátelském, ať již je to inkubátor, nebo postýlka.

Pokud se matka o dítě nepřihlásí, je nabídnuto k adopci, a tak se velmi rychle takové dítě z nechtěného a odmítnutého stane očekávaným a oslavovaným, ale veřejnost už se o pokračování osudu dítěte z babyboxu nic nedozví, jako mediální hvězda totiž končí. Jedině tak za 15 let, jestli ještě poběží Superstar …

 

Autor: Jana Šimonová | pátek 24.6.2011 9:18 | karma článku: 30,58 | přečteno: 1562x