Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaké asi přijde poučení ze stávky ostravských dopraváků

Stávka některých řidičů DPO vypukla 1. června, to je v době, kdy se více jezdí auty a méně prostředky městské hromadné dopravy, i když měsíčníky ještě dobíhají. Tyto dobíhající měsíčníky již zajistily DPO příjem, i když následně služby vůči zákazníkům neplní, respektive plní omezeně, aby si nemohli účinně stěžovat. Jedná se totiž o stávku-nestávku, protože trolejbusy jezdí jako obvykle, jen tramvaje a autobusy jezdí jako v neděli.

 

Tím líp – lidé projedou hodinovou jízdenku, jen to fikne, při čekání mezi spoji, které časově nenavazují díky triku spojení jízdních řádů všedních jednoho druhu a nedělního jiného druhu dopravy. Mimo to DPO ušetří náklady za poloviční provoz tramvají a autobusů, lidé se i tak odvezou, kolaps nenastane, ostatně jezdí se více auty, jak jsem již uvedla.

Proti komu je tedy tato stávka namířena?

Proti DPO? Vždyť ten naopak vtipně ušetří za nevyplacené mzdy a za náklady na neprovozovanou přepravu cestujících Navíc už má peníze za permanentky v banku, i když lidé raději nejedou, zaběhnou pěšky nebo se svezou autem. DPO vlastně jen tímto způsobem o měsíc dříve zavedl řídký, takzvaný prázdninový provoz. Ať tuhle stávku přežvykuji, jak chci, stále více se utvrzuji v tom, stávka hraje neuvěřitelně zvučně do not managementu DPO.

Ale to není veškeré ponaučení. Tato stávka totiž ukázala mnohým lidem, že odboráři fakticky spolupracují se zaměstnavateli, což je správné, neboť jeho chleba jedí, a organizují pro nespokojené zaměstnance „hry a zpěvy“, respektive setkání v ulicích se zpěvy a flétnami, totiž dnes již s uřvanějšími vuvuzelami a plamennými proslovy, ozvučenými technikou.

Řidiči DPO svojí činností dokazují všem, že DPO se bez nich obejde a že kolaps v městské dopravě nehrozí ani při omezení dopravy na prázdninový provoz již v červnu. Vzhledem k vysoké nezaměstnanosti v Ostravě není taktické předpokládat, že nejsou lidi s řidičákem, schopní naučit se kočírovat tramvaj, nota bene se zájmem o tuto práci. To je poznatek, jehož by se mohli dobrat ti současní řidiči DPO, kteří kromě chuti do stávky mají ještě máslo na hlavě.

Jaké máslo na hlavě? Na příklad takové, kdy opouštějí vozidlo a běží si něco koupit do obchodu, kdy opouštějí vozidlo s otevřenými dveřmi a posedávají poblíž na náměstí na lavičce, kdy jejich vozidlo není zcela v ažůru a zrovinka je přichytili příslušníci policie, …

Touto stávkou některých řidičů DPO jsou postiženi v podstatě nikoli manageři DPO, ani podnik samotný, tedy ten už vůbec ne, ale pouze klienti DPO. Ti se ale zařizují po svém a vyhledávají si spoje u konkurence. Je docela možné, že konkurenční dopravci rádi přispěchají obsadit volnou parketu, nebo si klienti najednou povšimnou, že „jejich“ trasou jezdí i konkurenční spoje, čistější, přesnější a s řidičem, který na ně nezahlíží jako krajta na králíka ve svém teráriu.

V té chvíli, kdy dojde k „dohodě“ jistého počtu klientů DPO s jiným dopravcem, se konečně stávkujícím řidičům podaří poškodit svého zaměstnavatele. Jak si to dohodnou pak, to je věc druhá. Poškozený zaměstnavatel může použít svého právníka a vypořádat se s utrpěnou škodou v mezích jeho schopností.

Dá se totiž se slušnou pravděpodobností očekávat, že nově obsazenou parketu konkurent nepustí, čímž DPO jednoduše přijde o část spojů trvale. Další úvaha snad není až tak složitá pro stávkující řidiče, aby si nedomysleli, že padne-li část spojů, padne i odpovídající počet pracovních míst.

Nová pracovní místa u konkurenčních dopravců již budou obsazena lidmi, kteří na práci řidiče MHD čekali a po nichž sáhl konkurenční dopravce v době zpěvů a her, organizovaných odboráři v tyto dny pro vybrané řidiče DPO. Platy pro nové pracovní síly sice kvůli nasycenosti trhu práce a nezaměstnanosti v regionu nejspíše neporostou, ale bystří čekatelé na příležitost již budou zaměstnaní, zatímco méně bystří statisti, najatí odboráři pro své zviditelnění, budou opouštět své pozice ve výpovědních lhůtách. Přirozeně s těmi s máslem na hlavě se to trošinku protáhne, naopak ti s úvazkem na dobu určitou nebudou zdržovat ani minutu.

Proto není na místě nadávat takzvaným stávkokazům. Oni totiž pomáhají DPO držet linky a pracovní místa i pro ty, co stávkují. Spíše stojí za zamyšlení význam placení členských příspěvků odborářům, protože pokud oni neumějí za platící členy vyjednávat u kulatého stolu, pak je evidentně načase začít se učit vyjednávat sám za sebe a případný kurz soft skills si zaplatit z peněz ušetřených za členské příspěvky řvounům a virtuosům na vuvuzelu.

Foto v perexu: mediafax.cz

Autor: Jana Šimonová | pátek 3.6.2011 11:51 | karma článku: 8,93 | přečteno: 839x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 25,21 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,56 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,45 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,36 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Šátek nosí většina. Islamizace pokročila tam, kde už téměř žádný Švéd nežije

1. června 2024  18:06

Migrace a problém se začleňováním migrantů do společnosti je ve Švédsku důležitým tématem voleb do...

Nikdo mi neřekl, jak o jizvy pečovat, říká zakladatelka organizace Císařovnám

1. června 2024  17:32

Seriál Před pěti lety čekala Eva Zubec svého prvního syna. Během porodu lékaři vyhodnotili, že bude muset...

V Indii po šesti týdnech skončily parlamentní volby. Očekává se vítězství Módího

1. června 2024  17:30

V sobotu završila Indie po šesti týdnech proces parlamentních voleb, ve kterých současný premiér...

Izraelští osadníci blokují humanitární pomoc pro Gazu. Mají tipy i od vojáků

1. června 2024  17:01

Židovští osadníci na okupovaném Západním břehu Jordánu blokují nákladní vozy s humanitární pomocí,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3035x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.