Jak vznikl můj článek o pokoře obdarovávaných

Můj článek http://janasimonova.blog.idnes.cz/c/250545/Kam-se-podela-vase-pokora-vy-prijemci-socialnich-davek-a-podpor.html vlastně vznikl tak, že jsem viděla onen televizní pořad a opravdu jsem zůstala sedět překvapená a s velkou otázkou v hlavě, zda médium tomu napomohlo, že paní s dcerou vykreslila tak, jak jsem to i podala. To ponechávám stranou, že i čeští lékaři, jejichž schopnosti si cení i zahraničí, z toho vylezli jako analfabeti, kteří nerozeznají nemoci a také neumí jednat s pacienty takhle nemocnými. Jen jeden lékař, asi s rodinou nějak sblížený, vyšel z toho jako anděl s lidskou tváří.

Jak jsem z toho byla tak zmatená, dala jsem o tomhle pořadu řeč s kamarádkou na psí procházce. Na moji otázku, jestli si myslí, že televize té rodince pomohla, aby se vykreslila ne zrovna nejlépe, nebo opravdu ti lidi takoví jsou, a tudíž byli spokojeni s tím, co před kamerou předvedli a uvedli, mi ona odpověděla otázkou: Kde je pokora, že? A článek i s názvem byl jasný.

Jsem si vědoma toho, že toto téma je pro veřejnost velmi zajímavé, ale je tak žhavé, že by se jej mainstreamová média raději z obav z nařčení asociálnosti netkla. Tomuto článku dal ale prostor server Eportal.cz. Jak zde, tak i tam se rozvinula živá diskuze, která podle mne je důkazem toho, že čtenáře téma zajímá, česká veřejnost je tradičně velmi loajální s těmi, co potřebují podporu, ale je naštvaná na politickou prezentaci, která dovoluje ožebračovat státní pokladnu na nesmyslných státních zakázkách a šlendriánsky provedené práci, kterou stát zaplatí, a pak nedokáže vyreklamovat, atp.

Našlo se pár diskutérů s názorem, že mají právo brát, ti trošku narazili, a tak to má být. Lidi však neváhají udělat sbírky a darovat, přičemž málokdo z darujících čeká poděkování, ale aby dostali v TV kapky, že dávají málo, od někoho, kdo sám má daleko více, to nepovažují za vhodné. Byl vysloven i názor, že nejprve má pomáhat rodina, pak širší okruh příbuzných a pak teprve stát, přičemž pomoc státu nemá být povinnost zajistit původní životní standard, či dokonce nadstandard, ale má zajistit důstojný život těch, co si na něj prostředky neumějí a nemohou opatřit díky hendikepu.

Je na místě poděkovat diskutujícím jak u článku zde na blogu, tak pod článkem http://eportal.parlamentnilisty.cz/Articles/4451-kam-se-podela-vase-pokora-vy-prijemci-socialnich-davek-a-podpor-.aspx  za podnětné příspěvky a rozum v hrsti, když diskutovali (pár slabších povah s osobními útoky či výkřiky mimo téma si dovolím ignorovat). Děkuji.

 

Autor: Jana Šimonová | čtvrtek 15.3.2012 11:06 | karma článku: 20,66 | přečteno: 636x