Demonstrace za více peněz

Aneb Tentokrát pouliční pokřik vybraných starostů k panu Kalouskovi, aby splnil, co před volbami slíbil za svoji podporu TOP09 a Starostům.

 

Jak jsem se již zmínila ve svých článcích

http://janasimonova.blog.idnes.cz/c/203602/Kalouskovy-cachry-s-rozpoctovym-urcenim-dani.html

a

http://janasimonova.blog.idnes.cz/c/208339/Ostrava-se-ozvala-A-co-Praha-Brno-a-Plzen.html

pan Kalousek v novele o rozpočtovém určení daní naplánoval zkrátit městské rozpočty Prahy, Brna, Ostravy a Plzně proto, aby polepšil rozpočty asi dvaceti obcí.

Každá podpora něco stojí, a pokud jde o podporu ve volbách, kdy se hraje o post ministra financí, platí to dvojnásob. Sliby se mají plnit, a tak udatní starostové vyjdou do ulic, aby panu ministrovi Kalouskovi jeho slib připomněli, ale hlavně přicházejí za premiérem Petrem Nečasem.

Proč? Pan Nečas proti veškerému očekávání totiž prokoukl a neváhal označit tento návrh ministra Miroslava Kalouska za zbojnický a levicový, a rozhodl se přimět ho ke změně názoru. Možná jde i o to, že pan Nečas našel spojitost volebního úspěchu pana Kalouska s podporou těch starostů, kteří se nyní ucházejí o finanční toky, přesměrované z rozpočtů měst Praha, Brno, Ostrava a Plzeň do svých rozpočtů. I tito starostové totiž musejí bojovat o svoji podporu finančními toky nasměrovanými z rozpočtů svých obcí a měst k soukromým firmám.

Co je ale primátorům měst Praha, Brno, Ostrava a Plzeň do předvolebních slibů pana ministra financí? A proč by jejich městské rozpočty měly být kráceny kvůli tomu, aby rozpočty nějakých vybraných obcí byly vylepšeny?

Není spíše na místě ptát se, jak tato města vylepšují HDP celého státu, když mají podle rozpočtového určení daní to, co mají? Ptejme se na tohle. Nikoli na to, jak se liší rozpočtové určení daní v případě těchto měst od případů jiných. Ptejme se nejprve, jak ta která obec podporuje tvorbu HDP republiky a pak teprve na to, co od republiky v rozpočtovém určení daní inkasuje zpátky.

Ptejme se, jak po dlouhé roky na příklad bylo ničeno životní prostředí Ostravy. Ptejme se i na to, zda primátor Ostravy něco dělá pro zlepšení životního prostředí ve městě a zda má dostatečné finanční zdroje na odstraňování škod, vzniklých a zděděných z let minulých. Pak teprve berme z rozpočtu města. Až pak, až bude město na stejné úrovni se zbytkem republiky ve srovnání ukazatelů o životním prostředí a ovzduší a výstavbou bytů, ve velikosti obydlené plochy na hlavu apod.

Porovnejme porovnatelné, tj. nejlépe podíl na tvorbě HDP na hlavu v těchto městech proti těm obcím a městům, za něž se tak udatně bijí starostové. Nehledejme spravedlivost tam, kde není, a nekřivme náhled na to, co je spravedlivé, a co ne, nějakými líbivými proklamacemi, když de facto jde zase jen o zájmy lobbistických skupin.

Přimluvila bych se i za to, aby se znovu zavedla kvalitní výuka matematiky a ekonomie na slušné úrovni ve školách všech stupňů. To proto, aby lidé rozuměli řeči čísel, a nedali tak lehce a ochotně smýkat svým majestátem křiklouny v ulicích, kteří obvykle za honorář vycházejí mávat transparenty s hesly a nápisy, jež jim málo říkají, a vůbec neuvažují o tom, že má-li se někde rozdávat, pak jinde se musí vzít. Je málo bystrých, kteří chápou, že přihrají-li peníze někomu jinému, ubírají je fakticky mnohdy sami sobě.

Autor: Jana Šimonová | středa 21.9.2011 12:46 | karma článku: 21,98 | přečteno: 6857x