Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
F

Fatboymiki

22. 9. 2011 9:56
pěkný rozbor situace je

na následujícím odkazu

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/pohled-zblizka.php?itemid=14308

0 0
možnosti

blecha v psím kožichu

22. 9. 2011 14:36
Re: pěkný rozbor situace je

tak ten článek je úplně zavádějící, argumenty v něm použité raději ani nekomentuji, nicméně rozhořčení starosty Ondřejova chápu, ale měl to napsat jinak, JŠ

0 0
možnosti
JC

Jarcho

21. 9. 2011 15:37
Peníze patří tam, kde se vyrobily.

Celé to přerozdělování, které si vymyslela jednobarevná ČSSD vláda za premiéra Zemana (tehdy ještě nebyla oranžová!), je špatné a vyvolává zbytečné problémy a nevraživosti.

Obce mají mít podíl na výnosu těch daní, které se na území obce vyprodují. To je jediný spravedlivý způsob, jak obce financovat.

Tedy např. 10 % z DPH na území obce vybrané, 15 % daně z příjmu právnických osob, sídlících v obci, 20 % spotřební daně, na území obce vybrané, 25 % daně z příjmu fyzických osob, placené občany obce, 100 % daně z nemovitostí a z převodu nemovitostí.

A obdobně samozřejmě i kraj, avšak bez příjmu z daně z nemovitostí a místo toho by měl kraj mít podíl na silniční dani - opět procentem z platby firem se sídlem na území kraje.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

21. 9. 2011 16:16
Re: Peníze patří tam, kde se vyrobily.

Už to tady bylo, ale znova:  V době řetězců se v úplně malých obcích nevyberete DPH ani spotřební daň.  Ale ti lidé ji státu zaplatí (daň platí kupující /!/, nikoliv prodávající či výrobce).  Pokus se týče příjmu právnických osob - daň se vybírá tam, kde má podnik sídlo.  Nikoliv tam, kde má provozovnu. Níže uvádím příklad ČEZu.

Kdyby to bylo tak jednoduché, jistě by k takovému řešení sáhli i "prosťáčci" na MF.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

21. 9. 2011 15:24
Kolik že obcí dostane přidáno?????

Dvacet???   Proč tedy manifestovalo 600 až 800 starostů??

    Přidáno mají dostat všechny ostatní obce (kromě 4 či 5 největších).

    Krásně se rozčilujete. Vy umíte posoudit, jaké by mělo být správné rozdělení peněz, které jsou pro obce k dispozici? Vy jste si jista, že ten, kdo rozděloval minule malé obce nepodtrhl. Víte určitě, že Praha, Brno, Olomouc nejsou přeplaceny? Možná ne o sumárně pět mld., ale např. o tři? Z čeho při svém rozhořčení vycházíte?

    Máme se ptát, jak která obec podporuje HDP republiky? Jak to poznáte?  Podle odvedených daní?  Jsou odváděny podle sídla organizace, nikoliv podle jejích provozoven! (Např. tedy ČEZ sídlí v Praze, ale jeho uhelné elektrárny ničí okolí Tušimic, Tisové, Prunéřova, Mělníka, Ledvic, Počerad atd.   Které obce v tomto případě podporují HDP republiky?)

Abychom si rozuměli: Jsem Pražák, Vltavou křtěnej.

0 0
možnosti

ja-sim

21. 9. 2011 18:26
Re: Kolik že obcí dostane přidáno?????

Jo - týká se to asi 20 obcí. Zbytek zůstane víceméně na svém, to je bomba, co!

0 0
možnosti
MP

martin pinc

21. 9. 2011 15:14
Píšete nesmysly

Než začnete argumentovat, zjistěte si fakta. Nejde o lobování ve prospěch dvaceti obcí (ve skutečnosti je poměr 4 statuární města - Praha, Brno, Ostrava a Plzeň vs. ostatních více než 6500 města a obcí), ale o alespoň mírné narovnání dlouhotrvající nespravedlnosti. Tato nespravedlnost a tedy diskriminace venkova se dlouhodobě uhnízdila ve způsobu rozpočtového určení daní v nezasloužené preferenci 4 statutárních měst (viz výše). Na občana v Praze např. dnes připadne cca 35 000,- Kč, ale na stejného občana žijícího na venkově připadne pouhých 7000,- Kč. Čili na 1 obyvatele Prahy připadá čtyřnásobek oproti obyvateli venkova. S tímto je v příkrém nesouladu skutečnost, že daňové výnosy Prahy jsou pouze dvojnásobkem výnosů ostatních regionů. Vzniká tak příkrý nesoulad v následném přerozdělování, kdy do bohatšího regionu proudí peníze z daní v chudších částech ČR.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

21. 9. 2011 15:26
Re: Píšete nesmysly

Jen pro úplnost: Na občany ostatních obcí mimo Prahy připadají ještě krajské příjmy. Praha je i krajem, ale krajský příjem nemá.  (Tím netvrdím, že je současný poměr /ne/správný.)

0 0
možnosti
SL

strycek-Joe LLC

21. 9. 2011 13:45
Papaláši se rvou o naše peníze

až chlupy lítají, ale co je nám po tom ? Co bude občan mít z toho, že bude mít starosta více peněz na různé obskurní akce, dlážděním zatravněných ploch počínaje a kruhovými objezdy konče ? Nic paní Šimonová. Proto zklidněte hormon a hoďtze se do klidu R^

0 0
možnosti

ja-sim

21. 9. 2011 14:01
Re: Papaláši se rvou o naše peníze

:-) dobrý, no :-) JŠ

0 0
možnosti
MJ

Heisenberg

21. 9. 2011 13:28
lžete

Změna rozpočtového určení daní není výhodná pro pár obcí ale pro všechny obce a pro drtivou většinu měst. Bydlím v Praze, ale narodil jsem se v malé vesničce a nechápu, jak v Praze může někdo dělat pro město a nesedět. Tady se plátvá ve velkém, všechno, co vidím se dělá lajdácky a vsadil bych se i dráž.

0 0
možnosti

ja-sim

21. 9. 2011 14:03
Re: lžete

Je třeba šlapat na krk vedení města Prahy, ale opravdu, ne jen tak poškemrávat kolem Opencard a podobně. JŠ

0 0
možnosti
O

olina252

21. 9. 2011 13:10
Teď jste tedy střelila kozla

Před několika lety byl změněn zákon o daních tak, že daně OSVČ přestaly chodit na účty obcí, ve kterých byly tyto OSVČ registrovány, ale začaly chodit do státního rozpočtu a dále byly přerozdělovány dle dosud platného koeficientu a počtu obyvatel.

Pro naši obec to v praxi znamenalo SNÍŽENÍ PŘÍJMŮ OBCE O 65%! Zejména v menších obcích fungují různé stavební a dopravní firmy, které v dané obci mají sklady, těžkou techniku, ničí silnice - ale daně ze zisku jdou do Prahy.

Vám to zřejmě přijde spravedlivé. Kde že to bydlíte?Rv

0 0
možnosti

ja-sim

21. 9. 2011 13:20
Re: Teď jste tedy střelila kozla

Máte pravdu, mnohé firmy vyrábějí, produkují, přednášejí, provozují jinde, ale daly si adresu v Praze kvůli klidu od FÚ - to se má zase napravit, prý - uvidíme. Já bydlím v OV, to vědí snad už všichni, co mě čtou :-) Odkud jste Vy? O problematice OV mohu zase napsat, ale je to vše známé. Co u Vás, ve Vaší obci?  Když, tak mailněte na ja-sim@seznam.cz. JŠ

0 0
možnosti
PH

petrph

21. 9. 2011 13:01
s tou první polovinou článku souhlas

Kalousek slíbil peníze obcím, kterým za něco vděčí, Nečas slíbil tytéž peníze velkým městům ve kterých vládnou jeho spolustraníci.  V parlamentu se budou muset o ty prachy poprat. Samotné výzvy starostů aby někdo ve vládě splnil slib daný před volbami jsou  asi komické.

Ale požadavek z druhé části, aby snad něco vláda rozdělovala spravedlivě či podle skutečných zásluh  potřeb.....???

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

21. 9. 2011 12:56
Střílíte vedle

Jak chcete měřit tvorbu HDP podle obcí? Pokud firma má v jedné obci sídlo, v 5 dalších provozy, kam byste její "podíl na HDP" přiřadila?

Celé RUD asi nemá dobré řešení, tak všechny ty šaškárny kolem je potřeba brát jako folklór.

0 0
možnosti
F

Fatboymiki

21. 9. 2011 12:55
pokud by se to opravdu bralo podle hdp

tak je z prachy chudá tetička. Je pravdou, že praha tvoří 42% hdp, ale pouze papírově.

0 0
možnosti

ja-sim

21. 9. 2011 13:21
Re: pokud by se to opravdu bralo podle hdp

Když něco chci zohlednit, tak to nemusím brát jako absolutní údaj, ale jako váhový údaj s citem pro věc, tedy zde pro ekonomiku a zdravý selský rozum, což je někdy vlastně totéž. JŠ

0 0
možnosti
  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.