Co umí PČR? aneb Poučení ze stokilometrové jízdy cizince

Poučení ze stokilometrové jízdy cizince v protisměru po české rychlostní komunikaci za bědování řidičů a neúčasti policie.

 

Co umí PČR? Leccos. Dokonce poté, co se nepodařilo odchytit zfetovaného cizince, uhánějícího přes 100 km v protisměru závratnou rychlostí po rychlostní komunikaci, dokáží činovníci České policie vytahovat argumenty ne na svou obranu, než opustí své profesní pozice, ale jakožto výčitky vůči společnosti, že policii nedala více financí na to či ono, jako podnětné návrhy, co vše se musí pro policii nakoupit, kolik dalších pracovních sil se musí přijmout a kde všude musejí mít svá stanoviště.

S požadavky se neotálí a s jejich plněním nechť společnost také neotálí, i kdyby měla vyhlásit národní sbírku. Vždyť je to tak naléhavé. Považte, kolik nevinných lidí mohl ten zfetovaný pomatený řidič zabít. Kdo by dnes pátral po tom, jak plnili své funkce povolaní policisté, jak rychle přijímali signály o problému a řešili samotný problém.

Kdo by se ptal, jestli nadřízení vysílali podřízeným účinné příkazy nebo takové příkazy, které nemohly situaci zvrátit ani při sebelepším a seberychlejším splnění. Podle mne je ale čas na právě takové otázky. A jejich seriozní zodpovězení vezme více času než jen hodinku na telefonát s nějakými redaktory, kteří ochotně napíší obhajobu pomalého zásahu a žádost o další finance v jednom.

Alespoň pro začátek by bylo vůči společnosti férovější předstírat, že se uvnitř policie vyšetřuje, jestli skutečně všichni zúčastnění zafungovali tak, jak měli, a ne hned vyhlásit něco ve stylu „my jsme jedničky, ale vy, nuly, nám nechcete dít peníze a lidi, služebny, materiál a ještě lepší a rychlejší techniku“.

Proč tito rozhodující lidé zaclánějí na postech, na kterých za stávajícího stavu nedokáží zafungovat rychleji a lépe? Co udělali pro rychlý zásah a jaké si vzali ponaučení z problému pro příště? Jediným signálem je pro ně skutečně jen to pochtívání dalších financí a personálních zdrojů? Asi se ptám jenom já, takže odpověď nedorazí.

Jedinou odpovědí pro tyto dny je, že politik či policajt ve vyšší funkci jednají stejně a drží se hesla, že všechno špatné lze využít k něčemu prospěšnému, bohužel prospěšnému jen pro úzce a pečlivě vybranou skupinu politiků či policajtů.

Zkazili jsme něco? Nevadí, dejte nám více finančních prostředků a pravomocí a vyčkejte, co zkazíme příště, hlavně nám nechejte naše posty, na které tak výborně odborně stačíme, a přidejte nám odměny, že tady vůbec jsme.

 

Autor: Jana Šimonová | úterý 31.5.2011 14:42 | karma článku: 27,86 | přečteno: 5774x