Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co o mně říká Rorschachův test. Že jsem prase?

Kdo nezná Rorschachův test, o hodně přichází. Je to totiž hodně zábavná hra s barevnými fleky, skvrnami, kaňkami, která je ale zároveň vážně míněným nástrojem diagnostiky osobnosti v rámci normy i patologie. Hraje se tak, že zatímco úkolem vyšetřované osoby je interpretovat obrazce, předložené k posouzení, úkolem vyšetřujícího je podle výpovědi dotyčného poznat, co skrývá ve své mysli a duši, zkrátka poznat, co za osobnost má před sebou.

 

Jako dítě jsem si ráda s tátou hrála na takové Roscharovy testy. On míchal lžičkou čerstvě nalité kafe v šálku a já jsem tipovala, do jakých obrazců se uspořádala pěna. Do té doby, než nám zábavu zarazila bdělá matka z obav, že kafe vylijeme. Jako malý harant jsem měla spousty nápadů, co na hladině kávy může být k vidění. Jako dospělá jsem v tomto směru lehce až středně omezená. Na druhé straně jsem ale mazanější a prolhanější, takže nedostatek fantazie bez skrupulí kašíruji. Na to jsem právě přišla u těch Roscharových testů. Na co přišel pan psycholog, to nevím, ale posudek mi dal parádní.

Na prvním obrázku jsem totiž viděla jasné prase. Tak povídám: „Je tam prase, tady má rypák, tady ocásek, tuhle kopýtka a tamhle ouško.“ Pan psycholog se zatvářil spokojeně a vytasil se s druhým obrázkem. Tam zase bylo prase a k tomu motýl. Tak jsem ukázala, kde je prase a kde je motýl, kde to má rypák, uši, tykadla, očička, ocásek, všechny nožičky a dva páry křídel,dvě horní a dvě spodní..

Ale když na dalším obrázku zase bylo prase s motýlem, zpozorněla jsem a povídám: „Sakra, já mám dneska divnej den, páč tam zase vidím prase s motýlem, což jsou zvířata, na který si nevzpomenu, jak je rok dlouhej.“ Pro jistotu jsem se zadívala pozorněji a připustila jsem: „No, ještě by tam mohl být had. Nebo mořský koník.“ Psycholog překvapeně zašilhal na obrázek, tak jsem ho ujistila, že jakožto koník to má tam ocásek, tam tlamičku a tady křidýlko.

Na dalším obrázku zase bylo prase, tak jsem si radši vymyslela, že je tam slon. Tak jsem pěkně postupně za použití lišky, psa, krávy, kačeny, želvy a medúz pokračovala až k poslednímu obrázku, kde byla všemožná zvířata vyobrazená každé v jiné barvě do kruhu - a co byste nečekali, byl to grupáč.

V duchu si říkám, hernajs, pořád prasata a na závěr grupáč – prase, motýl, slon, had, veverka, … byla tam celá obora. No, to mu nemůžu přece říct, že to je zvířecí grupáč. Tak jsem začala takticky a opatrně, že z jednoho pohledu je každý flek jedním objektem a v tom případě každý má tlapky, ocásek, hlavičku, tlamičku, očička i ouška, takže všechno mohou být zvířata, ale celkově obrázek může znázorňovat zase to a to, prostě přikrmila jsem fantazii a navymýšlela všechno, jen jsem zamlčela ten grupáč a vynechala prase s motýlem, a to tam zase oba byli, fakt že jo.

Co by o mně podle pravdy pravil Rorschachův test, to jsem se tedy díky své prolhanosti nedozvěděla, ale zato vím, že ušetřím fůru peněz, protože jeden aby viděl myši a slony, musí prochlastat majlant, kdežto já naprosto za střízliva vidím v každém obyčejném fleku polovinu zoologické zahrady.

Později měi někdo přesvědčoval, že to, co vidím v Roscharově testu, to jsem. Tak podle té teorie jsem asi prase, nebo motýl.

 

Autor: Jana Šimonová | čtvrtek 3.11.2011 11:35 | karma článku: 26,22 | přečteno: 5209x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Když se při dějepisu učí o emancipaci. Výuku má rozšířit téma genderu či LGBT

17. května 2024

Premium Mluvit v hodinách dějepisu o genderové identitě či LGBT? Někteří učitelé už tímto směrem výuku dětí...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.