Bezdomovec v Praze vykonal prý obě potřeby u parkujícícho taxíku

Bezdomovec v Praze vykonal prý obě potřeby u stojícího taxíku a na výtky taxikáře odpověděl tím, že mu do auta praštil holí. Tím dopálil taxikáře do té míry, že ten vyletěl ven a zkopal ho tak, že potřeboval lékařské ošetření. Taxikáři hrozí až deset let vězení. Tohle jste si mohli přečíst na http://praha.idnes.cz/bezdomovec-chtel-vykonat-potrebu-u-taxiku-ridic-ho-zkopal-pnd-/praha-zpravy.aspx?c=A110808_133501_praha-zpravy_cen a já povykládám, čeho jsme svědkem byla zase já.

 

Bydlím v centru městské čtvrti, v místě, které platí za jedno z nejlepších. Vedle našeho zadního vchodu si obyvatelé druhého bytového družstva upravili svůj zadní vchod a sjezd do sklepa, vynovili, vybetonovali, opravili schody, instalovali nové zábradlí a stříšku.

Jednoho pozdního odpoledne jsem načapala bezdomovce, že jim v tom útulném sjezdu kálí. Jala jsem mu promlouvat do duše. On ale zapředl hovor stranou a argumentoval, že nemá kam jít na záchod, že i ten můj pes, co ho vedu na vodítku, se má lépe než on. Toho jsem hned využila a pochlubila jsem se, že ani můj pes nesmí kálet u vchodů a kromě toho po něm bobky sbírám.

Bezdomovce jsem tím ale nezmátla, dokončil své dílo a zanechav hromadu lejn jal se vystupovat po schůdcích nahoru. To už se přišla podívat sousedka odnaproti, co tam vedu tolik řeří. I ona se slušně, leč stejně bezúspěšně jako já, pokoušela bezdomovci domluvit. On si z našich komentářů ale naprosto nic nedělal, Naopak jsme vzbudily pozornost širšího okolí, takže přišla další sousedka podívat se, o čem je řeč. To byla ale ta pravá, ta, co tam pravidelně uklízí.

Tak teď i ona spustila přednášku a hned ji vylepšila několika nadávkami. A výsledek? Bezdomovec v klidu odešel a ona pak v klidu po něm moč vytřela a exkrementy uklidila, vše vytřela a vydezinfikovala.

Oproti zmíněnému taxikáři jsme zřejmě jednaly správně a bezdomovci jsme neublížily. Zato jsme ale ničeho nedosáhly a ze sporu jsme vyšly poraženy a na celé čáře. Zároveň příběh poučil bezdomovce, že si může kálet, kde se mu zachce, a nikdo na něj nemá, nemůže mu zkřivit vlas a z řečí netřeba si cokoliv dělat. Z výsledku je tedy patrno, že jsme nejednaly správně. Zato nás společnost může pochválit.

Taxikář začal jako my, ale narazil na agresivnější sortu, takže se dal vyprovokovat. Jednal tedy špatně, společnost na něj může nadávat a potrestat ho. Kdo by ale chtěl být na místě taxikáře a snášet kálení bezdomovce u svého taxíku při čekání na klienta, a jako prémii za protest inkasovat ránu holí do kapoty auta?

Jak tedy takovou situaci řešit? Co tak zeptat se, proč ji vůbec řešit? Kdyby bezdomovci nevyvolávali podobné spory, nemohlo by dojít na tak nebezpečné situace, že jinak slušný občan podobnou nestandardní situaci psychicky nezvládne a pod tlakem z bezvýchodnosti způsobí provinivšímu se bezdomovci újmu na zdraví.

Evidentně by tedy pomohlo zamezit výskytu bezdomovců tam, kde mohou kálet mezi zaparkovanými auty, v průjezdech, u vchodů, za rohem na chodníku či mezi keři v městském parku. Vždyť v tomto směru se chovají kolikrát hůře než ve městech venčení psi. Nebylo by tedy vhodné přístupu bezdomovců do měst zamezit?

Městskými chodníky a parky se údajně pohybují městští strážníci, tak by přece mohli v případě nálezu neupraveného špinavého tvora, který neumí vysvětlit, na čem v dané lokalitě pracuje, zorganizovat jeho odchycení a vyvezení za brány města, nejlépe do sběrného tábora.

Se psy tohle funguje, přijede odchytová služba se speciálním autem a potřebami, naloží psa a uskladní ho pro případného původního nebo nového majitele. Tak proč se neumíme podobně zachovat i k lidem, kteří kálejí, kudy chodí, jako psi, baští odpadky jako někteří nevychovaní psi a jsou zanedbanější než psi, dokonce na rozdíl od psů, na napomenutí ani nereagují?

Na psa, chystajícího se pokálet chodník, křiknete, a on svého jednání zanechá a uteče. Na bezdomovce křiknete, on si z toho nic nedělá, dokončí potřebu a třeba vás ještě přetáhne holí, že se vám to nelíbí. Nějak se takové situace přeci řešit musí. Nebo se necháme provokovat, budeme uklízet pokálené okolí vchodů svých domů a škody, způsobené nám bezdomovci, snášet nonšalantně s úsměvem?

Autor: Jana Šimonová | pondělí 8.8.2011 19:02 | karma článku: 31,15 | přečteno: 1845x