Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dziny z Tuzexu? Zapomen na to Ja nikdy nemel.

Mama mi jednou koupila hnedou mazestrakou souravu z Polska a to byly moje dziny.

Az kdyz jsme utekli do Rakouska v roce 1978 jsem mel prvni dziny. :-)

0 0
možnosti

Hnědý manžestrákový komplet se taky počítal, měl-li správný střih! Ostatně pamatuji, že právě v Polsku jsme asi v letech 1987-1989 kupovali džínové komplety, i sukně, jen jsme výhodně začenčovali a vyšlo to hodně laciněji než v Tuzexu.

0 0
možnosti
Foto

Je zajímavé, že dnes každý odsuzuje současnou dobu jako příliš konzumní, ale pokud v roce 1973 chtěl každý mít džíny, pak ta doba musela být ještě více zaměřena na konzumní způsob života. Tak proč tolik kritiky k současnému způsobu? :-/

1 0
možnosti

Paní Jano, také jsem z té doby, včetně manželky. A když dostaneme nějaký módní reklamní časopis, tak si vždy říkáme, že to dříve bylo jenom v Tuzexu. A to samé platí o elektronice a lepších potravinách. Dnes v podstatě každé dámské kalhoty jsou jako dříve tuzexové. Na jedné straně je to výhoda a na druhé straně chybí ta dřívější radost z nedostatkového zboží, to máte pravdu.

1 0
možnosti

No, já myslím, nebyli za za 35 bonů.?..;-D

0 0
možnosti
Foto

Jó, džíny! O těch se mi mohlo jen snít. Nové jsem neměla, jen jedny z druhé ruky, ale byly krásně "jeté";-)R^

0 0
možnosti

Právě ty "jeté" měly ten správný glanc..

1 0
možnosti
Foto

;-D Tak nevim. Džínománie- již v první polovině let šedesátých. Asi tak s filmem Sedm statečných, ba i před ním. Ti praví ,,fanatici" je navlékli na sebe, vlezli do vany studené vody, a drbali je na sobě fest rejžákem. Nepatřil jsem mezi ně. Džíny, dovezené montérem z Iráku, KAM BYLY PAŠOVÁNY z Kuvajtu přes pouštˇnákladˇáky, spolu se spoustou dalšího kontrabandu, tak ty sem měl již někdy na přelomu r.64/65. Jinak se sem pašovaly z Polska. A jasně, že ke ,,koupi" byly v ,,tůzu";-) Jojo. Zlatý ,,šedesátý". Twist, džajv, holandsko, rokec, a bíííííítR^

0 0
možnosti

Džíny musely být fest (pak se vytáhly, jasně, bavlna). Nejednou jsem je na sebe prala vleže a zuřivě tahala zip.

1 0
možnosti

Blogerko, kde byly Rifle v roce 1973 za 45 bonu? Ve vasem okresnim mestecku? V nasem okresnim mestecku byly o sto bonu drazsi - v prepoctu (bon za 5 Kcs) za 700 Kcs. Pro zapometlive, nastupni hruby plat vysokoskolaka byl tehdy 1150 Kcs..

0 1
možnosti
Foto

Ale dalo se, ač jistě jak kde, již dávno před tím(viz. můj příspěvek výše). Za dvě ,,kila", což byl ovšem těžkej peníz. Za ,,kilčo" sem pohostil děvče i s kamarádkou ve vinárně i s jídlem, a ještě je dovezl ,,tágem" domů. Sám sem se ovšem vracel ,,dostavníkem", tedy tramvají, za ,,kačku",,slabou hodinku" domů;-D

0 0
možnosti
Foto

...taky si pamatuju, že jsem někdy začátkem 80. ráchala džíny v savu.;-D

1 0
možnosti
Foto

V těch letech jsem se učil v metráži ve Včele na Petřinách. Dost často jsme dostávali "džínovinu", ale takovou opravdu v uvozovkách. Tuším, že byla z Polska. Včela měla zboží z Velkonákupny spotřebních družstev, občas se jim povedlo koupit něco opravdu dobrého, ale tahle "džínovina" povedená nebyla. Kupovaly ji maminky a častěji babičky většinou nadšené, že sehnaly džínovinu a doma spíchnou pro potomka pravé džíny. Občas měla některá trochu prozíravosti a zeptala se mě, jestli bych v džínech z téhle látky chodil. Vždycky jsem na férovku odpověděl, že jedině tak do sklepa pro brambory. Mimochodem - sám jsem měl taky jedny za 45 bonů.

1 0
možnosti

Pozdravuji na Petřiny, v letech 1974 - 1977 (1978 na Kajetánce v Břevnově) jsem dlela na koleji Větrník. A všechna čest, vám, lidem od látek. Obdivovala jsem, s jakou grácií jste dovedli hodit látku na pult, rozvlnit ji, pohovořit o ní. Doporučit kolik damašku koupit na dvě postele. Dneska už výrazy šantung, buret, dokonce ani popelín prodavačkám nic neříkají. A modrotisk se tehdy prodával za pár korun, tuhle jsem natrefila: metr devadesátky za 435 Kč!

1 0
možnosti