Jarní úklid

Na jaře je dobré zbavit se starých nepotřebných věcí. Provětrat prostory. Uvolnit energii a to nejen v bytě. Ideální místo pro takovéto řádění je sklep.

Úterní odpoledne po Velikonocích jsem se rozhodla, že uklidím sklep. Že si to tam hezky srovnám, zametu a vyházím vše nepotřebné. S radostí jsem se pustila do práce. A protože mám sklepy dva, tak má radost byla dvojnásobná.

Ve sklepě mám spoustu věcí já i mé dvě děti. Nevěděla jsem, kde začít.. Pak to nějak přišlo. Do papírové krabice jsem naházela jakž takž použitelné hračky a oblečení a dala ji ke kontejneru s odpadky.

Knihy, které jsem dostala nebo koupila, ale už to není moje krevní skupina, jsem dala na polici, která je nad schránkami v našem domě. Mimochodem knihy zmizely asi během dvou hodin. Zůstala pouze příručka  - Těhotenství den po dni.

A pak jsem vzala dva obrovské pytle a naházela tam věci, které nechci ani já a myslím, že ani nikdo jiný, a ty jsem vyhodila nadobro. Tak spánembohem vy staré nepotřebné krámy. Trvalo to asi tři hodiny a měla jsem hotovo.

Pak místo radosti z dobře vykonané práce na mne padl hrozný smutek. Smutek z toho, jak mi všechny ty věci procházely rukama a vyvolávaly vzpomínky na doby, kdy jsem je kupovala a používala. Připomněly mi dopodrobna moje pocity a události s nimi spojené. Připomněly mi doby, kdy byly děti malé a to, co je teď bezcenné, pro ně bylo tajné překvapení pod stromečkem.

Bylo mi smutno i z toho, kolik člověk za život vygeneruje různého smetí. Kolika předměty zahlcuje svůj prostor. Kolik věcí máme jen na chvilku, než nás omrzí a pak putují do sklepa a potom na skládku nebo do spalovny.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Horáčková | sobota 22.4.2017 16:43 | karma článku: 10,96 | přečteno: 230x
  • Další články autora

Jana Horáčková

Dýmka míru

28.7.2019 v 22:16 | Karma: 12,29

Jana Horáčková

Zasadila jsem s tebou jabloň.

14.5.2019 v 14:32 | Karma: 8,64

Jana Horáčková

Moji bezdomovci

4.5.2017 v 21:02 | Karma: 16,90