Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zániky kosmických těles

V souvislosti se zánikem družice UARS v hustých vrstvách atmosféry předkládám krátký článek věnovaný této problematice.

Americká aeronomická družice UARS (Upper Atmospheric Research Satellite) startovala 12. září 1991 v rámci mise STS-48 raketoplánu Discovery a k samostatnému letu byla uvolněna 15. září. Její počáteční dráha byla ve výšce 565 až 575 km a obíhala Zemi jednou za 96 minut. Vlivem brzdící síly zbytků atmosféry výška dráhy postupně klesala a na konci roku 2005, kdy byla ukončena aktivní činnost a její přístroje vypnuty, se pohybovala ve výšce jen 369 až 517 km.

Vzhledem k hmotnosti družice - 6795 kg - bylo jasné, že pokud družice nekontrolovaně vstoupí do atmosféry, bude panovat nebezpečí dopadu některých částí až na zem, což se již dříve v několika případech skutečně stalo; přitom se jednalo o objekty méně hmotné. Rovněž svými rozměry nepatřila družice UARS mezi trpaslíky: její délka byla 10,7 metru a její průměr, bez panelů slunečních baterií, byl 4,6 metru. Specialisté NASA se proto domnívali, že minimálně 26 velkých částí družice neshoří v atmosféře a dopadnou na zemský povrch.
Protože je družice už nefunkční, nelze s ní manévrovat a pádem byly ohroženy v podstatě všechny oblasti Země od 57° severní po 57° jižní zeměpisné šířky.
Není nezajímavé i to, že v minulých dnech oznámila německá agentura DFL, že německá astronomická družice Rosat (Roentgen Satellite) o hmotnosti přes 2400 kg zanikne počátkem listopadu v hustých vrstvách atmosféry.

Zánik družice UARS přišel krátce poté, kdy zvláštní tým NASA zpracoval studii, která se právě věnuje problematice vstupu velkých objektů do hustých vrstev atmosféry a nebezpečí s tím spojených. Podle počtu pravděpodobnosti vychází, že k zániku dojde nad vodními plochami, ale stále existuje možnost dopadu neshořených zbytků do obydlených oblastí.
Mimochodem v poslední době různí činitelé NASA zdůrazňovali, že fragmenty kosmického tělesa už na zem dopadly v mnoha případech, ale nikdy nebyl zraněn člověk. Pravděpodobnost zásahu člověka padajícím kosmickým objektem je údajně 1 ku 3200.

Ve zmíněné studii jsou uvedeny některé příklady, u kterých části objektu přežily průlet hustými vrstvami atmosféry.Jako první je zmíněn let lodi Apollo 13 z dubna 1970, kdy průlet atmosférou přežil radioizotopový termoelektrický generátor SNAP-27 obsahující 3,9 kg plutonia. Tento díl lunárního modulu Aquarius (který astronautům posloužil jako záchranný člun při návratu na Zem) vstoupil do atmosféry druhou kosmickou rychlostí a přesto přežil a nyní leží na mořském dně v hloubce kolem 6 km. V oblasti dopadu, nedaleko ostrovů Fidži v Tichém oceánu, byla prováděna radiační měření, ale neprokázal se žádný únik plutonia.

Dalším příkladem nebezpečného průletu je případ sovětské družice Kosmos 954. Také v tomto případě hrál roli jaderný reaktor, který sloužil na družici jako zdroj energie a který obsahoval asi 50 kg uranu 235. Obvykle se tento typ družice rozdělí před skončením aktivní životnosti na několik dílů a část s jaderným reaktorem je převedena na vysokou dráhu s velmi dlouhou životností. Tentokrát se tak nestalo a reaktor Kosmosu 954 dopadl na západě Kanady, kde bylo následně objeveno celkem 12 velkých kusů družice, z nichž některé byly radioaktivní.Také další dva uvedené případy se týkají ruských družic: části družice Kosmos 1402 dopadly do vod Indického oceánu a Kosmosu 1900 do Atlantiku.

Další závažnou událostí byl sestup americké stanice Skylab v červenci 1979. Původní předpoklad byl, že vysloužilá stanice bude při některém z prvních letů raketoplánu vybavena pomocným motorem a její sestup bude řízený nad Tichým oceánem, ale raketoplán se zpozdil (jeho první let byl až 12. dubna 1981) a Skylab klesal díky zvýšené sluneční aktivitě rychleji, než se předpokládalo. Výsledkem byl nekontrolovaný pád stanice bez jakékoli možnosti jej ovlivnit; jediným prostředkem pro minimální ovlivnění místa zániku byla orientace stanice vzhledem ke směru letu; operátoři tak mohli zvětšit nebo zmenšit velikost brzdicí plochy. Skylab nakonec zanikl v atmosféře nad Austrálií a pás trosek dopadnuvších na zem se táhl v délce asi 160 km poblíž australského Perthu.

Naopak ruská kosmická stanice Mir, která skončila v roce 2001, byla až do posledního okamžiku řiditelná a byla pomocí motorů nákladní lodi Progress M1-5 navedena do atmosféry nad pustými vodami Tichého oceánu. Do Pacifiku spadlo velké množství trosek stanice, která před zánikem obnášela 135 tun materiálu. Podobný osud čeká po skončení aktivní životnosti (někdy po roce 2020?) i Mezinárodní kosmickou stanici.

Z oblasti pilotovaných letů je vzpomenut tragický konec raketoplánu Columbia, který se v roce 2001 rozpadl při návratu z mise STS 107 nad Texasem. Vracející se raketoplán sice z velké části shořel v hustých vrstvách atmosféry, ale přesto na zem dopadlo velké množství úlomků, některé i značné velikosti. Vzhledem k tomu, že letový koridor byl veden tak, aby se vyhýbal hustě osídleným oblastem, nebyly škody na zemi veliké.
Jedním z výsledků ztráty Columbie byl vývoj počítačových programů, které jsou zaměřeny na předpovídání možnosti přežití trosek při průletu atmosférou. Podobný program měl uklidnit veřejnost před rizikem zasažení padajícím fragmentem kosmického tělesa.

Na závěr ještě uvedu jeden příklad jak je také možné "vypořádat se" s velkou družicí. 14. prosince 2006 byla vypuštěna družice označená USA-193, která měla hmotnost přes 2500 kg, ale která se nedostala na správnou dráhu a hrozil brzký zánik v atmosféře. Bylo ale zjištěno, že některé části družice by mohly dopadnout na zem - zejména se jednalo o nádrž s jedovatým hydrazinem. Ovšem je nutno upřesnit, že zde panoval i jiný zájem: zpravodajská družice nesla aparaturu, u níž byl zájem na utajení. Proto bylo rozhodnuto družici "sestřelit" a 21. února 2008 k ní byla odpálena upravená střela SM-3; k odpálení došlo z lodi USS Lake Erie plující v Tichém oceánu.
Raketa SM-3 zasáhla družici ve výšce asi 277 km a na dráze bylo zaregistrováno více než 80 fragmentů, které však v krátké době zanikly v hustých vrstvách atmosféry (největší část zlomků shořela do 48 hodin po zásahu). Poslední části družice zanikly 40 dní po sestřelení družice.

Pro budoucí lety se předpokládá, že velké družice budou konstruovány tak, aby před koncem aktivní životnosti buď použily vlastní motor k řízenému vstupu do atmosféry (případně se k nim připojil "tahač", jež by je navedl k zániku nad bezpečnými oblastmi) nebo se rozdělily na menší části, které bezpečně shoří v atmosféře. K poslední variantě má přispět i zmíněné počítačové modelování průletu jednotlivých těles atmosférou. Ovšem při dělení tělesa na více částí se musí vzít v úvahu také problematika kosmického "smetí" - abychom vyřešením jednoho problému nezhoršovali jiný.

Autor: Jan Sedláček | sobota 24.9.2011 17:00 | karma článku: 14,93 | přečteno: 1011x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Další Mikulášovy patálie. Bekovy asistenty platí Senát i resort školství

28. června 2024

Premium Nejen ministr školství Mikuláš Bek (STAN) umí využít maxima možného. Po nejdražším pronájmu...

Zákulisní dohoda o nominaci Leyenové štěpí Unii. Zuří i italská premiérka

28. června 2024

Premium Evropští lídři se ve čtvrtek sjížděli na dvoudenní summit v Bruselu s tím, že věci jsou dané....

Bouřky vytopily také část Olomouckého kraje, v pátek přijdou další

27. června 2024  17:56,  aktualizováno  22:39

Česko zasáhl v odpoledních hodinách pás bouřek. Další se pak ze západu postupně přesouval směrem na...

Biden a Trump jdou do boje. Střetnou se v první televizní debatě

27. června 2024

V pátek ve tři hodiny ráno Joe Biden a Donald Trump změří síly v první televizní debatě. Hodinu a...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1048x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/