Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tragický let Sojuzu 1

Na začátku dubna 1967 zveřejnil americký NASA závěrečnou zprávu o nehodě na Apollo 1, při níž uhořeli tři američtí astronauti, a nikdo netušil, že se schyluje k další tragické události. Tentokrát na sovětské straně.

V pondělí ráno 24. dubna 1967 vyšly v Sovětském svazu a ve spřátelených zemích noviny s palcovými titulky na prvních stranách, které ohlašovaly nedělní start nové kosmické pilotované lodi - Sojuzu 1. Na její palubě byl jediný kosmonaut Vladimir Komarov. V oficiální tiskové zprávě se dále uváděla jen "prázdná" slova: kosmonaut bude prověřovat chování nového typu kosmické lodě na oběžné dráze a bude provádět vědecké a technické experimenty. Palubní systémy samozřejmě, podle oficiálních informací, fungovaly normálně a kosmonaut odeslal během prvních obletů Země řadu pozdravných telegramů.

Skutečnost ovšem byla poněkud jiná a podstatně dramatičtější. Po navedení na oběžnou dráhu se totiž nevyklopil jeden z panelů sluneční baterie (zasekl se za obšívku tepelné ochrany) a kosmická loď se tak potýkala s nedostatečným příkonem elektrické energie. Během prvních obletů se rovněž objevily obtíže se stabilizací (loď z neznámých příčin nekontrolovaně rotovala) a kosmonaut musel hodně úsilí a pohonných hmot vydat k udržení orientace lodi v prostoru.

A v době, kdy si čtenáři mohli pročítat oslavné články na nový kosmický let sovětského kosmonauta, jednalo se o první let po více než dvouleté pauze (od března 1965, kdy letěl Voschod 2 s Leonovem a Beljajevem, žádný sovětský kosmonaut do vesmíru nestartoval), věděli z rozhlasových zpráv, že kosmonaut Komarov zahynul při neúspěšném pokusu o přistání. Agenturní zpráva uváděla, že ve výšce 7 km nad zemí došlo k závadě na padácích a při nebrzděném dopadu kosmonaut zahynul. Zpráva ovšem obsahovala i "povinnou" část, v níž se psalo, že "v průběhu letu byl plně realizován plánovaný program pro novou loď a byly uskutečněny plánované vědecké experimenty".

Projděme si tento tragický let trochu podrobněji:

Z pozdějších informací víme, že Sojuz 1 měl být druhý den následován druhým Sojuzem, který se měl připojit k Sojuzu 1 a zřejmě jeden kosmonaut měl při výstupu do volného vesmíru přestoupit ze Sojuzu 2 do Sojuzu 1. Takový scénář předpokládal sovětský plán přistání na Měsíci - kosmonauti se mezi transportní lodí a přistávacím modulem měli přemisťovat vnějškem. Souvislost s přípravou letu na Měsíc odhadl již krátce po startu Ch. Shelton, jeden z pracovníků NASA. Po prvních potížích s nedostatkem energie a potížemi při orientaci lodi Sojuz 1 byl ale start druhého Sojuzu odvolán.

Na prvních obletech Země se Komarov potýkal s orientací a stabilizací lodě. To se mu za cenu velkého úsilí podařilo vyřešit, ale v době mezi sedmým a jedenáctým obletem (celkem osm hodin) nemá spojení se sovětskými sledovacími stanicemi, protože dráha letu nevede nad sovětským územím. Zpravidla byl v této době kosmonautů plánován odpočinek.

Po opětovném navázání spojení sice Komarov oznámil, že se mu podařilo odstranit potíže a může pokračovat v plnění letu, ale už při následujícím spojení uvedl, že kosmická loď znovu rotuje. Navíc došlo k poruše klimatizace a také rádiové spojení není spolehlivé.

Když po hodině a půl Sojuz 1 opět přelétá nad Sovětským svazem doporučuje řídicí středisko při příštím obletu let ukončit a přistát. Ovšem během šestnáctého obletu Země se nepodařilo zastavit rotaci lodě a nemohl tak být zapálen brzdicí motor. Stejná situace byla i na dalším obletu Země a teprve během osmnáctého oběhu Země se podařilo kabinu stabilizovat a rotaci zastavit. Proto je možné na konci devatenáctého oběhu Země zapálit brzdicí motor, který navedl Sojuz 1 na sestupovou dráhu.

Kosmická loď se nad Evropou (někde v oblasti Pyrenejského poloostrova rozdělila a návratový modul správně vstoupil do hustých vrstev atmosféry. Průlet atmosférou probíhal podle předpokladů, ale současně se modul dostal do prudké rotace, při které vznikalo velké přetížení (to zřejmě bylo prvotní příčinou Komarovovy smrti, jak uvedla o čtvrt roku později zveřejněná vyšetřovací zpráva). Rotace rovněž způsobila, že po vystřelení se zamotaly padákové šňůry a padák tak nemohl plnit svoji funkci. Proč k rotaci došlo se objasnit nepodařilo.
Podle později zveřejněných informací ale důvodem havárie bylo selhání tlakového spínače, který předčasně dal povel k odstřelení krytu kontejneru s padákem. Stěny kontejneru se podtlakem částečně zhroutily a zablokovaly hlavní padák. Stabilizační padák pak nebyl schopen vytáhnout hlavní padák z pouzdra. Když poté Komarov ručně vystřelil záložní padák, padákové šňůry se zamotaly do částečně vytaženého hlavního padáku a v té chvíli bylo o tragickém konci mise definitivně rozhodnuto.

Návratový modul po nebrzděném dopadu na zem rychlostí asi 40 m/s (přes 140 km/hod.) začal hořet a vyhledávací a záchranné oddíly nalezly na místě dopadu asi 65 km východně od města Orsk jen dohořívající trosky. Požár, který dokonal dílo zkázy, způsobily prachové rakety měkkého přistání, které po dopadu explodovaly.

V nekrologu, který zveřejnila sovětská tisková agentura TASS, a který podepsali čelní představitelé sovětské vlády a KSSS, se mj. píše, že "...Komarov obětoval svůj život velké věci - dobývání kosmického prostoru člověkem ve jménu vědy, pokroku lidstva a míru na Zemi..."

Komarov byl už 26. dubna 1967 (tedy dva dny po havárii) za vojenských poct pochován na Rudém náměstí u Kremelské zdi v Moskvě.

HLAVNÍ PRAMENY:
[1] M. Codr: Sto hvězdných kapitánů, Práce, Praha 1982
[2] P. Lála, A. Vítek: Malá encyklopedie kosmonautiky, Mladá fronta, Praha, 1982
[3] K. Pacner, A. Vítek: Půlstoletí kosmonautiky, Epocha, Praha 2008
[4] http://www.lib.cas.CZ/space.40/[5] zpravodajství tiskových agentur z dubna 1967

-----
Příště: Události v kosmonautice; plánované zveřejnění: 25.4.2012.

Autor: Jan Sedláček | pondělí 23.4.2012 6:00 | karma článku: 14,21 | přečteno: 1288x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/