Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sputnik 1 a Československo

První umělá družice Země Sputnik 1 se stala překvapením i pro československé vědce, kteří se na pozorování družic v rámci Mezinárodního geofyzikálního roku (MGR) připravovali. Pozorování družice bylo jedním z 15 pracovních programů MGR a jedním z 13 programů, k nimž se Československo přihlásilo. A přestože Sovětský svaz prohlásil, že v rámci MGR družici vypustí, všeobecně se předpokládalo, že první bude americká družice. Českoslovenští vědci se měli zaměřit na pozorování pohybu družice po obloze a změn její jasnosti pomocí optických přístrojů a měla být zachycována radiová vysílání, která měla přispět k upřesnění dráhy družice.

Fotografie z přeletu družice Sputnik 2

První reakci našich vědců na sovětskou družici otisklo Rudé právo v neděli 6. října 1957. Akademik J. Novák, který byl předsedou čs. komise pro MGR, v článku mj. napsal, že zprávu o startu první družice dostala stanice Průhonice o půl třetí ráno (5.10.1957) a ihned bylo zorganizováno pozorování. Signály družice pak byly poprvé zachyceny v 5:40 na stanici Geofyzikálního ústavu ČSAV v Panské Vsi. V závěru článku akademik doslova píše: "Očekávali jsme, že se sovětským vědcům ještě letos podaří vypustit umělou družici. Avšak s tím, že to bude tak brzy, jsme opravdu nepočítali. Byli jsme velmi radostně překvapeni."

V průběhu 5. října byl přelet družice Sputnik 1 zaznamenán kromě stanice v Panské Vsi také na stanicích Geofyzikálního ústavu ČSAV v Průhonicích a na observatoři Astronomického ústavu SAV na Skalnatém Plese. Přelet družice také zaregistrovalo několik meteorologických stanic a v noci z 5. na 6. října i Astronomický ústav ČSAV v Ondřejově. A v ranních hodinách 7. října se na Skalnatém Plese pokusili družici vyfotografovat. Pro podporu optických pozorování dokonce Sovětský svaz zaslal do Československa 60 dalekohledů, které byly přiděleny mezi astronomická pracoviště po celé republice (zajímavé je, že v Sovětském svazu bylo v listopadu 1957 jen 66 stanic pro vizuální pozorování družic). Zřejmě si tím sovětští vědci chtěli vybudovat pozorovací síť, kterou nestihli vybudovat v předstihu před vypuštěním družice. (Američané měli síť stanic pro vizuální pozorování družic postavenu před prvním startem své družice a dokonce ji spustili krátce před startem Sputniku 1, jehož pozorování americkou síť otestovala.)

Optická pozorování umožňují přesněji určit parametry dráhy umělé družice a současně přispívají k získání poznatků o hustotě horních vrstev atmosféry. Dalším významným přínosem optických sledování je upřesnění tvaru Země a zpřesnění polohy místa pozorování družice, což je významným přínosem pro zpřesnění geodetických sítí. V neposlední řadě pozorování družic umožňuje propojení vzdálených topografických sítí - zejména sítí oddělených oceány.

Význam pozorování umělých družic i přínos samotných družic pro další rozvoj vědy popsal počátkem roku 1958 ve Věstníku ČSAV Rudolf Pešek, který konstatoval, že umělé družice lze využít pro geodetické účely, pro studium vysoké atmosféry, podle změn drah lze dovodit rozložení hmoty na Zemi a pro vyřešení řady otázek fyziky a astronomie. Přestože bylo zřejmé, že Československo nemůže samo aktivně vstoupit do kosmického programu, protože nemá prostředky pro získání nosných raket a ani družic, byla problematika výzkumu a využití kosmického prostoru začleněna do výzkumných plánů několika vědeckých pracovišť.

Do sledování prvního Sputniku se zapojili i radioamatéři. Frekvence vysílačů byly oznámeny v šestém čísle ročníku 1957 sovětského časopisu Radio. Radioamatéři se tedy na vysílání mohli náležitě připravit a zajisté tak učinili, neboť už během soboty (5. října 1957) bylo vysílání zachyceno řadou československých radioamatérů - mezi prvními stanice OK1MB, OK2BMK a OK1KPJ. Koordinaci a shromažďování poslechu převzal Ústřední radioklub Svazarmu. Příjem vysílání družice přispívá ke zlepšení našich znalostí o ionosféře, která rádiové vlny nejrůznějším způsobem ovlivňuje.

Vypuštění Sputniku 1 vzbudilo značnou pozornost i mezi laickou veřejností a bylo impulzem pro diskuse na nejrůznějších úrovních o důsledcích tohoto počinu. Bohužel propaganda o přednostech socialistického (resp. lidově demokratického) zřízení zastínila "technický" přínos a význam letu první družice pro popularizaci vědy mezi mládeží se tím podstatně oslabil. Přesto se však start první družice, který byl mimořádnou historickou událostí, stal pro mnoho mladých lidí (a nejen v Československu) impulzem pro zájem o vědu a techniku.

Autor: Jan Sedláček | pondělí 29.10.2012 6:00 | karma článku: 13,13 | přečteno: 770x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/