Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

johnpeters

5. 5. 2011 12:29
První

dokončený kosmický let,neboť Gagarin se katapultoval, a přistál na padáku.Dle pravidel Mez.letecké federace se uznává za dokončený pouze takový pokus,při kterém pilot odstartuje i přistane v témže stroji.

0 0
možnosti

dolch

7. 5. 2011 23:50
Re: První

To je stejně dost podivné pravidlo. Je tam někde definované, kolik procent stroje se musí vrátit zpět? I kdyby to bylo třeba 60%, tak to nesplní ani raketoplány, natož vícestupňové rakety, kde je úbytek ještě o dost značnější. Z jiného pohledu může být katapultovací lavice z Vostoku považována za ten "stroj" a to všechno okolo je pouze obal, který se cestou odhodí, včetně té kulové kabiny.

A nebo jinak, třeba jim vadí to přistání na padáku. Pak lze za kosmický let pokládat až raketoplány, protože všechno ostatní přistávalo taky na padáku.

0 0
možnosti

Paeris Kiran

5. 5. 2011 10:01
Vynechal jste jednu drobnost

díky nekonečnému prodlužování startu měl ještě jeden problém- několik desítek minut před startem musel akutně na záchod. (eventualita s kterou nikdo nepočítal) protože ten let měl být velmi krátký.

Ale protože ho ven už pustit nemohli tak to "pustil do kalhot" (V jejich skafandrech byl prostor pro hlavu zcela oddělen od krytu zbytku těla takže to příliš nevadilo...)

0 0
možnosti
  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/