Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Projekt umělé družice na začátku padesátých let

Počátek padesátých let se nese ve znamení ochlazování vztahů mezi Východem a Západem a projekty vědeckých umělých družic byly odsouvány na vedlejší kolej. Přesto se podařilo vypracovat několik studií s tématikou umělé družice.

Model jedné varianty družice podle projektu MOUSE

O umělé družici Země se poprvé obšírněji hovořilo na prvním mezinárodním astronautickém kongresu v roce 1950. Se svým projektem vystoupili členové Britské meziplanetární společnosti (BIS). BIS už těsně před druhou světovou válkou přišla s návrhem pilotované lodi pro let na Měsíc; projekt byl po válce v roce 1947 ještě dopracován a rozšířen.

Jedním z nejzdařilejších a nejpropracovějších projektů umělé družice Země byl americký návrh MOUSE (z anglického Minimal Orbital Unmanned Satellite of Earth) z roku 1951. Za projektem stál fyzik Fred Singer a Americká raketová společnost (ARS), jejíž členové se raketovou technikou zabývali už před druhou světovou válkou. V rámci projektu MOUSE byla navržena družice s vědeckým obsahem a s celkovou hmotností asi 45 kg (předchozí návrhy uvažovaly s mnohem většími hmotnostmi). Autor projektu ale měli k dispozici data z výškových letů německé rakety V-2 a svůj projekt zasadili do reálných hranic.

Družice projektu MOUSE měla mít tvar válce (ale alternativně se uvažovala i družice ve tvaru koule) a uvnitř měly být umístěny přístroje pro měření slunečního zážení, pro detekci rentgenového záření, senzor pro sledování odraženého světla od Země a detektor mikrometeoritů. Singer se zabýval výzkumem ozónu, kosmického záření a ionosféry a hodlal tak rozšířit možnosti výzkumu za hranice atmosféry; svá dosavadní měření prováděl z balónů a sondážních raket vypouštěných ze základny ve White Sands. Navrhovanou družici rovněž opatřil buňkami sluneční baterie pro získávání elektrické energie. Pro vynesení družice na oběžnou dráhu ve výšce přes 320 km měla být postavena třístupňová nosná raketa, jejíž základ měla tvořit raketa Viking amerického námořnictva. Oběžná dráha kolem Země měla být volena tak, aby družice prolétala nad polárními oblastmi, kde měl probíhat výzkum magnetického pole.

Singer na projektu dále nepracoval, protože v letech 1950 až 1953 pracoval jako vědecký poradce amerického velvyslanectví v Londýně, kde se zabýval sledováním evropského výzkumu kosmického záření a pokroků jaderné fyziky. V srpnu 1953 se také zúčastnil čtvrtého mezinárodního astronautického kongresu v Curychu, kde se přidal k většinovému názoru, že vytvoření družice zatím spadá do oblasti sci-fi. Po návratu do USA se poté Singer znovu zapojil do přípravy kosmických umělých těles a v dubnu 1958 byl jmenován členem poradního výboru pro astronautiku a výzkum vesmíru amerického prezidenta Eisenhowera.

Velice důležitým faktorem při přípravě umělé družice je stavba nosné rakety. Ve Spojených státech se uvažovalo o stavbě rakety vycházející z rakety Viking. V souvislosti s vypuknutím Korejské krize se v USA zvýšily snahy postavit moderní raketu pro vojenské účely a z této snahy profitoval i civilní raketový program. V červnu 1952 dostala NRL (Navy Research Laboratory) souhlas ke stavbě dalších čtyř raket typu Viking, které byly určeny pro sondážní balistické lety do vysokých vrstev atmosféry. O jedenáct měsíců později ale firma BuAer zrušila smlouvy na stavbu nového raketového motoru pro Viking a toto rozhodnutí nakonec vedlo k tříletému zpoždění ve vývoji americké nosné rakety. Další ranou projektu nosné rakety bylo omezení finančních prostředků pro finanční rok 1954.

Významným počinem pro cestu ke družici bylo v USA vytvoření National Science Foundation (v květnu 1950). Nová agentura měla za úkol poskytovat podporu základnímu výzkumu prostřednictvím udělování grantů americkým universitám a vědeckým společnostem. National Science Foundation tak svým způsobem rozhodovala jakým směrem bude základní výzkum postupovat a část prostředků byla nasměrována i do výzkumu vesmíru.

V Sovětském svazu se počátkem padesátých let o družici hlasitě nemluvilo; prvotní zde byl rozvoj raket pro vojenské účely. Ale Sergej Koroljov a několik dalších už v době příprav velkých mezikontinentálních balistických raket uvažovalo o možnosti využít tyto rakety také k vynesení umělých družic. Čekalo se jen na impuls, který by nasměroval zatím nejednotné snahy o vytvoření družice do jednoho proudu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Sedláček | sobota 15.9.2012 6:00 | karma článku: 11,04 | přečteno: 911x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  11:46

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:45

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

Rusko přestalo používat Kerčský most, armádu radši zásobuje po nových tratích

7. května 2024  11:44

Rusko k dodávkám vojenské techniky invazním jednotkám na Ukrajině přestalo používat Kerčský most,...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  11:43

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/