Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ohrožení z vesmíru

Většina lidí si vůbec nepřipouští, že by pozemský život mohl být ohrožen z vesmíru - a k tomu, aby mohl být organický život na Zemi zcela vyhuben stačí dopad jediného asteroidu.

Už před asi 65 milióny let, na rozhraní druhohor a třetihor, způsobil dopad asteroidu s průměrem jen 10 km vymření dinosaurů a spolu s nimi skončily svoji existenci i další druhy rostlin a živočichů. Ale i tělesa mnohem menší mohou způsobit nedozírné škody. Pro příklad si vezměme explozi, kterou nad Sibiří v červnu 1908 způsobilo těleso s průměrem asi 100 metrů. Tento objekt explodoval ve výšce 8 km a přitom se uvolnila energie odpovídající dvacetimegatunové vodíkové bombě. Pokud by k výbuchu došlo nad obydlenou oblastí, došlo by k totálnímu zničení veškerých budov na obrovském území. A přitom se podle odhadu astronomů Země s podobně velkým objektem srazí zhruba jednou za tisíc let; s tělesem velikosti asteroidu, který vyhubil dinosaury, by se Země měla potkat jednou za 40 miliónů let. Objektivně nutno poznamenat, že vyhynutí dinosaurů bylo vysvětlováno několika způsoby, ale teorie dopadu asteroidu, kterou poprvé v roce 1980 vyslovili Luis a Walter Álvarezovi, je jednoznačně preferovaná.

Podívejme se do minulosti, jak byla vesmírná nebezpečí dříve vnímána.

Prvními kosmickými objekty, jež měly přinášet na Zemi neštěstí, byly komety. Komety byly Aristotelem označeny za hořící plyny v podměsíční sféře, ale už starověké kultury považovaly objevení se komety za zlé znamení. (Poznámka: v současné době se ročně objevuje kolem 15 nových komet - tedy dostatečný zdroj zlých znamení.) Jedním z "důkazů" zlé moci komet byl pád anglického krále Harolda II., jehož konec oznámila kometa pozorovatelná v Anglii na noční obleze (kometa byla o téměř sedm století později označena jako Halleyova kometa).

První skutečné ohrožení Země z vesmíru se začalo objevovat koncem 18. století. Do té doby převládal názor, že příroda - zvířata, rostliny, Země i kosmické objekty - se nemění a jsou stejné jako v minulosti a budou stejné i v budoucnosti. Rozhodující změnu v tomto pohledu na svět přinesly pozorované dopady meteoritů (i přes názor akademiků, že kameny z nebe padat nemohou!). A například v roce 1796 se snažil George Cuvier vysvětlit zkameněliny neznámých tvorů tím, že jejich existenci zničila nějaká katastrofa.

Vědci později diskutovali, zda může meteorit změnit životní podmínky na Zemi v takovém měřítku, aby došlo k vymření druhu. Postupně se dospělo k názoru, že při dopadu dostatečně velkého tělesa k tomu může dojít (a dnešní pohled na tuto situaci je takový, že je reálně možná).

V roce 1994 dostali odborníci zabývající se tímto problémem do rukou důkaz o ničivých následcích dopadu menších objektů na velkou planetu. O rok dříve byla objevena kometa Shoemaker-Levy 9 a z projekce její dráhy se zjistilo, že dopadne na Jupiter. Dopad komety byl velice pečlivě sledován pozemskými i kosmickými přístroji a výsledkem analýzy dopadu bylo, že ničivý potenciál odpovídal šesti miliardám tun TNT. Dopad jednoho z úlomků komety vytvořil oblak o poloměru přes 12.000 km, což je více než dvojnásobek poloměru Země. Poprvé tak byl podán důkaz, že srážka Země s kometou (nebo jiným kosmickým objektem) by měla katastrofické následky.

V souvislosti s dopadem komety na Jupiter se začalo více hovořit o nutnosti zlepšit naše znalosti o objektech, které se nebezpečně přibližují k Zemi. Postupně se rozeběhly různé systémy, včetně automatických), pozorující tělesa přibližující se Zemi.
V roce 2004 tak byl objeven asteroid o průměru kolem 300 metrů - byl pojmenován Apophis a v katalogu planetek má číslo 99942. Analýza jeho dráhy ukázala, že v roce 2029 proletí v blízkosti Země a Měsíce a jejich gravitační působení by mohlo změnit dráhu tak, že by v roce 2036 mohlo dojít ke kolizi se Zemí. Pozdější propočty ale vedly k tomu, že pravděpodobnost zasažení Země je 1:233000. Ovšem v prosinci 2009 byla v Rusku vydána informace, že Apophis je sledován a že se uvažuje o možnostech odklonit tento objekt z jeho dráhy.

V současnosti funguje projekt NASA s označením NEO (Near Earth Object Program), jehož cílem je objevovat asteroidy v blízkosti Země (podle odhadů NASA už bylo objeveno 87 procent "blízkozemních" velkých asteroidů), ale neexistuje žádný projekt, a ani se oficiálně nepřipravuje, k odvrácení případné kolize. V rámci projektu NEO bylo od jeho zahájení v roce 1995 už objeveno 8874 těles, z toho jen v letošním roce, do 16. května, jich bylo zjištěno 427.

Bývalý americký astronaut Russell Schweickart, který je jedním z předsedů pracovní skupiny zabývající se problémem asteroidů řekl, že NASA má úkol "najít nebezpečné asteroidy, ale nemá žádnou záchrannou strategii; nemá povinnost to udělat..."

HLAVNÍ PRAMENY:
[1] L. Fernández Carril: The evolution of near Earth objects risk perception
[2] J. Grygar, V. Železný: Okna vesmíru dokořán, Naše vojsko, Praha 1989
[3] http://neo.jpl.nasa.gov/neo/

-----
Příště: Pilotované orbitální stanice; plánované zveřejnění: 19.5.2012.

Autor: Jan Sedláček | čtvrtek 17.5.2012 6:00 | karma článku: 19,38 | přečteno: 2277x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/