Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ohlasy na první sovětskou umělou družici

Start první sovětské umělé družice Země 4. října 1957 vyvolal ve světě velké nadšení a ohlasy, které přicházely z celého světa, překvapili sovětské představitele v Moskvě.

Titulní strana listu Komsomolskaja Pravda z 6.10.1957

Původně nikdo takovou odezvu na start první družice ve světě nečekal. Svědčí o tom i fakt, že první zpráva o vypuštění sovětské družice byla uveřejněna 5. října 1957 v ústředních denících jen pod titulkem

"Oznámení TASS". Zpráva sice byla na prvních stranách, ale nebyla nijak zvýrazněna a mezi ostatními se jednosloupcová správa ztratila (viz ilustrace vlevo). Ovšem po ohlasech z ciziny dokázaly ústřední orgány sovětské strany rychle zareagovat a využít všeobecné nadšení k rozsáhlé propagandě. Následující

den už ústřední tiskový orgán "Pravda" vyšel s jedinou informací a na první straně s celostránkovým titulkem: "První na světě umělou družici Země vyrobili v sovětské zemi" (viz ilustrace vpravo). Jak se o první družici referovalo v tehdejším československém tisku je možné vidět na iDnes.cz v sekci Věda & Vesmír v seriálu "Sputnik 1 - družice, která změnila vše" .

Články na Technetu iDnes jsou zaměřeny na Mladou frontu, ale ve stejném duchu psaly tehdejší "nejdůležitější" československé noviny Rudé právo. Ty přinesly první informaci 6. října (tehdy denní tisk vycházel i v neděli) a pod titulky "Celý pokrokový svět se raduje nad ohromným úspěchem socialistické vědy", "Sovětská umělá družice krouží kolem Země" a "Umělá družice byla v sobotu ve 23,49 hod. nad Prahou" referovaly s nadšením o sovětské družici. Zprávy a komentáře se na stránkách Rudého práva objevovaly prakticky denně až do 4. listopadu - to byla vypuštěna druhá družice s psíkem Lajkou na palubě.

A co ke družici Sputnik 1 napsal další tisk:

Americký New York Times ve svém obsáhlém hodnocení mj. uvedl, že  "...už nyní je jasné, že 4.10.1957 navěky vejde do historie jako den jednoho z největších vítězství člověka..." A v další části pak: "Tento konkrétní symbol budoucího osvobození člověka z vlády sil, jež ho připoutávají k Zemi, byl vytvořen a vypuštěn sovětskými vědci a techniky. Všichni lidé na světě jim musí být vděční. Je to počin, na nějž může být hrdé celé lidstvo...".

Americká agentura UP kromě popisu družice a dráhy jejího letu kolem Země zdůraznila, že "90% hovorů o umělé družici probíhalo v USA, ale jak se ukázalo 100% práce bylo provedeno v Sovětském svazu".

Nicméně americká CIA (Central Intelligence Agency) vydala 5. října doporučení americkému tisku, aby nebylo zdůrazňováno prvenství Sovětského svazu při vypuštění umělé družice a stanice Hlas Ameriky dostala příkaz, aby neoslavovala sovětský úspěch a neuváděla vypuštění družice jako doklad o převaze sovětské vědy.

Také americký prezident Dwight Eisenhover po přijetí zprávy změnil svůj víkendový program (družice startovala v noci z pátku na sobotu) a vrátil se do Bílého domu ve Washingtonu. Eisenhower zaslal sovětským představitelům blahopřejný telegram a pro americké občany vydal prohlášení, ve kterém se snažil bagatelizovat vypuštění družice. Jenže Sputnik měl na americké veřejné mínění stejný účinek, jako přepadení Pearl Harboru, jak situaci komentoval jeden novinář. Průměrný americký občan považoval vypuštění družice jako technologické zaostávání USA a zejména i v souvislosti s tím, že ruská družice vážila téměř 200 liber (přes 83 kg) a americká, o níž se zatím jen hovořilo jen 3,5 libry. Američané to v době studené války konce padesátých let považovali za významný nepoměr, který může být předzvěstí hrozivých následků.

Prezident Eisenhower také svolal na 8. října 1957 tajnou konferenci, na níž se zástupci všech složek armády a zástupci největších průmyslových podniků projednával důsledky startu sovětského Sputniku. Průmysl byl pozván proto, že reakcí burzy na zprávy o Sputniku byl pokles akcií na newyorské burze v celkové částce 4 miliard dolarů. Záznam z porady byl označen za tajný a k jeho odtajnění a zveřejnění došlo až v roce 1976.

Na závěr ještě jedna perlička z tehdejšího tisku: Pařížský večerník France Soir 9. října 1957 napsal, že jistý newyorský obchodník prodal za prvních pět dní po vypuštění první sovětské umělé družice více kukátek, než jich prodal za celý předcházející rok.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Sedláček | sobota 13.10.2012 6:00 | karma článku: 10,01 | přečteno: 865x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/