Nová expedice míří k ISS

Dnes v noci, přesněji ve 22:31 hod. našeho času, má z kosmodromu Bajkonur odstartovat kosmická loď Sojuz TMA-09M, která dopraví na Mezinárodní kosmickou stanici (ISS) trojici kosmonautů a doplní tak stav posádky na šest osob.

Posádka lodi Sojuz TMA-09M: (zleva) Karen Nyberg[ová], Fjodor Jurčichin, Luca ParmitanoNASA

Posádka lodi Sojuz je vskutku mezinárodní:
Velitelem lodi je ruský kosmonaut Fjodor Nikolajevič Jurčichin, veterán kosmických letů, který odletí ke svému čtvrtému pobytu v kosmu;
prvním palubním inženýrem je italský astronaut Luca Salvo Parmitano, zastupující Evropskou kosmickou agenturu, pro něhož je to první let do vesmíru a
druhým palubním inženýrem je americká astronautka Karen LuJen Nyberg[ová], která se vydává ke své druhé kosmické výpravě.

A před touto trojicí je téměř šestiměsíční práce na ISS; podle plánu se mají na Zemi vrátit 11. listopadu.

Před Expedicí 36, jejímiž dalšími členy jsou Pavel Vinogradov, Aleksandr Misurkin a Chris Cassidy (na stanici jsou už od 28. března), je celá řada úkolů. Z nich nejzávažnějšími je celkem pět výstupů do volného vesmíru. V průběhu léta tak uskuteční dvojice ruských kosmonautů Jurčichin a Misurkin tři výstupy a americko-evropská dvojice Cassidy, Parmitano dva výstupy.

První výstup je naplánován na 26. června a jeho hlavním cílem jsou opravy a údržba ruského modulu Zarja, který je nejstarší částí stanice. Modul odstartoval do vesmíru v roce 1998 a patnáctiletý pobyt v kosmických podmínkách se na jeho stavu projevil, jak řekl při předletovém rozhovoru s novináři kosmonaut Jurčichin.

Dva výstupy z amerického segmentu stanice se uskuteční 9. a 16. července a astronauti při nich zajistí propojení napájecích kabelů z amerického segmentu k nové pozici připravované pro ruský modul Nauka. Astronauti dále vymění kameru, zkontrolují funkci chladicího zařízení a demontují vzorky materiálů, které byly delší dobu vystaveny podmínkám kosmického prostředí. V neposlední řadě zajistí obsluhu experimentů umístěných na vnějším povrchu stanice.

Další dva ruské výstupy jsou naplánovány na 15. a 21. srpen a úkolem kosmonautů bude pokračovat v přípravě kabeláže pro připojení nového ruského modulu Nauka; svou práci naváží na předchozí americké výstupy. Se startem nového vědeckého modulu se předběžně počítá v prosinci letošního roku. Druhotným úkolem kosmonautů bude provést revizi vnější tepelné izolace a pořízení fotodokumentace stavu vnějšího pláště stanice.

Pestrý bude také provoz nákladních lodí přilétajících k ISS. Ještě v červnu přiletí evropský zásobovací modul ATV-4 Albert Einstein, v červenci ruský Progress M-20M a v srpnu japonský modul Kounotori-4 (HTV-4). A pokud se potvrdí plány americké soukromé společnosti Orbital Science Corp., přiletí 12. září k ISS nákladní loď Cygnus při svém premiérovém zkušebním zásobovacím letu.

Před novou posádkou je tedy nabitý program...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Sedláček | úterý 28.5.2013 15:50 | karma článku: 14,09 | přečteno: 286x