Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mezinárodní geofyzikální rok a družice

Začátek padesátých let přináší realistické úvahy o vypuštění vědecké umělé družice Země a rozvoj raketové techniky se přibližoval k tomu, co je zapotřebí pro vynesení družice na oběžnou dráhu.

J. Hagerty (sedící druhý zleva) se skupinou vědců před vyhlášením o vypuštění americké umělé družice

Články v odborném a populárním tisku se objevují na Západě i na Východě. V Sovětském svazu se v říjnu 1951 v časopisu Pioněrskaja pravda objevil článek M. K. Tichonravova, který se zabýval přípravou letů do vesmíru a Tichonravov zde napsal, že v nejbližších 10 až 15 letech se podaří vytvořit umělou družici Země. V následujícím roce píše Ário Šternfeld v sovětském časopise Těchnika moloďoži sérii článků o kosmonautice. Ve Spojených státech se problematikou kosmického letu zabýval Wernher von Braun v několika článcích pro časopis Collier's Magazine.

Také v odborných kruzích se začala prosazovat myšlenka umělé družice. A velkým impulzem pro vývoj družice se stalo vyhlášení  Mezinárodní rady vědeckých svazů (ICSU) o přijetí návrhu na Mezinárodní geofyzikální rok. Tento projekt navazoval na Mezinárodní polární roky, které probíhaly v letech 1882 až 1983 a 1932 až 1933 a jejich cílem bylo zkoumání polárních oblastí Země. Nově vyhlášený Mezinárodní geofyzikální rok (MGR) měl zahrnovat komplexní výzkum Země; od jejího nitra až po horní hranice atmosféry.

ICSU vyhlásila MGR na svém zasedání v roce 1952 a ještě v témže roce ustavila pro realizaci akce přípravný výbor CSAGI (Comité Spaciale de l'Année Géophysique Internationale), do jehož čela jmenoval významného britského geofyzika Sydneye Chapmana. CSAGI v rámci příprav MGR zřídil dvě pracovní skupiny, které se věnovaly myšlence doplnit výzkumy měřeními zpoza hranic atmosféry. Skupiny nakonec dospěly k závěru, že taková měření by byla nesporným přínosem a doporučily, aby se družicová měření zařadila do doporučených metod výzkumu v rámci MGR. Rozhodujícím faktorem bylo, zda je současná raketová technika, za vynaložení přiměřených finančních prostředků, schopná družici na dráhu dopravit. Členové CSAGI po vášnivých debatách dospěli k závěru, že družici vytvořit lze, ovšem řada názorů se klonila spíše k raketové sondáži vysoké atmosféry.

Začátkem října 1954 se v Římě konalo zasedání výboru CSAGI, které na závěr svého jednání přijímá 4. října usnesení, v němž se mj. uvádí, že "výbor doporučuje věnovat pozornost myšlence vypuštění malé družice, vybavené vědeckými přístroji..." Tento bod byl zařazen na základě doporučení americké delegace a někteří delegáti se domnívali, že Američané si tak připravili půdu pro nátlak na Washington. Jednání výboru CSAGI se účastnili i zástupci Akademie věd SSSR, ale ti k této problematice nevystoupili.

Na začátku roku 1955 projednávaly v USA závěry římského zasedání CSAGI Národní akademie věd a Národní vědecké nadace a obě se shodly na tom, že Spojené státy by měly družice vypustit. Na základě toho je zahájeno jednání s armádou, jež jediná má k dispozici příslušnou raketovou techniku, a posílají návrh do Bílého domu. Projekt následně posuzuje Vědecký poradní výbor prezidenta a v květnu je návrh postoupen Národní bezpečnostní radě ke konečnému rozhodnutí. A 29. července 1955 tiskový tajemník prezidenta Eisenhowera James Hagerty vyhlásil, že prezident souhlasí s plánem na vypuštění malé automatické umělé družice, která bude americkým příspěvkem k Mezinárodnímu geofyzikálnímu roku.

O den později vydává sovětská tisková agentura TASS zprávu, že také Sovětský svaz připravuje pro Mezinárodní geofyzikální rok umělou družici. A 2. srpna 1955 to potvrzuje akademik Leonid Sedov na kodaňském astronautickém kongresu. Mnozí američtí činitelé to ovšem považovali za propagandistický tah, neboť žádné hlášení zpravodajských služeb neuvádělo, že by se Sovětský svaz k takovému kroku připravoval. Naopak v USA už byly v plném proudu práce dokonce na dvou projektech - Vanguard a Orbiter - a právě v srpnu 1955 se rozhodovalo, který z nich dostane přednost. Nakonec na doporučení komise vedené dr. Homerem Stewartem byl pro další vývoj doporučen projekt Vanguard s rozpočtem 11 miliónů dolarů.

Byla tak otevřena cesta k první umělé družici.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Sedláček | sobota 22.9.2012 6:00 | karma článku: 10,54 | přečteno: 644x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Češi s kradenými věcmi v Rakousku při honičce s policií proráželi zábrany

7. května 2024

Rakouská policie dnes v okrese Freistadt zatkla dvojici Čechů s kradenými věcmi vysoké hodnoty....

Kreslíř přežil útok na Bataclan, teď traumatizovaný spáchal sebevraždu

7. května 2024  21:05

Francouzský kreslíř Fred Dewilde, který přežil teroristický útok na hudební klub Bataclan, spáchal...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  20:54

Izraelská armáda v úterž zahájila operace na východě Rafáhu, který leží na jihu Pásma Gazy a kde...

Zdechovský se musí omluvit Němcovi za meme. Odvolám se, říká europoslanec

7. května 2024  20:42

Europoslanec Tomáš Zdechovský se musí omluvit advokátovi Petru Němcovi za protiprávní jednání na...

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/