KLDR a rezoluce RB OSN

Minulý týden přes protesty řady zemí, a to včetně Ruska, odpálila KLDR svoji třístupňovou raketu Unha-3, která měla na oběžnou dráhu kolem Země vynést družici Kwangmyongsong-3. Tímto pokusem byly vážně porušeny rezoluce Rady bezpečnosti OSN, které Severní Koreji zakazují testování balistických raket.

Hlasování v Radě bezpečnosti

Podle odborníků je vypuštění družice jen zástěrkou pro zkoušku balistické mezikontinentální rakety. Podle fotografií pořízených na základně Sohae u města Dončang-ri, kam byli několik dní přes startem vpuštěni zahraniční novináři, panuje určitá shoda mezi nosnou raketou Unha-3 a dříve testovanou mezikontinentální raketou Taepodong-2. Proto severokorejské plány odsuzovala většina zemí světa a řada předních světových politiků vyzývala KLDR k zastavení pokusu.

Severokorejský režim ale výzvy ignoroval; postoj KLDR jasně vyjádřil Rju Kum-čol, představitel severokorejského výboru vesmírných technologií, který řekl, že "neuznáváme žádné rezoluce OSN, které omezují naši suverenitu. Každý národ na této planetě má právo mít satelit..." (citováno dle [1]).

Podívejme se nyní na rezoluce OSN, které bývají v souvislosti se severokorejským raketovým testem spojovány.

Nejčastěji je zmiňována rezoluce Rady bezpečnosti číslo 1874, která byla jednomyslně schválena v červnu 2009 a byla reakci na severokorejský jaderný test (KLDR uskutečnila podzemní jadernou zkoušku 25. května 2009). Rezoluce vybízela členské státy OSN ke kontrole veškerého zboží dopravovaného z a do KLDR a v případě záchytu materiálů využitelného v jaderném programu toto zboží zničit, dále vyzvala KLDR, aby odvolala své oznámení o odstoupení od smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Z pohledu raketových technologií obsahuje rezoluce ustanovení, aby členské státy OSN zastavily finanční podporu všech programů, které by mohly přispět k rozvoji jaderných zbraní a balistických raket, a aby Severní Korea neprováděla žádné další zkoušky jaderných zbraní a balistických raket.

Reakcí severokorejské vlády na rezoluci číslo 1874 bylo uspořádání protestní manifestace, které se v Pchjongjangu účastnilo na sto tisíc lidí. A Kim Ki Nam, tajemník ústředního výboru strany korejských pracujících, v této souvislosti řekl, že rezoluci a prosazení sankcí mají na svědomí Spojené státy, které tak chtějí oslabit KLDR.

Další rezolucí Rady bezpečnosti zabývající se severokorejským raketovým programem je rezoluce číslo 1695, jež byla (opět jednomyslně) přijata v červenci 2006. Tato rezoluce zakazuje prodávat do Severní Koreje jakýkoliv materiál použitelný pro její program balistických střel a zavazuje členské státy OSN nekupovat z KLDR zakázané zbraně a technologie. Součástí rezoluce je také výzva pro KLDR, aby se zdržela dalších raketových testů.

K této rezoluci zveřejnila (Severo)Korejská centrální tisková agentura 16. července 2006 prohlášení ministerstva zahraničních věcí, ve kterém se mj. uvádí, že "naše republika důrazně a ostře odmítá rezoluci Rady bezpečnosti OSN a považuje ji za produkt amerického nepřátelství vůči KLDR. KLDR se necítí být touto rezolucí vázána a zajistí svoji sebeobranu všemi prostředky."

Třetí rezolucí Rady bezpečnosti OSN, která byla nejnovějším raketovým testem porušena, je rezoluce číslo 1718, přijatá 15 členy RB (nikdo nehlasoval proti) v říjnu 2006. Také tato rezoluce požaduje, aby se Severní Korea zdržela dalších jaderných zkoušek (krátce předtím uskutečnila KLDR podzemní jaderný výbuch) a zastavila všechny činnosti související s jejím programem balistických raket. KLDR se současně měla vrátit k přerušeným šestistranným jednáním o zastavení jaderného programu. (Pro zajímavost: součástí sankcí podle této rezoluce byl i zákaz vývozu luxusního zboží do Severní Koreje.)

Severokorejský velvyslanec při OSN Pak Gil Jon k této rezoluci řekl, že Rada bezpečnosti přijala "donucovací" usnesení, které podporuje tlak USA na KLDR. Lidová Korea podle Pak Gil Jona bude i nadále přijímat rázná opatření proti všem americkým útokům. Pozdější prohlášení vydané oficiální tiskovou agenturou KLDR obsahovalo ujištění, že Severní Korea nemilosrdně vrátí úder, pokud bude její suverenita porušena.

A podobná rétorika zní z Pchjongjangu i dnes - severokorejské ministerstvo zahraničních věcí vydalo prohlášení, ve kterém prohlašuje, že další lety raket s družicemi budou pokračovat podle pětiletého plánu kosmických aktivit KLDR. Nový vládce KLDR Kim Čong-un hodlá svým postojem ukázat, že si nenechá nic přikazovat...

HLAVNÍ PRAMENY:
[1] L. Kryzánek: Nervozita stoupá, raketa KLDR může letět už dnes, MF Dnes, 12.4.2012
[2] Mu Xuequan: UN Security Council adopts resolution expanding sanctions on DPRK, Chinaview, 13.6.2009
[3] http://i.cfr.org/content/publications/attachments/dprk.pdf[4] http://www.un.org/News/Press/docs/2006/sc8853.doc.htm

-----
Příště: Pilotované orbitální stanice; předpokládané zveřejnění: 21.4.2012

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Sedláček | čtvrtek 19.4.2012 6:01 | karma článku: 8,11 | přečteno: 732x