Jižní Korea vypustila svoji první družici

Jižní Korea dnes ráno v 8:00 hod. našeho času vypustila svoji první umělou družici a stala se tak 11. zemí, která dopravila umělé kosmické těleso na dráhu kolem Země vlastní raketou.

Start rakety Naro-1

Vlastní raketou by ale mělo být v uvozovkách, protože do rakety Naro-1 zabudovali ruský první stupeň. Dohodu o jeho vývoji podepsal Korejský institut pro kosmický výzkum v říjnu 2004 s Chruničevovým kosmickým střediskem. A při přípravě vzletu spolupracovali na startovní rampě jihokorejští technici s ruskými odborníky.

Jižní Korea se o vypuštění družice pokusila už v letech 2009 a 2010, ale oba pokusy skončily havárií nosné rakety a družice skončily v oceánských vodách. Teprve třetí start vedl k úspěchu. Ovšem ani ten se nezdařil napoprvé - raketa odstartovala až na čtvrtý pokus.

V září 2012 oznámilo jihokorejské ministerstvo školství, vědy a techniky, že družice bude vypuštěna koncem října a v uvedený termín byla raketa vztyčena na startovní rampě. Pro závadu v tankovacím zařízení byl start odložen nejprve o tři dny a později byl zrušen a odložen na neurčito. K poruše tankovacího zaříze se přidaly technické závady prvného stupně, které nebylo možné na rampě opravit a raketa musela být převezena do montážní haly. Začátkem listopadu bylo oznámeno, že závada je vážnějšího charakteru a oprava bude trvat déle, než se předpokládalo.

Další start se měl uskutečnit ve druhé polovině prosince, ale technici stále nebyli spokojeni se stavem prvního stupně a tak se termín startu přesunul do ledna 2013. Mezitím Jižní Korea prohrála "souboj o družici" se svým severním sousedem: KLDR vypustila svoji družici 12. prosince 2012.

Také lednový start rakety Naro-1, původně oznámený na 26. ledna, byl několikrát posunut. Až 25. ledna bylo oficiálně oznámeno, že raketa vzlétne 30. ledna v době mezi 7:55 a 10:30 hod. našeho času, v případě potřeby pak v následujících dnech až do 8. února. Dvě hodiny před začátkem startovního okna byl potvrzen čas startu na 8:00 hod. A ve stanovený čas se raketa Naro-1 s družicí STSat-2C odpoutala ze startovní rampy, ve výšce několika metrů nad zemí "zatancovala" a odletěla vzhůru. Celý vzlet je možné shlédnou na http://www.youtube.com/watch?v=9AFox2Vl3To.

Devět minut po startu pracovnící řídicího střediska oznámili, že družice je úspěšně na oběžné dráze. Jižní Korea tak dovršila několikaleté úsilí o vypuštění své družice "vlastní" raketou. Pro další kosmické lety se už v Jižní Koreji vyvíjejí silnější motory, jež umožní vytvořit skutečně vlastní nosnou raketu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Sedláček | středa 30.1.2013 10:54 | karma článku: 12,52 | přečteno: 741x