Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
F

furtkecal@seznam.cz

26. 1. 2012 16:45
.

R^!!

0 0
možnosti
PK

dolch

26. 1. 2012 8:03
Kyslíková atmosféra

píšete, že od té doby se přestala používat při pozemních testech. Ale mám dojem, že se nepoužívala ani při letech. Až do projektu Gemini se používala normální atmosféra. Čistě kyslíková byl vynález pro Appolo, ale ukázalo se, že je to blbý nápad, takže se od toho upustilo. Ostatně Rusové provedli podobný pozemní experiment, který také dopadl tragicky, dokonce ještě před Appolem 1. Takže ani na ruských lodích se čistě kyslíková atmosféra nikdy nepoužívala. Nebo jak je to?

0 0
možnosti
JS

jamsed

26. 1. 2012 8:19
Re: Kyslíková atmosféra

V lodích Apollo se kyslíková atmosféra při letech používala; směs jedné třetiny dusíky a dvou třetin kyslíku se používala jen při pozemních testech. Kyslíková atmosféra nebyla vyměněna proto, že by to znamenalo přestavět celou kabinu, protože O2 atmosféra se využívala za sníženého tlaku, "směsná" atmosféra vyžaduje tlak vyšší.

Na raketoplánech se od čistě kyslíkové atmosféry upustilo.

Ruská strana používala od samého počátku na svých lodík atmosféru ze směsi kyslíku a dusíku.

Pozemní experiment, který uvádíte, proběhl v březnu 1961 v Institutu biologických problému v Moskvě. Tam při neopatrné manipulaci s lihem navlhčeným tampónem vznikl požár, při němž uhořel Bondarenko. Při pokusu byla použita kyslíková atmosféra za sníženého tlaku.

Někteří odborníci spekulují, že pokud by Američané tuto nehodu znali, nemuselo k tragédii na Cape Canaveral dojít (Rusové úmrtí Bondareka tajili až do osmdesátých let).

0 0
možnosti
  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/