Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Americký raketoplán vzlétl naposledy

Dnes v 17:29 odstartoval před zhruba miliónem diváků ke svému poslednímu letu americký raketoplán Atlantis, který svým letem k Mezinárodní kosmické stanici současně uzavírá více než třicetiletou éru těchto pilotovaných strojů.

Čtyřčlenná posádka raketoplánu Atlantis - Ferguson, Hurley, Magnus[ová], Walheim - má dovést v modulu MPLM zásoby a vybavení na Mezinárodní kosmickou stanici a během připojení se uskuteční jeden výstup astronautů do volného vesmíru - Fossum a Garan z posádky stanice. Podle letového plánu by měl let STS-135/ULF7 skončit 20. července 2011 v 7:06 hod. místního času přistáním na dráze letiště Kennedyho kosmického střediska na Floridě.

Při této příležitosti vzpomeňme první let amerického raketoplánu (Columbia s posádkou John Young, Robert Crippen), který se uskutečnil 12. dubna 1981, právě v den 20. výročí prvního pilotovaného kosmického letu. Start ve výroční den nebyl plánován, ale termín vyplynul z několikerého odkladu prvního startu; zejména se jednalo o posuny termínu startu z technických důvodů. Například v roce 1978 se na tom "podepsaly" i nezdařené zkoušky hlavních motorů SSME (Space Shuttle Main Engines). Podle prvotních představ měly raketoplány zahájit zkušební lety už koncem sedmdesátých let.

Pro základní zkoušky - pevnostní testy a pro lety v atmosféře - byl postaven raketoplán Enterprice (výrobní číslo 101). Po provedení pevnostní a vibračních zkoušek byl testován při letu na hřbetě upraveného Boeingu 747 (tyto lety současně sloužily jako zkouška pro budoucí přelety mezi základnou Edwards a Cape Canaveral). Testy zabezpečovalo středisko NASA Dryden Flight Research Center na základně Edwards AFB v Kalifornii se uskutečnilo celkem osm takových přeletů, při třech z nich byla v raketoplánu dvoučlenná posádka. Mezi srpnem a říjnem 1977 se pak uskutečnily volné lety v atmosféře, které končily přistáním na dráze na dně vyschlého solného jezera v Kalifornii. Při pěti letech se střídaly posádky ve složení Fred W. Haise, Charles G. Fullerton a Joe H. Enge, Richard H. Truly. Raketoplán Enterprice nemohl být upraven pro lety do vesmíru, a tak po uskutečnění zkušebních letů v atmosféře jeho služby u NASA prakticky skončily.

Hlavním cílem stavby flotily raketoplánů bylo podstatně snížit náklady na vynášení družic na oběžnou dráhu, provádění oprav družic na dráze a případně snos některých družic z dráhy zpět na Zemi. Původní plány předpokládaly, že každý stroj (pro první etapu se plánovaly čtyři) poletí do kosmu až stokrát. Nakonec všech pět exemplářů uskutečnilo dohromady "jen" 135 letů do vesmíru.

Jako první se zmíněného 12. dubna 1981 do kosmu dostal raketoplán Columbia (výrobní číslo 102), který startoval 28x a při posledním letu 1. února 2003 při návratu do atmosféry havaroval a přitom zahynula celá jeho sedmičlenná posádka. Havaroval i raketoplán Challenger, který byl 28. ledna 1986 při svém desátém startu (let STS 51-L) zničen explozí paliva vnější nádrže ET (External Tank), jež byla poškozena jedním ze startovacích motorů SRB (Solid Rocket Boosters). Také při této události zahynula celá sedmičlenná posádka.

Náhradou za zničený Challenger byl později postaven pátý raketoplán Endeavour; mimochodem podle úplně prvních výhledů mělo být postaveno právě pět strojů. Do kompletní sestavy amerických raketoplánů patřily ještě stroje pojmenované Discovery a Atlantis. Přestože byly všechny stroje průběžně modernizovány (zejména vybavení pilotní kabiny a elektronika), zůstávaly svým technickým řešením na úrovni sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. Raketoplán byl považován za pevný základ pilotovaných letů a tak americký NASA souběžně nevyvíjel žádnou novou kosmickou loď, což mu mnozí kritici vytýkali. Argumentovali tím, že během dvanácti let realizace programu Apollo se američtí astronauti dostali až na Měsíc, ale za čtyřicet let programu Space Shuttle jen létali po nízkých oběžných drahách. Příští americké kosmické lodě už mají být výsledkem vývoje v soukromém sektoru a NASA by měla tyto lodě od amerických firem nakupovat už jako hotový výrobek, včetně všech s tím spojených služeb.

Lety raketoplánů nepotvrdily původní předpoklady o snížení nákladů na vynesení užitečného zatížení a naopak se ukázalo, že klasické nosné rakety jsou vhodnějším (a nakonec i levnějším) prostředkem pro tyto účely. Na druhou stranu nelze pominout nenahraditelnou účast raketoplánů při budování Mezinárodní kosmické stanice - bez účasti raketoplánů by stanice v takovém rozsahu jako je dnes nemohla být nikdy postavena (přestože stanice nebude nikdy postavena tak velká, jak se nejdříve plánováno). A další plus pro raketoplány je několik úspěšných misí při opravách objektů na oběžné dráze a zejména "záchrana" a modernizace Hubbleova kosmického teleskopu.

Poslední let tak uzavírá více než třicetiletou přítomnost raketoplánů v americké pilotované kosmonautice. Nedávno NASA spočítal, že celý program (mimo posledního letu STS 135) přišel na 209 miliard dolarů (v cenách roku 2010); první let raketoplánu stál 20 miliónů dolarů (v cenách roku 1980), současná cena jednoho letu je kolem 1,6 miliardy dolarů. A v roce 2005 tehdejší administrátor NASA M. Griffin v rozhovoru pro USA Today řekl, že mnoho v programu neproběhlo tak, jak by bylo potřebné, a raketoplány neumožnily dosáhnout organizaci dalších přesvědčivých úspěchů.

Pro americké astronauty nastává čas, kdy do vesmíru budou létat jen na ruských Sojuzech a budou netrpělivě sledovat vývoj nových dopravních prostředků, které pro NASA vyvíjejí americké soukromé firmy, případně nějaké modifikace kosmické lodi ze zastaveného projektu Orion. A většina Američanů doufá, že přestávka ve vlastních kosmických výpravách nepotrvá šest let jako mezi ukončení letů lodi Apollo (1975) a zahájením letů raketoplánů (1981).

Autor: Jan Sedláček | pátek 8.7.2011 17:45 | karma článku: 11,53 | přečteno: 1394x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/