Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

26.11.: události v kosmonautice

Vybraná výročí a události z kosmonautiky a raketové technikyúterý 26.11.2013

40. výročí letu britské sondážní rakety Skylark (let AC SL1206) ze základny Woomera; dostup 238 km.
50. výročí startu sondážních raket Nike Apache (dostup 172 km) a Nike Cajun (151 km) z Wallops Island.
50. výročí narození Richarda Roberta Arnolda, amerického astronauta (absolvoval jeden kosmický let).

******

Posádka ruského segmentu Mezinárodní kosmické stanice (Kotov, Rjazanskij, Tjurin) má naplánována podrobná lékařská vyšetření, včetně konzultace zdravotního stavu s lékaři v pozemním středisku, kontrolu stavu ruských modulů, údržbu systému dodávky vody v ruském segmentu a systémů transportních lodí Sojuz a technickou údržbu systému zabezpečení životních podmínek. Kosmonauti dále zabezpečí obsluhu probíhajících experimentů a prověří komunikační prostředky. Posádka amerického segmentu (Hopkins, Mastracchio, Wakata) má v plánu údržbu a testování satelitní komunikace a připojení k internetu, doplnění atmosféry v japonském modulu Kibo, údržbu systému recyklace vody, aktivaci a obsluhu vědeckých experimentů a natáčení výukového videa. Kosmonauti budou v rámci vzdělávacích projektů asi 20 minut diskutovat o životě a práci na stanici se studenty Charles County Maryland Public School.

*

Na startovním komplexu LC-40 kosmodromu na Cape Canaveral se uskutečnil poslední pokus o odpočet k vypuštění nosné rakety Falcon 9 v1.1 s telekomunikační družicí SES-8. Pokus byl zastaven kolem 23:30 UT v čase T-3:40 min. (startovní okno končí ve 23:43 UT). Společnost SpaceX zatím neupřesnila důvod zrušení letu. Později společnost SpaceX oznámila, že vypuštění telekomunikační družice SES-8 operátora SES World Skies nosnou raketou Falcon 9 bylo odloženo pro technické závady. Potíže nastaly v systému dodávky kapalného kyslíku do spalovacích komor motorů Merlin 1D prvního stupně. Nový termín startu byl stanoven na čtvrtek 28. listopadu v 17:38 hod. EST (22:38 UT).

*

NASA oznámil, že rover Curiosity pokračuje od soboty 23. listopadu ve vědeckých výzkumech, které byly 17. listopadu přerušeny po zjištění poklesu napětí v systému dodávky elektrické energie k podvozku vozítka. Změny napětí neměly vliv na bezpečnost roveru a jako pravděpodobná příčina byla určena porucha v termoelektrickém generátoru, jež neovlivní další činnost laboratoře na povrchu Marsu.

*

Čínský měsíční rover, který vysadí přistávací modul sondy Chang'e-3, ponese pojmenování Yutu, oznámil to zástupce šéfa čínského lunárního programu Li Benzheng. Jméno vzešlo z internetového hlasování, jehož se účastnili zájemci z celého světa a pro jméno Yutu přišlo v posledním kole více než 650 tisíc hlasů (z celkových 3,4 miliónu). Yutu je jméno bílého králíky, který podle staré čínské legendy doprovázel princeznu Chang'e na cestě na Měsíc. Dále mluvčí Wu Zhijian řekl, že čínská lunární sonda odstartuje na začátku prosince a přistávací modul s vozítkem Yutu přistane na Měsíci v polovině prosince. Je to první pokus Číny o přistání na cizím nebeském tělese a Wu zdůraznil, že 80 procent použitých technologií je zcela nových. Vozítko Yutu může po měsíčním povrchu jezdit samostatně, nebo řízeno na dálku; jeho maximální rychlost dosáhne až 200 metrů za hodinu.

*

Americká společnost Bigelow Aerospace zveřejnila studii o možné spolupráci soukromých firem při rozvoji americké pilotované kosmonautiky. Ve sedmdesátisedmistránkové zprávě Bigelow podrobně rozebírá možnosti vzájemně výhodného partnerství soukromého sektoru a kosmické agentury. Bigelow dále navrhuje budování stálé měsíční základny a dopravní sítě pro přepravu lidí a materiálu na Měsíc a navrhuje při tom využít zkušeností získaných při vývoji soukromých lodí pro zásobování Mezinárodní kosmické stanice. Prozatím nevyřešenou otázkou je podle studie problematika soukromého vlastnictví ve vesmíru, kterou upravuje smlouva z roku 1967 a která zakazuje veškeré majetková nároky na kosmická tělesa.

*

Vicepremiér ruské vlády Dmitrij Rogozin řekl novinářům, že 9. prosince by mohl být znám nový ředitel budovaného kosmodromu Vostočnyj. Přestože kosmodrom zatím není dokončen, Rogozin souhlasí s tím, že je potřebné jmenovat ředitele, který bude koordinovat postup dalších prací. A přestože doporučení na jmenování ředitele vzešlo od ředitele Roskosmosu Olega Ostapenka, kosmická agentura zatím nedoporučila žádného kandidáta.

*

Japonská kosmická agentura JAXA oznámila, že byla zahájena spektroskopická pozorování z kosmické observatoře Hisaki (SPRINT-A). Prvními objekty pozorování byly planety Venuše a Jupiter a potvrdilo se, že ultrafialový spektrometr EUV pracuje správně. Již dříve proběhla testování kamery FOV a také u ní byla potvrzena normální činnost. Družice tak byla zařazena do standardního provozu.

******
Další informace na http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/

Autor: Jan Sedláček | úterý 26.11.2013 19:06 | karma článku: 6,45 | přečteno: 166x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/