25 let indického dálkového průzkumu Země

Indie má v současné době vybudován systém civilního dálkového průzkumu Země, který je největším podobným systémem na celém světě. Od startu první družice systému uplynulo v polovině března 25 let.

Indická družice typu IRS-1

Indický systém dálkového průzkumu Země se začal budovat v osmdesátých letech minulého století a jeho cílem bylo vytvořit síť, která by nepřetržitě kontrolovala přehled o situaci na indickém subkontinentu. Indie je po Bangladéši nejohroženější zemí pokud se táká záplav a podle National Flood Control Comission Report z roku 1980 jsou nejohroženějšími oblastmi povodí řek Ganga a Brahmaputra. A právě sledování vlivů povodní na změnu říčních toků a vliv erozí břehů na povodňová rizika bylo prvním úkolem indických družic pro dálkové sledování zemského povrchu.

První družice zabývající se sledováním zmíněných jevů byl satelit IRS-1A (Indian Remote Sennsing), který byl 17. března 1988 vypuštěn sovětskou raketou Vostok-M z kosmodromu Bajkonur a jehož data se stala zdrojem pro několik studií dálkového průzkumu Země pro sledování povodňových rizik. Družice IRS-1A zachytila ještě v roce 1988 průběh ničivých záplav Brahmaputry v Assamu, Gangy v Biháru a řek Sutlej a Beas v Paňdžábu.

Další družice IRS-1B (z Bajkonuru) a IRS-P2 (poprvé v této sérii vynesena indickou raketou PSLV z indického kosmodromu Šríharikota) odstartovaly počátkem devadesátých let a jejich přičiněním se podařilo podrobně zdokumentovat změny v toku řek Sulej a Bhagirathi v Bengálsku. Tato družice se významně podílela na studii eroze břehů Gangy a na základě získaných dat z této družice byl zpracován plán řízení protipovodňových akcí.

V roce 1995 byla na oběžnou dráhu vypuštěna další družice - IRS-1C -, která dále vylepšila možnosti zkoumání povodní. Její snímače byly schopny zachyti oblast v šířce 810 km a tím byla specialistům dána možnost pozozovat povodňovou situaci v oblasti celého spolekového státu. Touto družicí zahájila Indická kosmická agentura (ISRO) fázi budování operačního systému dálkového průzkumu, který má v současnosti v provozu dvanáct družic, pozemní stanice a infrastrukturu pro sběr a zpracování dat. Současně s vývojem hardware se budoval i tým specialistů pro zpracování a vyhodnocování dat. Díky tomu je Indie jednou z mála zemí světa, která má autonomní systém poskytující dokonalý a nepřetržitý přehled o aktuální situaci.

Družice řady IRS přispívají nejen ke zvládání povodňových situací, ale staly se rovněž důležitou součástí systému řízení záchranných operací při dalších mimořádných událostech a přispívají k omezení vzniklých škod.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Sedláček | pondělí 8.4.2013 9:06 | karma článku: 9,10 | přečteno: 366x