23.11.: události v kosmonautice

Vybraná výročí a události z kosmonautiky a raketové technikysobota 23.11.2013

40. výročí startu sondážní rakety Aerobee 200A (let NASA 26.09US); základna White Sands, dostup 250 km.
50. výročí vypuštění balistické rakety R-16U v rámci státních zkoušek; základna Bajkonur; dostup 1200 km.

******

Posádka Mezinárodní kosmické stanice (Kotov, Rjazanskij, Tjurin, Hopkins, Mastracchio, Wakata) má naplánován běžný sobotní program, v jehož rámci zajistí úklid vnitřních prostor stanice (tři hodiny), technickou údržbu systému zabezpečení životních podmínek a pravidelnou denní kontrolu stavu vnitřních prostor stanice. Kosmonauti dále absolvují dvouhodinové cvičení na cvičebních strojích a ve zbylém čase se věnují osobním aktivitám, v jejichž rámci zabezpečí kontrolu probíhajících vědeckých experimentů.

*

Kazachstán vyčíslil ekologické škody způsobené při havárii nosné rakety Proton-M z 2. července letošního roku na 89 miliónů dolarů (13 690 747 305 tenge), oznámilo to v Astaně tiskové oddělení ministerstva životního prostředí a vodních zdrojů Kazachstánu. Informace o vyčíslené škodě byla předána ruské Federální kosmické agentuře (Roskosmos).

*

Společnost Arianespace oznámila, že vypuštění evropské astronomické družice Gaia se z kosmodromu v Kourou uskuteční 19. prosince 2013 v 09:12 UT (dříve se uvažovalo o termínu 20.12.). Původní termín startu byl 20. listopadu, ale testy ukázaly nutnost provedení dodatečných kontrol vybavení teleskopu a proto byl start o měsíc odložen.

*

Administrativa prezidenta Obamy zveřejnila novou strategii národní politiky při pronikání do vesmíru. Strategie podporuje dříve oznámené priority: podpora soukromých amerických společností při vývoji pilotovaných lodí pro lety na nízkou oběžnou dráhu a úkol pro NASA připravit prostředek pro pilotované lety mimo oběžnou dráhu. Administrátor NASA Charles Bolden k tomu řekl, že agentura tak musí věnovat své omezené prostředky na hlavní cíl a snažit se o jejich co nejlepší využití.

*

Ve voroněžském KBChA proběhly úspěšné testy nového kyslíko-vodíkového raketového motoru RD0146D, který je připravován pro nosnou raketu Angara A-5. Statické zkoušky proběhly 20. listopadu na zkušebním stavu KBChA a byly při nich imitovány podmínky skutečného letu.

*

V časných ranních hodinách byla na kosmodromu Bajkonur zahájena přeprava nosné rakety Sojuz-U s nákladní kosmickou lodí Progress M-21M na startovní rampu. Po ustavení rakety do vertikální polohy byly zahájeny práce prvního startovního dne. Start nákladní lodi k Mezinárodní kosmické stanici je naplánován na 25. listopadu ve 20:53 UT.

*

Stálý zástupce Evropské kosmické agentury v Moskvě Rene Pischel řekl, že ESA je zcela spokojena s prací nosné rakety Rokot a urychlovacího bloku Briz-KM, které dopravily na plánovanou dráhu evropské družice Swarm. Podle dostupných informací jsou družice na správné dráze a komunikují s řídicím střediskem. Pischel tak reagoval na informace některých sdělovacích prostředků, že Briz-KM nedosáhl plánovanou dráhu.

******
Další informace na http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Sedláček | sobota 23.11.2013 21:22 | karma článku: 6,14 | přečteno: 130x