18.11.: události v kosmonautice

Vybraná výročí a události z kosmonautiky a raketové technikypondělí 18.11.2013

40. výročí startu sondážní rakety Canopus (Rigel); základna CELPA (Argentina), dostup 250 km.
40. výročí startu sondážní rakety Javelin (let NASA 8.63UI-II); základna Natal, dostup 650 km.
50. výročí zkušebního startu sondážní rakety Honest John Nike; základna Vandenberg, dostup 163 km.
60. výročí testovacího vypuštění balistické rakety Matador (GM-11104) ze základny na Cape Canaveral.
80. výročí založení moskevské skupiny GIRD (Gruppa Izučenija Reaktivnogo Dviženija), též MosGIRD.
90. výročí narození amerického astronauta Alana Barletta Sheparda, člena prvního týmu astronautů NASA.

******
Ve 21:35 proletí v blízkosti Země planetka 2001 AV43, která se přiblíží na minimální vzdálenost 0,0076 AU (tj. asi 1,1 miliónu km).
******

Ruská část posádky Mezinárodní kosmické stanice (Kotov, Rjazanskij, Tjurin) zajistí instalaci nové verze programového vybavení na centrální počítače (KCP1 a KCP2) a provede antivirovou kontrolu počítačové sítě a laptopů. Kosmonauti dále budou měřit úroveň hluku v ruských modulech, zajistí obsluhu probíhajících experimentů a systému zabezpečení životních podmínek. Americká část posádky ISS (Hopkins, Mastracchio, Wakata) budou většinu času věnovat kontrole a obsluze vědeckých experimentů, budou kontrolovat stav palubních baterií, prověřovat stav životního prostředí na stanici a zajistí údržbu hygienických zařízení. Kosmonauti projdou ultrazvukovým vyšetřením a účastní se dalších medicínských experimentů. Wakata se bude věnovat práci v japonském laboratorním modulu KIBO a přípravě aparatur na nové experimenty.

*

Do montážní haly komplexu 254 (MIK) na kosmodromu Bajkonur byl dopraven kontejner s nákladní kosmickou lodí Progress M-21M, která byla na plnicí stanici vybavena stlačenými plyny a komponenty paliva. V MIKu proběhne závěrečná část předstartovní přípravy lodi před připojením k nosné raketě Sojuz.

*

Na kosmodrom Bajkonur byla dodaná od výrobce ISS im. Rešetnjova telekomunikační družice Ekspress-AM5. Transport kontejneru s družicí proběhl normálně a v příštích dnech bude zahájena předstartovní příprava. Start satelitu je naplánován na 26. prosince.

*

V Antverpách zahájilo jednání 10. ročníku Týdne vesmírného počasí (ESWW - European Space Weather Week), které se v letošním roce zaměří na klíčové inovace v oblasti výzkumu kosmického počasí, na aplikace a s tím spojené služby. Konference je zaměřena nejen na vědeckou a inženýrskou komunitu, ale přítomni jsou rovněž vývojáři aplikací, poskytovatelé služeb i koncoví uživatelé. Jednání 10. ročníku ESWW bude ukončeno 22. listopadu.

*

Kosmonauti vypustí během úterý a středy (19. a 20.11.) z paluby Mezinárodní kosmické stanice k samostatnému letu čtyři malé družice. V úterý budou prostřednictvím speciální aparatury v modulu KIBO vypuštěny tři družice (Pico Dragon, ArduSat-1 a ArduSat-2) a ve středu bude na samostatnou dráhu uvolněna družice TechEdSat-3P, kterou připravili američtí studenti během stáží ve středisku NASA Ames Research Center.

*

Ze startovního komplexu 41 na Cape Canaveral odstartovala v 19:28 hod. našeho času nosná rakety Atlas 5, která 13:50 minut po startu vynesla na základní dráhu (s přibližnými parametry: výška: 167 - 315 km; sklon dráhy k rovníku 26,66°) americkou sondu pro výzkum Marsu MAVEN (Mars Atmosphere and Volatiles EvolutioN). Za dvacet minut bude znovu zapálen motor RL 10 stupně Centaur a bude pokračovat zvyšování dráhy. K oddělení sondy od horního stupně rakety má dojít v 01:20 UT a sonda přejde na přeletovou dráhu k Marsu.

******
Další informace na http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Sedláček | pondělí 18.11.2013 20:00 | karma článku: 8,52 | přečteno: 149x