13.11.: události v kosmonautice

Vybraná výročí a události z kosmonautiky a raketové technikystředa 13.11.2013

40. výročí vypuštění sovětské sondážní rakety M-100 z námořní plovoucí plošiny; dostup 88 km.
50. výročí startu sondážní rakety Aerobee 150 (let AD3.324); základna White Sands, dostup 262 km.
50. výročí havarijního letu balistické rakety Atlas D (158D); základna Vandenberg, dostup 100 km.
50. výročí testovacího vystřelení balistické rakety Minuteman 1B 446; základna Cape Canaveral.
50. výročí schválení výnosu ÚV KSSS a Rady ministrů o výstavbě komplexu pro raketu N1 na Bajkonuru.
60. výročí zkušebního odpálení balistické rakety Nike 1225A ze základny White Sands.

******
V 07:23 UT proletěla v minimální vzdálenosti 0,0370 AU (asi 5,5 miliónu km) od Země planetka 2013 VX4.
******

Ruská část posádky Mezinárodní kosmické stanice (Kotov, Rjazanskij, Tjurin) provede zkoušku dálkového řízení nákladní lodi Progress M-20M a systémů modulu Rassvet. Kosmonauti vymění filtry v systému čištění vzduchu, zajistí obsluhu probíhajících experimentů a technickou údržbu systému zabezpečení životních podmínek. Americká část posádky (Hopkins, Mastracchio, Wakata) bude zajišťovat kontrolu a obsluhu probíhajících experimentů, údržbu vědecké aparatury a absolvují lékařská vyšetření. Wakata se bude věnovat práci na údržbě vybavení japonského modulu Kibo a Mastracchio a Wakata mají vyhrazen čas pro seznámení se s provozem stanice a přebírání denních povinností člena posádky. Celá posádka se účastní pravidelné denní kontroly stavu stanice a dvouhodinového cvičení na cvičebních zařízeních stanice.

*

China Aerospace Science and Space Technology Group slavnostně zahájila v Taianjinu stavbu simulátoru kosmického prostředí KM8. Nové testovací zařízení se po dokončení stane největší vakuovou komorou v zemi a při jeho provozu bude využívána nejmodernější technologie. Dokončení výstavby KM8 se předpokládá ve druhé polovině roku 2014.

*

Nejmenované zdroje z ruského obranného segmentu uvedly, že dodatečné zkušební vypuštění balistické rakety Bulava se do konce letošního roku neuskuteční. Dodatečné zkoušky byly dříve oznámeny po havárii rakety Bulava odpálené 6. října z ponorky Aleksandr Něvskij. Důvodem odkladu nových testů je pokračující práce vyšetřovací komise, která dosud šetří poslední neúspěch rakety Bulava.

*

Tiskové oddělení ruského ministerstva obrany oznámilo, že 9. listopadu při plánovaných pracích na kosmodromu Pleseck zahynuli dva důstojníci technického zabezpečení a další tři vojáci byli zraněni. Všichni se nadýchali jedovatých par při čištění železniční cisterny od zbytků jedovatého paliva pro rakety. Podle předběžných výsledků šetření porušili důstojníci předpisy pro práci s jedovatým raketovým palivem.

*

Jet Propulsion Laboratory oznámila, že sonda Curiosity se 10. listopadu přepnula do běžného pracovního režimu. Curiosity přešla do bezpečnostního režimu 7. listopadu během komunikace s Mars Reconnaissance Orbiter, kdy došlo k neočekávanému resetu. Sonda bude pokračovat v plánovaném programu ode dneška a zítra (14.11.) obnoví také vědecký výzkum.

*

Ze startovního komplexu 1 základny Spaceport America (Nové Mexiko) byla 12. listopadu v 16:15 UT vypuštěna sondážní raketa SpaceLoft XL 8 (SL-8). Hlavice s přístroji vystoupila do výšky 116 km a na padáku bezpečně přistála asi 40 km od místa startu. Raketa startovala v rámci projektu NASA Flight Opportunities Program.

*

Satelitní operátor Hispasat informoval společnost Arianespace, že družice Amazonas, která má být vynesena při letu VA216, vyžaduje další testy. Start Ariane 5 z kosmodromu v Kourou, původně určený na 6. prosince, byl proto odložen. Nový termín startu bude oznámen později.

*

Americká marsovská sonda MAVEN prošla v rámci předstartovní přípravy v Kennedyho kosmickém středisku na Floridě zkouškou Integrated Systems Test. Test je zásadní pro rozhodnutí, zda jsou nosná raketa a sonda připraveny ke startu, který je naplánován na 18. listopadu ve 13:28 hod. místního času (17:28 UT).

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Sedláček | středa 13.11.2013 19:53 | karma článku: 0 | přečteno: 69x